OČUVANJE TRADICIJE Tržnica Zadar pokrenula projekt "Stara pijaca"

Slika korisnika mkvanja
U suradnji s TZ Grada i Županije
Na Staroj pijaci prodavat će se i promovirati najbolji proizvodi i proizvođači zadarskog kraja poput maslinovog ulja, vina, rakija, Maraschina, paškog sira, ninskog šokola, pršuta, ribljih proizvoda, meda, kozmetike, autohtonih suvenira i ostalih domaćih proizvoda. Projekt je dogovoren na pet godina i odvijat će se od travnja do listopada - kaže Letinić
Zvonko KUCELIN
Vrlo originalna scenografija dijela zadarske pijace

Nastojeći obogatiti ponudu  domaćim i stranim kupcima, vodstvo Tržnice Zadar osmislilo je projekt pod nazivom "Stara pijaca". Riječ je o vrlo originalnoj scenografiji dijela zadarske pijace koji bi trebao podsjetiti na jednu od najpoznatijih tržnica u Hrvatskoj koju su svojim domaćim proizvodima opskrbljivale prodavačice s otoka i zadarskog zaleđa.

Direktor Tomislav Letinić sa svojom ekipom iz Tržnice Zadar već je realizirao dio ovog projekta pripremajući štandove i scenografiju nalik vremenu kako je pijaca nekad izgledala.

Kada smo jučer posjetili ovaj do pijace, prodavači i gosti pitali su što se to ovdje priprema, najviše zbog atraktivnog ulaza na ovaj budući sajam na kojemu je u drvu, kao podsjetnik na neka stara vremena, izrezbaren naziv "Stara pijaca".

Najbolje od domaćeg

Kako mu i sam naziv kaže, na sajmu će se nuditi ono najbolje od domaćih proizvoda kojega je zadarska pijaca nekad nudila, što je u konačnici i bio cilj direktora Tomislava Letinića još od preuzimanja ove gradske tvrtke.

Prepoznajući vrijednost ovog projekta, u njegovu izradu uključila se je i Zadarska županija te dio lokalnih klastera. U Tržnici tako kažu da je projekt "Stara pijaca" osmislili u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zadra i Zadarske županije, a uz poticaj Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije. Poticaj su im dali i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, Klaster "Hrvatski otočni proizvod" te Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka.

- Na Staroj pijaci prodavat će se i promovirati najbolji proizvodi i proizvođači zadarskog kraja poput maslinovog ulja, vina, rakija, Maraschina, paškog sira, ninskog šokola, pršuta, ribljih proizvoda, meda, kozmetike, autohtonih suvenira i ostalih domaćih proizvoda. Projekt je dogovoren na pet godina i odvijat će se od travnja do listopada - kaže Letinić.

Promocija običaja zadarskog kraja

No, cilj projekta nije samo ponuda autohtonih proizvoda koji će turistima približiti i običaje ovoga kraja, već i niz novih kulturnih i zabavnih sadržaja. Tako će se, uz stalnu postavu ponude lokalnih proizvođača, organizirati i razna događanja u cilju promocije tradicije i običaja zadarskog kraja.

Sa svojom maštovitom ekipom Latinić je osmislio i scenografiju, a iako će se ovaj projekt tek predstaviti javnosti, za naš je list otkrio neke detalje.

- Za "Staru pijacu" osigurana je scenografija s kojom će prostor na dijelu sadašnje Pijace Passini postati kulisa za trgovinu, ali i povijest same zadarske tržnice. Scenografija obuhvaća tipske banke, pergolu, starine, prezentacijski pult, izložbu "Povijest tržnice" i niz sličnih stvari. Cilj projekta je organizirati nezaobilaznu točku razgledanja grada, na kojoj će biti prezentirani najbolji proizvodi, običaji i tradicija zadarskog kraja - kaže Letinić.

Suradnja s AGRRA-om

Na ovaj su se projekt odlučili nakon izvrsnih reakcija na sajam prošle godine u svibnju koji je oduševio i prodavače, njihove kupce, ali i goste koji su ovdje na jednom mjestu mogli kupiti autohtone proizvode zadarskoga kraja. Direktor Letinić napominje kako su još 2017. godine dogovorili suradnju Tržnice Zadar s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije po pitanju provođenja zajedničkih ciljeva i vizija, odnosno davanja potpore lokalnim proizvođacima te pomoći oko plasmana njihovih proizvoda na tržište.

- Prvi rezultat suradnje bila je zajednička snimka postojećeg stanja na zadarskim tržnicama, analiza poslovanja drugih hrvatskih tržnica, ali i najboljih europskih tržnica te određivanje okvirnih smjernica razvoja Tržnice Zadar - kaže Letinić.

S novim sajmom Zadrani i turisti doživjet će još veća iznenađenja jer im se, zbog originalnosti ovog projekta, javlja sve više ljudi zainteresiranih za ovakav vid ponude.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)