Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Od kolegica postale prijateljice za cijeli život

07.06.2019. 11:12
Od kolegica  postale  prijateljice  za cijeli  život


Od kolijevke pa do groba najljepše je – studentsko doba. Iako poslovica glasi malčice drukčije, vjerujemo da će se s nama složiti  svih 30 studentica Sveučilišta u Zadru, razlikovnog programa dvogodišnjeg sveučilišnog diplomskog studija Rani i predškolski odgoj i obrazovanje za stjecanje akademskog stupnja magistar/magistra, koje su po  završetku svih ispita priredile lijepu proslavu u restoranu na Jazinama sa  živom glazbom.


Od Paga i Šibenika do Plitvica
– Zajedničko druženje, studentsku feštu posvetili smo čaroliji prijateljstva kako bismo pokazali što znači dobar prijatelj i koliko je prijateljstvo  važno u našem životu. U dvije i pol godine njegovali smo zajedništvo iako se radi o studenticama različite životne dobi, godina završetka redovnog studija odgojiteljica s otoka Paga, iz Knina, Šibenika, Obrovca, Biograda, s Plitvica, a najviše Zadranki, kazala je predstavnica studentica  Vanja Petrović, teta-odgojiteljica u vrtiću u zadarskoj Vruljici.
Završena su predavanja, položeno svih 46 ispita i sad predstoji pisanje  diplomskog rada i obrane na jesen. 
– Razlikovna 2916./2917., prva generacija. Najbolja generacija ikad.  Neizmjerna čast je bila biti dio njih. Od kolegica postale smo prijateljice  za cijeli život. Put je bio dug i nimalo jednostavan, ali i pun vjere, zadovoljstva, zajedništva, smijeha, prijateljstva. Vrijedilo je. Per aspera ad astra. Naš moto je: "Samo smirnoća". Zauvijek ću ih pamtiti i uvijek će biti  dio mene. Hvala im od srca, prepuna emocija kazala je ponosna studentica, teta-odgojiteljica Vanja Petrović zahvalivši i profesorima.


Profesori za plus pet
– I naravno, hvala svim profesorima. Izlazili su nam u susret, imali su  razumijevanja za to što mi radimo, pa su nama prilagođavali termine  predavanja i ispita i slično. Vrhunski su stručnjaci i znanstvenici, prvenstveno ljudi, poručila je Vanja Petrović.
Spopmenute su rektorica Sveučilišta u Zadru dr. sc. Dijana Vican, koja  je od nedavno u drugom rektorskom mandatu, pročelnica Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja doc. dr. sc. Maja Cindrić te voditeljica doc.  dr. sc. Slavica Šimić Šašić.
– Nas 33, ostalo nas je točno 30, prve smo na Sveučilištu u Zadru upisale razlikovni (zato same sebe nazivamo razlikovne) program za upis na  dvogodišnji sveučilišni diplomski studij Ranog i predškolskog odgoja i  obrazovanja i sad se radujemo što smo napokon polagale 46. ispit u tako  kratkom roku, a ta avantura traje od početka 2016. godine, otkako smo  prošle prijemni za razlikovni program, prijemni ispit za upis na diplomsku razinu te dogurale gotovo do samoga kraja, kazala je Gordana Goga  Šarić iz Biograda na Moru, teta-odgojiteljica u vrtiću na zadarskom Smiljevcu.




"Smirnoća, samo smirnoća",
Za zabavu na fešti od čarolije prijateljstva bio je zadužen zadarski sastav u usponu, Pink Noise (Ružičasti šum). Osim vrsnog bas gitariste Renata Zafranovića u grupi su mladi virtuoz na gitari i pjevačica moćnog  glasa, brat i sestra Roko i Lucija Lucy Marcelić, djeca slavljenice Oriete i  Andrije Marcelića, ravnatelja biogradske Ortopedske bolnice.
– E, sad, taj izraz "smirnoća, samo smirnoća", koji je naš moto, upotrijebio se u nagrađivanoj predstavi Kazališta lutaka Zadar "Karlson s krova", nastale prema istoimenom romanu cijenjene i svjetski poznate  švedske književnice Astrid Lindgren, čije ime je u našoj sredini najviše  povezano s knjigom "Pipi Duga Čarapa". Navedene knjige govore o  odrastanju i teškoćama koje dijete na tom putu nailazi, tako smo i mi s  razlikovne godine nailazili na brojne i naizgled nepremostive prepreke i  sve smo ih uspješno prevladale tješeći i hrabreći same sebe s tim simpatičnim izrazom "smirnoća, samo smirnoća" – u smislu, mi to možemo,  bez panike, smirimo se… pred svaki ispit od njih ukupno 46. Zato smo  dale tiskati majice na kojima piše "samo smirnoća". Odjenule smo ih na  prijemnom ispitu i na zadnjem ispitu, ne skrivajući suze radosnice u detalje će Goga Šarić istaknuvši kako je tijekom studija rođeno troje djece i  sve tri majke su uspješno položile svih 46 ispita.


Goga, baka studentica
– Na četvrtoj i petoj studijskoj godini pridružilo se i 28 studentica koje  su nastavile diplomski studij odmah po završetku redovnog studija. Na  diplomski će dakle ukupno 58 diplomantica, naglasila je Goga, jedina  baka studentica.
Svečarska voćna torta bila je djelo ruku studentice Jelene Tomić. Vlastitu pjesmu u čast Vanje Petrović recitirala je Maja Gulin.
– Bila je to avantura života, ali vjerujte s ovim divnim ženama sve bih  opet ponovila, zaključila je Ana Jurjević.


Imena studentica
Studentice su : Anita Badurina Tomić, Anamarija Bajlo, Jelena Ban, Lidija Bobić,  Ana Burčul-Bukva, Višnja Čirjak, Ivana Demo, Maja Dešpoja, Ljubica Fabijanbić,  Maja Gulin, Hermina Gvozden Mandarić, Ana Jurjević, Marina Maras, Orieta Marcelić, Suana Medanić, Meri Meštrović, Mirjana Miočić, Ana Motl Demo, Larisa Pavlović-Petani, Vanja Petrović, Gordana Rakić, Ivana Rudan, Pjerina Sabo, Janja  Stojčić, Gordana Šarić, Marija Šimičević, Jelena Tomić, Željka Uzun, Anita Zdunić,  Ana Zubčić.