Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

POČELI PREGOVORI Hrvatski suverenisti u Zadru dogovaraju širenje koalicije

07.06.2019. 12:37
POČELI PREGOVORI Hrvatski  suverenisti u  Zadru  dogovaraju  širenje  koalicije


Nakon izvrsnih rezultata na izborima za Europski parlament  na kojima je njihova nositeljica liste Ruža Tomašić osvojila najviše preferencijalnih glasova, koalicija već kreće u pregovore za parlamentarne izbore. U njoj su zasad HSP dr. Ante Starčević, Hrast, Hrvatska konzervativna stranka i Hrvatska kršćanska stranka, no uvjereni su kako će se uskoro njihova koalicija početi širiti i na druge stranke s desnice te na dio  udruga.
Za ovako smioni plan vjetar u leđa daje im činjenica da je njihova nositeljica liste na EU izborima osvojila 91.546 glasova odnosno 8,52 posto,  što je za listu koja prvi put izlazi na izbore doista zavidan rezultat.


Rascjepkani ne možemo ništa
Već nakon izborne noći Tomašić je najavila ujedinjenje hrvatske desnice, poručujući kako bi "da su svi zajedno, imali negdje oko 26 saborskih zastupnika":
– Vidimo kako rascjepkani ne možemo ništa. Da sam išla sama na izbore ne bih dobila toliko glasova. Vidi se, kad idemo skupa, rezultat je jako dobar, ističe Tomašić koja očito ima razloga za ovako optimistične  najave.
Naime, treba napomenuti kako je Tomašić i na izborima za EU parlament 2014. godine bila kandidatkinja s najviše glasova, što im je argument za ozbiljniji rezultat i na parlamentarnim izborima za koje se, kako  kažu naši sugovornici, već pripremaju.
Iako do izbora za Sabor ima još dovoljno vremena za pripremu (redoviti izbori padaju u jesen 2020.), Tomašić očito ne želi ništa prepustiti  slučaju te je već započela s pregovorima s ostalim strankama. Potvrdio  nam je to dopredsjednik HSP AS-a, Ante Žoni Maksan, koji kaže kako su  razgovori za koaliciju već započeli te se njene članice dogovaraju i analiziraju o širenju Hrvatskih suverenista.


Otvoreni smo za pregovore
– Otvoreni smo za pregovore oko ujedinjenja ne samo desnice, nego i  dolazak u koaliciju svih koji razmišljaju kao mi. Otvoreni smo i za razgovore s Nezavisnima za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, ali i  sa svim domoljubnim strankama koje su na političkoj platformi Hrvatskih suverenista. Zna se da su osnova našega djelovanja pravda i  poštenje te želimo da se hrvatski narod ujedini kao 1991. godine. Naša će  se koalicija zasigurno širiti jer smo već okupili četiri stranke, ali i Udrugu  hrvatskih domoljuba te dvije građanske inicijative Istina o istanbulskoj i  Hrvatski bedem, pojašnjava Maksan.
Suverenisti su sebi očito zacrtali visok cilj jer Maksan čak spominje i  smjenu premijera Plenkovića na idućim izborima, tvrdeći kako hrvatski  građani na čelu Vlade više ne žele stranku "koja je HDZ skrenula ulijevo". Što se tiče lokalnih dogovora za koaliciju, napominje da razgovore  vode sa svima s desne opcije, osim sa SDP-om i SDSS-om.




Jača i rejting Hrasta
– Te dvije stranke ne dolaze u obzir, a desnicu okupljamo sa svima koji  razmišljaju kao mi. Ljudi nam se javljaju i naša se koalicija širi, najavljuje  Maksan.
Prvim je dogovorima zadovoljan i predsjednik zadarskog Hrasta, Darko Pedić, koji je posljednjih mjeseci okupio niz aktivista u inicijativi "Istina o Istanbulskoj" te i on bilježi porast rejtinga. Očekivano, nakon rezultata Hrvatskih suverenista na EU izborima, i zadarski Hrast dobiva  nove članove u lokalnoj podružnici.
– Zahvaljujemo glasačima koji su nas prepoznali i dali nam svoj glas,  nakon čega nastavljamo raditi na zajedništvu i jačanju koalicije Hrvatski  suverenisti. Dogovaramo širenje naše koalicije i njeno učvršćenje u Zadru i županiji, a rezultati najnovijih izbora upravo su temelj za taj plan,  ističe Pedić.
Hrvatski suverenisti i u Zadru računaju na dolazak poznatih imena koja bi im se pridružila, nakon što je koalicija pokazala da ima potencijala  za osvajanje mandata i u Hrvatskom saboru. Ostaje vidjeti tko će se sve u  Zadru pridružiti Suverenistima i hoće li među njima biti prebjega iz ostalih stranaka.


Lukić: NHR neće u njihovu koaliciju
Koaliciji Hrvatskih suverenista zasad se neće pridružiti Neovisni za Hrvatsku, s  obzirom na podršku birača koju njihova stranka trenutačno ima, kaže nam predsjednik Gradskog odbora Mate Lukić.
– Kada govorimo o budućnosti naše stranke, nikad ne zatvaramo mogućnost razgovora sa strankama sličnog svjetonazora, ali s obzirom na broj članova, organiziranost, a prije svega rejting kojega stranka uživa u gradu i županiji, doista nam nitko  nije potreban za sklapanje saveza. Osobito zbog toga što smo, nakon HDZ-a, trenutačno najozbiljniji politički faktor u županiji, kaže čelnik NHR-a.


HKS preuzeo Ante Katalinić
Hrvatsku konzervativnu stranku Ruže Tomašić u Zadru je preuzeo novi koordinator, Ante Katalinić, bivši član HSP Ante Starčevića. Nakon višegodišnje stagnacije  kada se za stranku nije niti znalo da postoji, imenovali su novog povjerenika koju ju  je pripremao za EU izbore te će ubuduće voditi i dogovore za koaliciju na razini  županije. Predstoji im izborna skupština za gradsku organizaciju, kako bi se na vrijeme pripremili i za parlamentarne izbore.
Zanimljivo je da je Katalinić već bio članom dvaju desnih opcija, Neovisnih za Hrvatsku i HSP Ante Starčevića, no "treću sreću" pokušat će okušati u HKS-u.
– U razgovorima za iduće izbore otvoreni smo za sve  jer smo svi mi  na desnici ista  politička obitelj i moramo se ujediniti. EU izbore bili su nam proba kako bismo vidjeli  kolika je zapravo naša snaga. Nakon postignutih rezultata učvrstili smo platformu i  sada okupljamo nove snage. Baza naše koalicije su stranke s kojima smo išli na zadnje izbore, ali se sada otvaramo za nove opcije s ciljem širenja i na lokalnom i na  nacionalnom nivou, poručuje Katalinić.