PUČKO UČILIŠTE Radi se na novom programu jer ima dosta mladih bez srednje škole

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Od 200 polaznika, samo četvero želi u vrtlare!
Autor: 
Što se tiče srednje stručne spreme u obrazovanju odraslih, do sada u našem učilištu to nismo imali, ali na tome radimo. Nažalost, u sustavu ima dosta mladih koji nisu dovršili svoje srednjoškolsko obrazovanje, otkrila je Jagoda Gluščević
Marin GOSPIĆ
Jagoda Gluščević, ravnateljica zadarskog Pučkog otvorenog učilišta

Jako nas čudi situacija da u našem Zavodu za zapošljavanje vrlo teško motiviraju nezaposlene da pohađaju razna osposobljavanja i usavršavanja, a plaćaju im školovanje, putni trošak i čak,  naknadu za vrijeme školovanja. Tako primjerice, na tečaj za vrtlara  u prvoj skupini trebali smo imati deset polaznika, a imali smo ih  samo četiri, dok u drugoj grupi niti jednog. Što se pak, tiče srednje  stručne spreme u obrazovanju odraslih, do sada u našem učilištu  to nismo imali, ali na tome radimo jer smo primijetili da nažalost,  u sustavu ima dosta mladih koji nisu dovršili svoje srednjoškolsko  obrazovanje, otkrila je ravnateljica zadarskog Pučkog otvorenog  učilišta Jagoda Gluščević.

Najveće zanimanje za njegovatelje i gerontodomaćice

I za ovu najstariju ustanovu za obrazovanje odraslih u Zadarskoj  županiji, došao je kraj još jedne nastavne godine tijekom koje je  njihove razne tečajeve pohađalo oko 200 polaznika u 16 grupa, a riječ je o obrazovanju i osposobljavanju za njegovatelje, gerontodomaćice, masere, kuhare, slastičare, vrtlare, pomoćnike u nastavi za  učenike s teškoćama, ali tu su i uobičajeni tečajevi stranih jezika.

Prema riječima ravnateljice Gluščević, većina polaznika, njih 90- ak pohađalo je stručna osposobljavanja za njegovatelje i gerontodomaćice.

- Uglavnom su koristili Europski socijalni fond preko Biroa za zapošljavanje i programa Zaželi. To je kao što znate, projekt koji pomaže teško zapošljivim ženama starijim od 50 godina. One se ovim  programom osposobljavaju za pomoć u kući starijim i nemoćnim  osobama. Polaznici koji su samostalno pohađali stručna osposobljavanja i usavršavanja, u pravilu su osjećali potrebu prekvalificiranja u nova zanimanja radi lakšeg nalaženja posla ili zadržavanja  starog u RH i inozemstvu, ali i osobnog boljitka. Njihova obrazovna  struktura je uglavnom srednja stručna sprema, a u rijetkim slučajevima imaju završenu tek, osnovnu školu. Visoku stručnu spremu  uglavnom, imaju ljudi koji pokreću svoje poslove. Imali smo tako  nedavno i primjer mlade ekonomistice koja je pohađala stručno  osposobljavanje za slastičara jer želi otvoriti slastičarnicu, rekla je  Jagoda Gluščević dodajući, kako nažalost, nema i informaciju koliko je polaznika po završenom tečaju odmah i našlo posao jer oni  preuzimanjem uvjerenja odlaze iz učilišta, ali da se zna dogoditi da  poslodavci, polaznicima koji kod njih odrađuju stručnu praksu, ponude i zaposlenje.

Uvjerenja - verificirana i prevodiva

Ono što je vrlo bitno za svakog polaznika bilo kojeg tečaja u zadarskom Pučkom otvorenom učilištu to jest, činjenica da su sva uvjerenja verificirana od strane resornog Ministartva što znači da se  unose u e-radnu knjižicu i prevodiva su, pa tako ako netko želi ići  na rad u inozemstvo - prevede uvjerenje na jezik zemlje u koju želi  ići i ima certifikat.

- Naši upisi su upravo u tijeku, ali većinu polaznika upisujemo  po početku školske godine, tako da u ovom trenutku ne mogu znati  koliko ćemo polaznika imati u slijedećoj školskoj godini. No, u svakom slučaju, želim na kraju naglasiti, da mi u Pučkom otvorenom  učilištu Zadar, najstarijoj ustanovi za obrazovanje odraslih u Zadarskoj županiji, stalno pratimo što to na obrazovnom tržištu moramo  ponuditi našim građanima da bi bili konkurentniji na tržištu rada,  kako bi što lakše pronašli posao i osigurali svoju egzistenciju, poručila je dugogodišnja ravnateljica ove ustanove osnovane davne  1954. godine prošloga stoljeća.

Osim što je najstarija, to je ujedno i jedina ustanova u društvenom vlasništvu u Zadarskoj županiji koja se bavi cjeloživotnim  obrazovanjem djece i odraslih, a svojim brojnim programima obrazovanja, pomaže dakle, u reguliranju tržišta rada i rješavanju problema nezaposlenosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno