Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

RADNI SPOR PROTIV ZAVODA ZA HITNU MEDICINU Lucija Rožić, nekadašnja voditeljica Odjela za sanitetski prijevoz osporava razloge otkaza

07.06.2019. 14:45
RADNI SPOR PROTIV ZAVODA ZA HITNU MEDICINU Lucija Rožić, nekadašnja voditeljica Odjela za sanitetski prijevoz osporava razloge otkaza


Saslušavanjem dvaju svjedoka danas je na Općinskom sudu u Zadru nastavljen radni spor koji je pokrenula Lucija Rožić, nekadašnja voditeljica Odjela za sanitetski prijevoz pri Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije, protiv svog poslodavca zbog otkaza koji je dobila u studenom prošle godine. Rožić osporava razloge navedene u odluci o redovitom otkazu ugovora o radu skrivljenim ponašanjem radnika koji poslodavac obrazlaže time što je ravnatelju 24. listopada 2018. godine dostavila dopis o "privremenoj blagajni" saniteta uz koju je dostavila preslike, a ne originale, paragon blokova uz naznaku da je novac predala zamjeniku ravnatelja Mirku Erstiću te što je iste nekoliko dana kasnije dostavila i novinarki Nove TV bez odobrenja poslodavca. Kao osobito teška povreda iz radnog odnosa navedeno je njezino odbijanje da preda originale paragon blokova koje je ona odnijela kući, a potom ih predala policiji.
Oboje svjedoka, Zorica Gaćina, koja već sedam godina radi kao knjigovođa glavne knjige te Željko Muić, dipl. oecc. i umirovljeni pukovnik HV-a, koji je od studenog prošle godine na bolovanju, a radio je na poslovima samostalnog računovodstvennog referenta, pojasnili su kako se vršila naplata putem paragon blokova na terenu za sanitetski prijevoz onih korisnika koji nisu imali ni hrvatsko, a ni europsko zadravstveno osiguranje. Posvjedočili su kako su se ti računi pisali u tri primjerka od kojih je jedan predavan korisniku, drugi u blagajnu, dok su treći primjerak zadržavali zaposlenici sve do potpisivanja potvrde o primopredaji novca i računa. Istaknuli su da nakon spajanja Saniteta sa "Hitnom" nije postojala aplikacija, niti način da se ta naplata provede kroz računalni sustav e-hitna pa da stoga blagajnik, a u ovom slučaju svjedok Muić, nije ni mogao od djelatnika iz saniteta primiti novac.  
– Svaki blok za gotovinsku naplatu je drugačiji i ima drugačije brojeve. Te blokove djelatnik dostavlja blagajniku na blagajnu, nakon čega se putem sustava e-hitna vrši kontrola izdanih blokova radi usklađivanja onoga što se izdaje. Djelatnici koji zadužuju te blokove potpisuju preuzimanje svakog bloka, ovlašteni su naplaćivati usluge, a ukoliko bi vratili dio bloka, označavalo se do kojeg je dijela potrošen, što su također potpisivali, kazala je Gaćina koja je potom na upit odvjetnice Lucije Rožić Ivanke Bosotina o knjiženju na taj način naplaćenog novca pojasnila da je ona knjižila samo ono što bi joj predao blagajnik te da su ti dokumenti bili ovjereni i potpisani kako od djelatnika koji je račune, novac i izvadak iz e-hitne predao, tako i blagajnika koji je to preuzeo.
– Računi tužiteljice bili su uredni, nije bilo evidentirano nikakvih dugovanja ni problema, a to govorim baš za hitnu. Ne znam kad su nastali problemi. Voditelji su eventualno trebali znati ukoliko se nešto ne naplaćuje i zašto se ne naplaćuje, odgovorila je Gaćina i dodala kako je program Rinels za "Hitnu" bio instaliran ranije, a za Sanitet tek u studenom 2018. godine.
– Ja ne znam jesu li te fakture trebale biti tada napravljene. Ni danas nema nikakvih faktura prije tog perioda, rekla je te na upit odvjetnice Bosotina pojasnila da odluku o pohranjivanju novca nije vidjela, da zna da je postojala odluka o blagajničkom maksimu od 20 tisuća kuna te da je bilo knjiženja i nakon što je Rožić dobila otkaz.
– Rožić je u 11. mjesecu prošle godine uplatila iznos od 4000 kuna, a u siječnju ove godine Mirko Erstić je općom uplatnicom uplatio nešto više od 14000 kuna. Neznan na što se odnosi taj iznos koji je on uplatio. Na izvodu piše ime Mirko Erstić, ali je možda neko deseti uplatio. To ne mogu provjeriti. Za blagajnu je odgovoran voditelj financija i računovodstva, a to je jedno vrijeme bio Mirko Erstić. Kad je nakratko to radno mjesto bilo ukinuto, a on imenovan zamjenikom ravnatelja, i dalje je bio odgovoran za računovodstvo i financije, rekla je Gaćina dodajući da je nedugo nakon ukidanja radnog mjesta ono ponovno osnovano a za voditelja financija i računovodstva imenovan Elvis Dražić.
Muić je pojasnio kako je radio kao samostalni računovodstveni referent, a na mjestu blagajnika između 2015. godine do odlaska na bolovanje 27. studenog 2018. na kojem je i danas.
– U međuvremenu čujem da je to moje mjesto ukinuto, pa ću tek vidjeti kada se vratim s bolovanja što ću raditi. Sustav naplate provodio se preko paragon blokova. Ja sam vodio knjigu tih blokova koji su bili numerirani i zaduživao njima djelatnike iz Zavoda, što su oni i potpisivali pri preuzimanju. Privatna naplata preko blokova radila se na terenu. Jedan je primjer računa išao je pacijentu, drugi s izlistom iz e-hitne kod mene u blagajnu, a treći je ostajao u bloku koji se kasnije pohranjivao. Svi ti računi morali su se slagati u sustavu e-hitna, dakle sa svim postupcima koji su provedeni, a uključivao je cijene za pružene usluge. Djelatnik nije mogao naplatiti proizvoljan iznos. Kad sam uspoređivao račun koji je izdan na terenu s izlistom iz sustava e-hitna prihvaćao sam ga u slučaju da se podudara, a vraćao ako to nije bilo tako, pojasnio je Muić dodajući kako bi obično preuzimao desetak računa i novac te potom uplatnicu polagao u blagajnu. Kazao je kako je uplatnice radio putem računalnog sustava te da je jedan primjerak polagao uz ručno pisani paragon blok što bi onda značilo da se djelatnik razdužio.  
Na uput odvjetnice Bosotina o naplati po privatnom sanitetskom prijevozu u vremenu od srpnja do studenog prošle godine odgovorio je kako je Rožić donosila račune i novac, no da ih on nije mogao primiti jer mu ona nije mogla dati izvod iz sustava e-hitna ili iz nekog dugog sustava te da nije mogla ni razdužiti niti jedan blok ako nije sve predala u blagajnu.
– Nije bilo ikonice u sustavu za sanitetski prijevoz, pa mi nismo imali s čime usporediti to što bi ona donosila. Dolazila je do mene kao blagajnika i htjela predati mi novac, ali kako ga nisam mogao primiti, nisam ga ni brojao pa ne znam o kolikim iznosima je bila riječ. Cijenik za sanitet je 20. lipnja 2018. gođine donijelo Upravno vijeće, a prije on nije postojao, kazao je Muić i napomenuo da je Rožić upućivao zamjeniku ravnatelja Erstiću radi problema, a istaknuo je i kako je Gaćina više puta rekla Erstiću da softver treba riješiti kako bi se mogli primati novci.
Odvjetnica Bosotina upitala ga je je li tužiteljica nekome predala novac od privatnog prijevoza na što je on odgovorio kako je čuo da jeste zamjeniku ravnatelja Erstiću no da ne zna je li to zaista tako. Naveo je kako je Erstić od njega tražio ključeve od kase u kojoj je držao blokove od računa, te da mu ih je on i dao pod pretpostavkom da mu za to trebaju.
– Rekao mi je "mi ćemo ono riješiti u ponedjeljak", vjerojatno misleći na te novce što mu je dala Rožić. Ne znam na što bi drugo mislio. Osobno sam od Rožić primio novac, negdje u u listopadu ili studenom prošle godine, a radilo se o 4000 kuna. Pošto usluga prijevoza nije izvršena radi smrti naručitelja, trebalo ga je vratiti pa je to išlo na poseban konto, koji nije prihod, a to je određivala Gaćina. Mi to zovemo „prolazna stavka” u računovodstvu, kazao je Muić te dodao da je Rožić paragone i novac mogla predati samo Erstiću.
– Netko je trebao riješiti tu situaciju koju sam opisao s obzirom na dolazak sanitetskog prijevoza u sustav Zavoda. Ponavljam da nisam mogao zaprimiti novac ukoliko nema izvoda iz e-hitne prema kojem bi usporedio račun koji bi djelatnik donio, a Rožić nije imala ovlasti za otići u banku i položiti ga na račun, iskazao je Muić i napomenuo da u opisu posla voditelja sanitetskog prijevoza nije uređenje načina predaje, odnosno uplate novca po izvršenom poslu, već voditelja financija. Na kraju svjedočenja iznio je i podatak kako je Erstić zasigurno znao za problem s polaganjem novca od privatnog sanitetskog prijevoza jer je dijelio isti ured s njim, Gaćinom i još troje djelatnika pa tako da je i u više navrata bio nazočan kad bi Rožića dolazila i pokušavala predati utržak i blokove.
Suđenje se nastavlja krajem srpnja.


Originale računa predala policiji
Lucija Rožić je u odgovoru na odluku o otkazu pojasnila kako je ravnatelju predala presliku paragon blokova i ostalih dokumenata ali ovjerenu kod javnog bilježnika. Za originale je kazala kako ih je sačuvala iz  razloga što su joj jedini dokaz da novac nije zadržala za sebe te da ih je  uz kaznenu prijavu sa svom ostalom dokumentacijom predala policiji.  Izvidi u tom slučaju još se uvijek provode, a oni su u ovoj fazi tajni.