U Zadru kvadrat stana 681 euro skuplji od kvadrata kuće

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Raste potražnja za građevnim zemljištima za gradnju obiteljske kuće
Globalna pandemija koronavirusa u relativno je kratkom vremenu promijenila načine života većine stanovnika, a promjene je donijela i na tržištu nekretnina. Kvaliteta života u izolaciji za vrijeme pandemije bitno se razlikovala onima koji žive u stanovima ili u kućama
Zvonko KUCELIN
Kuće na moru traže i potencijalni domaći i strani kupci

Promjene cijena kuća oglašavanih putem Crozilla.com u brojnim gradovima bilježe tek minimalna mjesečna odstupanja, no na godišnjoj razini zabilježen je porast vrijednosti od 1,7 posto.
Podaci su pokazali kako su kuće tijekom travnja u prosjeku bile oko 24 posto jeftinije nego stanovi, a najveća razlika u njihovim cijenama zabilježena je u Opatiji i Zagrebu.
Za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice u Opatiji se u prosjeku tražilo 2247 eura, dok su cijene tamošnjih stanova bile čak 987 eura više. U Dubrovniku je ta razlika iznosila 745 eura, u Zadru 681 euro, a u Šibeniku 664 eura.

Osjetne razlike u cijenama i u unutrašnjosti

Velika razlika u cijenama zabilježena je i u Zagrebu. Podaci su pokazali kako su cijene zagrebačkih kuća u prosjeku oglašavane po 1361 euro što je čak 774 eura po kvadratu jeftinije od tamošnjih stanova.
U Varaždinu se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 752 eura što je 508 eura manje od cijene kvadrata tamošnjih stanova. Razlika od 371 euro po kvadratu zabilježena je u Osijeku, a za kvadratni metar kuća u prosjeku se tražio 601 euro.
Zbog izolacije porasla potražnja za ovim nekretninama
Zagreb, Osijek, Rijeka, Zadar, Samobor i Pula – gradovi su u kojima se tijekom travnja najviše pretraživala ponuda kuća za prodaju. Osim domaćih, za kućama su interes pokazivali i potencijalni strani kupci od kojih su »u prvim redovima« bili oni iz Švicarske, Njemačke, Slovenije, Austrije i BiH. Strance, pak, prvenstveno zanimaju kuće na moru, a pritom su najtraženije bile one u Crikvenici, Poreču, Viru, Zadru i Krku.

Promjene na tržištu

Globalna pandemija koronavirusa u relativno je kratkom vremenu promijenila načine života većine stanovnika, a promjene je donijela i na tržištu nekretnina. Kvaliteta života u izolaciji za vrijeme pandemije bitno se razlikovala onima koji žive u stanovima ili u kućama. Više kvadrata, u takvim razdobljima predstavlja i više slobode. Veća stambena površina, te vlastita okućnica i po mogućnosti i vlastiti vrt u tom su razdoblju predstavljali i veću zonu kretanja unutar sigurnih granica.
Ivana Čikić iz agencije za nekretnine Dom ekspert d.o.o. rekla je kako je, kada se govori o prodaji nekretnina, koronavirus i kod njih promijenio sliku potražnje. »Klijenti nas zovu za nekretnine niže vrijednosti: građevna zemljišta za gradnju obiteljske kuće, vikendice, odnosno kuće za odmor koje kupci planiraju urediti za trajno stanovanje.« – rekla je Čikić te dodala: »Kuće više vrijednosti koje smo prethodno prodavali i to vrijednosti oko stotinjak tisuća eura su sada stavljene postrani. Vjerojatno kupci za takve nekretnine čekaju novi val subvencija preko APN-a. Nije do kraja jasno jesu li ove promjene nastale zbog koronavirusa ili zbog najavljenih subvencija za rujan.«
Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla d.o.o. rekao je kako se nekretnine kupuju i dalje, ali je dinamika dosta manja jer su kupci oprezniji. »Više se traže stanovi u novijim gradnjama, iznenađujuće je porasla potražnja za zemljištima za gradnju kuće. Jedan od razloga je izolacija u karanteni.« (Ivana BELJAN)

ZADARSKE KUĆE NA PRODAJU MEĐU NAJTRAŽENIJIMA

Zagreb, Osijek, Rijeka, Zadar, Samobor i Pula – gradovi su u kojima se tijekom travnja najviše pretraživala ponuda kuća za prodaju. Potencijalne strane kupci, od kojih su »u prvim redovima« bili oni iz Švicarske, Njemačke, Slovenije, Austrije i BiH, prvenstveno zanimaju kuće na moru, a pritom su najtraženije bile one u Crikvenici, Poreču, Viru, Zadru i Krku

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)