Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Erlić: Brzo će se vidjeti što su čije pozicije

07.06.2021. 08:00


Slijede li Zadru krizna politička vremena koja će u skoroj budućnosti donijeti nove izbore za Gradsko vijeće, i time neminovno uzrokovati stagnaciju razvoja i napretka grada, ili će se izabrani politički akteri uspjeti dogovoriti o suradnji – koalicijskoj/programskoj/projektnoj ili kako god bila nazvana.


Raditi u interesu Zadra
U zadarskom HDZ-u vjeruju da prije ponovnog izlaska na birališta svakako treba iscrpiti sve mogućnosti pregovora i razgovora kako bi se konstituiralo Gradsko vijeće Zadra, za što je preduvjet izbor predsjednika Vijeća, te tako osigurala mogućnost provedbe odluka važnih za daljnji prosperitet grada.
– U danima koji slijede raspravljat ćemo o modelima suradnje i uvjeren sam da će u sljedeća dva tjedna stavovi svih strana biti iskristalizirani, kaže predsjednik zadarskog Gradskog odbora HDZ-a Šime Erlić, te ističe da će se brzo vidjeti što su čije pozicije.
– Do sada smo, kaže dalje Erlić, bili fokusirani na drugi krug izbora za gradonačelnika, u kojima je Branko Dukić pobijedio natpolovičnom voljom birača, što je zasigurno snažna potvrda iskazanog povjerenja građana prema gradonačelniku Dukiću u vođenju grada u novom mandatu. Međutim, činjenica jest da je situacija u Vijeću potpuno drukčija u odnosu na prošle lokalne izbore kad je HDZ bio apsolutni pobjednik. Rijetki su veliki gradovi u kojima nakon ovih izbora netko sam ima većinu i to traži puno razgovora, tolerancije i razumijevanje svih strana. I do sada smo bili konstruktivni, te želimo i dalje raditi u interesu Zadra, da Zadar ne stoji i da se odluke mogu donositi i provoditi, što je, vjerujem, u interesu svih, navodi dalje predsjednik GO HDZ-a Zadar.


Konstituirajuća sjednica vrlo brzo
Iako Erlić za sada ne želi licitirati s imenom budućeg predsjednika Gradskog vijeća, naglašava da nezavisna lista Enija Meštrovića ima dovoljan i respektabilan broj vijećnika da može zatražiti tu poziciju.
– Enio Meštrović želi ostati neovisan, što mi poštujemo, pa i vidimo kao svojevrsni pozitivan izazov i priliku za jednu suradnju kakve do sada nije bilo. Kao što smo već rekli, biračko tijelo nam je poslalo poruku i mi na tu poruku moramo odgovoriti, kaže Erlić i ističe da je HDZ, iako relativni pobjednik, svjestan da su izborni rezultati prilika za promjene i osvježenja, pa i u kadrovskom smislu.
– I u svom prvom mandatu gradonačelnik Dukić je osvježio kadar, pa je tako i za novi mandat prezentirao brojne novine, u što su uključena i neka nova kadrovska rješenja. Gradonačelnik je uvijek bio za konstruktivna rješenja, za sve ono što je u interesu Zadra i na korist građana, navodi još Šime Erlić.
Datum konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Zadra Erlić vidi vrlo skoro, s obzirom na zadane zakonske rokove. Naime, prema Zakonu o lokalnim izborima, Vijeće se konstituira izborom predsjednika, a ako to ne uspije u tri pokušaja u roku od tri mjeseca, slijede novi izbori.
Stoga će se uskoro vidjeti donose li izborni rezultati Zadru vrijeme političke nestabilnosti ili će se vijećnička većina uspjeti okupiti oko neke zajedničke polazišne točke s koje će biti moguća koliko-toliko produktivna suradnja.