Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Izložbom fotografija počela smotra za 75. obljetnicu

07.06.2021. 11:15


U Srednjoj školi Obrovac je uz poštivanje svih epidemiloških mjera otvorena izložba fotografija polaznika radionice koju je organizirala udruga »Foto video film atelje« iz Karina pod vodstvom fotografa Marija Vukelića.
U radu ove foto radionice sudjelovale su i tri obrovačke maturantice – Matilda Vrkić, Petra Karamarko i Nika Klanac, te su se na izložbi među ostalim fotografijama našle i po dvije fotografije svake od njih.


Bit će i edukativnih radionica
– Uključila sam se se u projekt jer sam htjela iskusiti nešto novo. Nikad prije nisam bila u nečem sličnom i stvarno mi se jako svidjelo, kaže Matilda Vrkić.
Petra Karamarko također je jako zadovoljna sudjelovanjem u projektu, a jedino joj je žao, kaže, što je korona malo poremetila planove.
– Projekt je trajao dvije godine i prije korone smo išli na izložbe, upoznavali se s različitim projektima i slično. Drago mi je što je na kraju ipak otvorena izložba na kojoj su i naše fotografije te da smo se danas došle ovamo malo podružiti, kazala je Petra.
Inače, otvorenjem ove izložbe započela je Smotra udruga članica Zajednice tehničke kulture Zadarske županije u sklopu koje će se održati različite edukativne radionice namijenjene učenicima, mladima i zainteresiranim posjetiteljima. Smotra se organizira u sklopu jednog važnog jubileja. Naime, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, ali i Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) ove godine obilježavaju 75. obljetnicu djelovanja na različitim područjima znanja i stvaralaštva tehničke kulture.


75. godišnjica
– U obilježavanje 75. godišnjice uključene su sve članice Hrvatske zajednice tehničke kulture koje tom prigodom u gradovima ili županijama u kojima djeluju organiziraju javna događanja i na taj način ističu da su dio velike obitelji Hrvatske zajednice tehničke kulture. Povodom obljetnice u planu je izrada filma i izdavanje monografije u kojoj će biti obrađena vrijedna povijesna građa, kontinuitet i najvažnija postignuća organiziranog rada u tehničkoj kulturi u Republici Hrvatskoj od 1946. do 2021. godine, pojašnjava Željko Vidović, predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.
Upravo Smotra udruga članica Zajednice tehničke kulture Zadarske županije doprinos je zadarske županijske zajednice obilježavanju važnog jubileja na nacionalnoj, ali i na lokalnoj razini.
– Cilj Smotre je upoznavanje javnosti sa širokim spektrom programa javnih potreba u tehničkoj kulturi na lokalnoj razini kao i sa samim postignućima Zajednice i njezinih udruga članica, ističe Vidović te navodi da će nakon udruge »Foto video film atelje« iz Karina tijekom lipnja svoje programske aktivnosti predstaviti i još neke udruge – Društvo informatičara Zadar, CB radio klub Donat, Astronomska udruga Zadar, Ronilački klub Sveti Roko, Udruga tehničke kulture Faust Vrančić.




Kreativna škola STEM-a
Zajednica tehničke kulture Zadarske županije djeluje na području Zadarske županije te za ishodište svojega rada i djelovanja ima istraživanja, procjenu i poticanje raznih oblika i sadržaja rada u tehničkoj kulturi, najčešće s darovitim i talentiranim mladim ljudima. Organizator je brojnih predavanja, radionica i škola tehničke kulture. Od ove godine Zajednica je i nositelj projekta Kreativna škola STEM-a te ima partnersku ulogu u nekoliko projektnih prijedloga.


Laura BRKIĆ