Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Počinje izgradnja dječjeg vrtića vrijednog 10 milijuna kuna

07.06.2021. 10:00


Veliki dan za stanovnike naselja na jugoistočnoj obali privlačkog zatona nadaleko poznatog po ribarskoj tradiciji i sabunjarima, Općina Privlaka započela je izuzetno važan projekt izgradnje novog dječjeg vrtića s jaslicama. Naime, privlački načelnik Gašpar Begonja Gajo i Božidar Žvorc, direktor građevinske tvrtke Međimurje PMP d.o.o. iz Čakovca, potpisali su ugovor o izgradnji dječjeg vrtića s jaslicama.


Zbog rokova radovi i ljeti
– Sukladno javnoj nabavi vrijednost radova prema ponudi iznosi 9.995.392,25 kuna s PDV-om. Nakon uvođenja izvođača u posao predviđeni rok završetka radova je 12 mjeseci. Mještane treba upoznati kako će se radovi odvijati i tijekom ljeta kako bi vrtić bio useljiv do početka školske godine 2022./2023., kazao je Begonja.
Ugovorne strane suglasno utvrđuju, kaže on, da se ovim ugovorom uređuju međusobni odnosi ugovornih strana u svezi s građevinsko-obrtničkim radovima, radovima vodovoda i kanalizacije, elektroradova i strojarskih radova (instalacija, grijanje, hlađenje i ventilacije) za potrebe izgradnje dječjeg vrtića.
– Demografska obnova jedan je od naših glavnih ciljeva koje smo zacrtali u Općini. Mlade obitelji i djeca su nam prioritet pa smo i krenuli u projekt izgradnje novog dječjeg vrtića s jaslicama. O projektu vrtića govori se već godinama i protekli mandat smo intenzivno radili kako bi predizborno obećanje ispunili. Put je bio trnovit, ali se na koncu isplatilo. Započinje izgradnja vrtića, kazao je načelnik Gašpar Begonja.


Opremanje vrtića
Na prvoj javnoj nabavi ponuđena je znatno viša cijena od procijenjene vrijednosti što je bilo neprihvatljivo.
– Iz tog razloga smo poništili prvu javnu nabavu te je 15. veljače 2021. objavljena nova javna nabava za izvođače radova. Izvođač radova je izabran, prošao je rok žalbe i sad kreće ono najbitnije, izgradnja toliko željenog vrtića. Za opremanje novog Dječjeg vrtića Sabunić s jaslicama u iznosu od oko 1,5 milijuna kuna slijedi nova javna nabava, istaknuo je Begonja.
Dječji vrtić će se graditi u neposrednoj blizini osnovne škole i centra naselja. Zemljište površine 3.955 metara četvornih je sa sjeveroistočne strane omeđeno Ulicom Ivana Pavla II. (državna cesta D306 Vir – Zadar), a sa sjeverozapadne strane Ulicom Petra Zoranića. S južne strane naslonjeno je na trenutno neizgrađenu zona koja se spušta prema moru i luci Loznica, namijenjenoj smještaju drugih društvenih, javnih i rekreacijskih sadržaja.




Suvremeni pedagoški standardi
– Po projektu dip. ing. arh. Ane Šoša Gulam iz tvrtke Via Factum d.o.o. Biograd na Moru, tlocrtne dimenzije zgrade su 32,20 metara x 31,70 metara, a visina 5,70 metara. Tlocrtna projekcija zgrade iznosi 984,63 metara četvornih. Ukupna građevinska (bruto) površina iznosi 857,41 metara četvornih, detaljan je načelnik Begonja..
Na temelju Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i obrazovanja vrtić će moći primiti 60 djece.
– Vrtić će se sastoji od tri odgojno-obrazovne skupine i to jasličke skupine od jedne do tri godine i dvije skupine za djecu od tri godine do polaska u školu, navodi Gašpar Begonja.
Prostori za odgojno-obrazovne djelatnike projektirani su prema predviđenom broju djelatnika i to po dva odgojitelja za svaku vrtićku skupinu, dvije spremačice te za tri djelatnika za stručne službe (pedagog, zdravstveni djelatnik i sl.)


Odgoj i obrazovanje
– Ukupan ostvaren broj parkirnih i garažnih mjesta na parceli je 11, od čega su osigurana dva mjesta za invalide i osobe smanjene pokretljivosti, sve u skladu s člankom 75. Izmjena i dopuna PPUO Privlaka, istaknuo je Begonja.
Rad u Dječjem vrtiću Sabunić Privlaka temelji se na Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, Programskom usmjerenju odgoja i obrazovanja predškolske djece te Konvenciji o pravima djeteta.
– Rani i predškolski odgoj vrlo je važan za daljnji djetetov razvoj i život. Sve što dijete nauči i stekne u prvim godinama života ostat će zauvijek u njemu, poručio je Begonja.


Treba preokrenuti negativan demografski trend
Javnosti je malo poznato kako je Privlaka u posljednjih 20 godina »izgubila« čak jednu trećinu stanovnika, 1989. brojila je 3.400 stanovnika, a danas tek 2.300 stanovnika iako ta brojka po najnovijim neslužbenim podacima iznosi oko 2.800.
– Svjesni smo da zajedničkim snagama možemo preokrenuti negativan demografski trend. Upravo s tim ciljem ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života i razvoj zajednice. Da bi potaknuli privlački natalitet osim stvaranja uvjeta za rad i bolji život između ostalog naknadu za novorođeno dijete s 1.000 kuna povećali smo na način da je naknada za prvo dijete 3.000 kuna, za drugo 5.000 kuna, dok je za treće dijete naknada 10.000 kuna, kazao je Gašpar.