Šampion treće »Peljuzice« Toma Makjanić, 35-godišnji maslinar s otoka Hvara

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Fešta u čast svetog maslinovog ulja u Sukošanu
Šampion spektakularnih Trećih dana masline i ulja »Peljuzica« Sukošan 2021., u konkurenciji 54 uzorka maslinovih ulja s osvojenih 102,5 bodova je 35-godišnji Toma Makjanić, vlasnik OPG-a Makjanić Moškatelo iz Dola na otoku Hvaru. Drugo mjesto sa 102,5 bodova osvojio je Josip Pavlica iz Zadra. Treće mjesto sa 101,5 bodova podijelili su Ivica Ivandić iz Šestanovca iznad Biokova i OPG Jadranka Majić sa Supetra na otoku Braču. Na fešti u čast svetom maslinovom ulju dodijeljeno je 18 zlatnih medalja, 8 srebrenih i 3 bronce
Velimir BRKIĆ
Najbolji s medaljama, slikama Domagoja Rogoznice i nagradama

Toma Makjanić iz Dola s otoka Hvara iz Splitsko-dalmatinske županije koji je za ekstra djevičansko maslinovo ulje (Pujiška) od stručnog ocjenjivačkog suda dobio 102,5 bodova u konkurenciji od 54 maslinovog ulja postao je šampionom Trećih dana masline i ulja »Peljuzica« Sukošan 2021.
- Isplatio se naš ulog u zemlju, ljubav i trud koji poklanjamo našem masliniku, rekao je 35-godišnji šampion Toma Makjanić, vlasnik OPG-a Makjanić Moškatelo, pošto mu je mladi sukošanski agronom Denis Protić, inicijator održavanja ove maslinarske manifestacije, oko vrata objesio zlatnu medalju, uručio diplomu, sokove Naš okus, umjetničku sliku sukošanskog umjetnika Domagoja Rogoznice i šampionski pehar te inox bačvu od 100 litara i mrežu za branje maslina.

«To vam je maslina, život«

Makjanić je trenutačno jedan od najperspektivnijih mediteranskih maslinara iz Dola na otoku Hvaru. Rođen je u Splitu, dok mu je supruga Anastazija iz Slivnice. Zaljubljenik je i veliki kolekcionar različitih sorti maslina, pa ih sada ima oko 300 različitih iz raznih maslinarskih zemalja.
- Takav sam, ako me nešto zanima, ulazim u dubinu, ne želim ništa raditi površno. Ako radim, radim »tuta forca«. Masline obožavam od djetinjstva, prema njima gajim istinsku ljubav. To vam je maslina, život, rekao je Toma Makjanić, koji na natjecanjima isključivo dobiva zlatne medalje.
Drugo mjesto za ekstra djevičansko maslinovo ulje (Istarska bjelica, Pendolino, Oblica) sa 102,0 bodova osvojio je Josip Pavlica iz Zadra. Treće mjesto sa 101,5 bodova podijelili su dvoje natjecatelja, Ivica Ivandić iz Šestanovca poznatog po čvorištu autoceste A1 kod Parka prirode Biokovo, za ulje od sorta Oblica, Istarska bjelica i Pendolino te OPG Jadranka Majić sa Supetra na otoku Braču za ulje od sorta Oblica, Coratina i Leccino.

Devet sjednica panela, 14 certificiranih ocjenjivača

U nazočnosti sukošanskog načelnika Ante Martinca i Nikole Miloševića, direktora TZO Sukošan, bogate nagrade su podijelili Mirjana Veleslavić Nadinić, ovdašnji turistički animator te Anastazia Milardović iz udruge Olea - Zadar.
- Ove godine predano je 54 uzorka maslinovog ulja, od kojih je 15 monosortnih, a 39 je višesortnih maslinovih ulja, kazala je Milardović, voditeljica profesionalnog panela senzorskih analitičara maslinovog ulja iz udruge Olea.
Uzorci su dostavljeni u dvjema bocama volumena 0,25 litara s podacima o sortimentu, kojima je dodijeljena šifra od strane organizatora. Svi uzorci su podvrgnuti najprije kemijskoj analizi koja je odbacila dva uzoraka s obzirom na parametar PB- veći od 20 meq O2/kg.
- Senzorskoj analizi je podvrgnuto 52 uzorka. Ocjenjivanje je provedeno kroz 9 sjednica panela, a u radu panela sudjelovalo je ukupno 14 certificiranih ocjenjivača. Dodijeljeno je18 zlatnih medalja, 8 srebrenih i 3 bronce, istaknula je Milardović.

Janjetina s bižima u »teći od tri uva«

- Ukupni rezultati su: 32 uzorka ili 60 % pripada kategoriji ekstra djevičanskog maslinovog ulja (EDMU), 14 uzoraka ili 26 % spada u kategoriju djevičanskih maslinovih ulja (DMU), a 8 uzoraka ili 14 % spada u kategoriju DMUL, detaljna je bila Anastazia Milardović.   
Pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i Turističke zajednice, a u suradnji s Udrugom senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar maslinarska fešta s kojom se i otvorila ovogodišnja turistička sezona, održala se na šetnici na Donjem moru u mirnoj uvali Zlatna luka, nasuprot ostataka nadbiskupskog ljetnikovca Palac iz 1470. godine.
Voditelj programa u čast svetom maslinovom ulju je bio Andrija Vanjak iz Sukošana, za veseli štimung pobrinula se zadarska klapa Kontrada. Osim fritula, kolača, suhih smokava, jagoda i sukošansko-debeljačkih (s)trišanja zadarski masterchef Renato Kraljev je u velikoj »teći od tri uva« pripremio oko 180 slasnih porcija janjetine s bižima.

Najbolji maslinari

Prvoplasirani: 1. Toma Makjanić iz Dola na otoku Hvaru (102,2), 2. Josip Pavlica iz Zadra (102,0), 3. Ivica Ivandić iz Šestanovca i OPG Jadranka Majić iz Supetra na otoku Braču (oboje 101,0)

Zlatne medalje: OPG Pavičić iz Škabrnje, dva zlata (101,0 i 99,5), OPG Makjanić Moškatelo s Hvara, dva zlata (100,0 i 98,0), PZ Dubrava iz Donjih Raštana (100,0), Darijo Matešić iz Dikla (99,0), Jozo Ermut iz Šestanovca (99,0), Darko Smolić-Ročak iz Debeljaka (99,0), Suzana Zrilić Vrkić iz Nadina (98,0), OPG Marin Matešić iz Dikla (98,0), Ante-Tone Bratanović iz Suhovara (97,0), OPG Stanko i Dinko Sikirić iz Bibinja (96,5), Bože Ćaleta iz Šestanovca (96,0), Mateo Smolić-Ročak iz Debeljaka (95,0).
Srebrene medalje: Dragan Lepur iz Benkovca (92,0), PZ Dubrava iz Donjih Raštana (91,0), Stjepan Dević iz Sukošana (90,0), OPG Svjetlana Pavičić iz Škabrnje (89,0), Ante Gašparović iz Sukošana (89,0), Marko Majica iz Sv. Filip i Jakova (89,0), Drago Malić iz Sukošana (89,0), Luka Perica iz Stankovca (88,0).
Brončane medalje: restoran Matanovi dvori Sukošan (85,0), Tihomir Pušnik iz Šestanovca (81,0), Klaudija Gamulin iz Starog Grada na Hvaru (80,0).

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)