Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zahvaljujući potporama za lipanj, ugostitelji će zaposliti i stalne sezonce

07.06.2021. 09:30


Najnovija odluka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje razveselit će sve zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu, osobito stalne sezonce koji godinama čekaju stalan posao, a ova će im mjera dotad itekako pomoći.
Naime, na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća HZZ-a donesena je odluka o novoj mjeri – potpori za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom te u mjestima pogođenima potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.
S obzirom na dobru predsezonu, mnogi stalno zaposleni, ali i sezonci, pomislili su kako će Vlada RH ukinuti potpore za lipanj te da je naknada za svibanj zadnja koju su dobili.


Prijave od 24. lipnja
Međutim, područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje objavili su da svi poslodavci koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do 31. siječnja ove godine mogu koristiti mjeru potpore za lipanj i to za radnike zaposlene najkasnije do 31. svibnja 2021. godine.
U Područnom uredu u Zadru saznajemo da će se zahtjevi za potporu za lipanj primati od 24. lipnja do 23. srpnja ove godine. A bez obzira jesu li već koristili potpore za očuvanje radnih mjesta u prethodnim razdobljima, poslodavci koji žele ostvariti potporu za lipanj moraju podnijeti novi zahtjev putem online aplikacije.
U HZZ-u još napominju kako poslodavci mogu ostvariti potporu samo ako dokažu da su u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna 2020. godine imali pad prihoda ili primitaka u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, i to temeljem predaje PDV obrasca za spomenute mjesece.


Počinjemo od nule
Pročelnica Područnog ureda HZZ-a, Sandra Vukić, pojašnjava dobivanje potpora.
– Potpore je dobivao dio stalnih sezonaca jer je ove mjere mogao koristiti svaki poslodavac kojemu plaćamo određeni iznos doprinosa, a stalnim sezoncima svakog mjeseca dajemo novčanu pomoć. Imamo tako osoba koje su na ovoj mjeri još od 2019. godine s obzirom da se ona stalno produljivala zbog pandemije covida. Dio stalnih sezonaca stoga je na ovoj mjeri bio još od jeseni 2019. godine, kaže pročelnica Vukić.
Da su im državne potpore praktički spasile poslovanje, potvrđuje nam i dopredsjednik Hrvatske obrtničke komore, Stipe Knežević, napominjući kako bi brojni ugostitelji bez ovih mjera morali zatvoriti svoje restorane i kafiće.
– Kako nam je Vlada izišla ususret pomažući da ovim potporama zadržimo radnike, dolaskom sezone odmah smo svoje radnike uključili u rad. Sudeći prema početku sezone, reklo bi se da će gostiju biti više nego lani, pa se možemo nadati da bismo, uz dobru sezonu i Vladine mjere, mogli pokriti gubitke, odnosno doći do nule. Nastavi li se sezona kako je počela, a vidimo da je svakodnevno sve veći broj gostiju na našim ulicama, to bi za nas ugostitelje i općenito obrtnike konačno mogao značiti izlazak iz krize koju nam je donijela pandemija, ističe Knežević, dodajući kako im je pomogao i organizirani dolazak Poljaka u Zadar kojemu se već polako vraćaju i ostali gosti.




Županija skinuta s crvene liste
Koliko im znači najnovija odluka o potporama govori i predsjednik županijske Obrtničke komore, Ante Lukačić.
– Jako nam puno znači što su Vladine mjere produljene i za lipanj jer smo do početka sezone imali velik pad prometa. Dobra je vijest za nas da nas je Austrija skinula sa crvene liste, pa sada očekujemo veći dolazak i njihovih gostiju koji po povratku u svoju zemlju sada ne moraju u karantenu. Nijemci su nas već skinuli s liste, pa očekujemo i dolazak njihovih državljana, kaže Lukačić, dodajući kako bi situacija mogla biti i bolja i zbog sve veće procijepljenosti i naših građana i turista.
– Dobar dio ljudi već je prebolio koronu pa se nadam da sve ovo skupa zaista ide kraju te da nama ugostiteljima, ali i cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu dolaze bolji dani, zaključuje Lukačić.