Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Masna mrlja smrdi po ribi

Autor: Teuta Babajko Jamičić

06.07.2008. 22:00
Masna mrlja smrdi po ribi

Foto: Irena JURJEVIĆ



Nakon najnovijeg onečišćenja mora u Zadru, na potezu od Punte Bajlo do Kolovara, gdje su se drugi put u posljednjih sedam dana na površini mora pojavile masne mrlje pored kojih je plutala i drvena građa, jučer je reagiralo i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Naime, odmah po dojavi o onečišćenju mora, Inspekcija zaštite okoliša izašla je na teren, gdje je obavila nadzor kojim je utvrđeno kako se radi o masnoj mrlji koja je smrdjela po ribi.
Pored masne mrlje po moru je plutala i drvena građa. Oko 15 četvornih metara onečišćenja, masne mrlje i drvene građe doplutalo je i do plaže Pod brigom. Kako se u trenutku nadzora počinitelj nije mogao utvrditi, Inspekcija zaštite okoliša zatražila je od Grada Zadra da sanira onečišćenje, što je gradska vlast, preko svojih službi odmah i učinila. Tako je, još u nedjelju poslijepodne, oko 17 sati, većina onečišćenja, na području od Punte Bajlo do Kolovara, bila sanirana.
Većinu onečišćenja, kako nam je pojasnio Damir Kuliš, područni vodopravni inspektor, još u nedjelju sanirala je zadarska “Čistoća”, nakon čega je jučer Inspekcija zaštite okoliša još jedanput obavila kontrolni nadzor.
– Zajedno s Rajnom Zubčić iz Inspekcije zaštite okoliša, obišao sam područje od Punte Bajlo do Kolovara, gdje je more u nedjelju bilo onečišćeno. Na tom potezu, uz pojavu masnih mrlja na površini, plutala je i drvena građa, što je sada sve sanirano, tako da je područje od Punte Bajlo do Kolovara sređeno i očišćeno, govori Duško Kuliš te pojašnjava kako je veliki posao napravila zadarska “Čistoća” koja je vrlo brzo nakon dojave o onečišćenju reagirala.
Ukoliko se utvrdi da je do onečišćenja mora došlo s kopna nadležna je Uprava gospodarenja vodama Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, a ukoliko je onečišćenje s broda, nadležno je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
 


Adria nije ispustila otpadna ulja
Vodopravna inspekcija utvrdila je da nedavno onečišćenje zadarskog priobalja nije posljedica ispuštanja otpadnih ulja i ostataka prerade iz tvornice za preradu ribe Adria u Gaženici.
Prema riječima glasnogovornika ministarstva Mladena Pavića, građevinski, vodopravni i inspektori zaštite okoliša pronašli su suh Adrijin ispust. No, očevidom je utvrđeno da je do ispuštanja došlo u srijedu, i to zbog promjene tehnologije u tvornici. Do ispuštanja u more, izvještavaju inspektori svoja ministarstva, ipak nije došlo.
Masna mrlja koja svako malo “okupira” Kolovare i područje Punte Bajlo objašnjena je time da je dospijećem građevinskog materijala u more, istim vjerojatno povučena i masna mrlja.
– Nakon ovog slučaja nadležne inspekcije redovitije će pratiti ispuštanje u more ove sezone. Za namjerno onečišćenje okoliša, pravna osoba može platiti maksimalnu kaznu do 500.000 kuna, a fizička do 50.000 kuna, rekao je glasnogovornik Mladen Pavić. U međuvremenu, radnici zadarske Čistoće pristupili su sanaciji onečišćenog područja, a jučer prijepodne, unatoč snažnom jugu, zadarskim akvatorijem plivali su ostaci dasaka ili po inspektorskom, građevinskog materijala.
S.K.