Nostalgično putovanje kroz pakošku prošlost

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
uzancepakostane
Velimir BRKIĆ
Frizure naših baka pod budnim okom prof. Branke Travice

Unatoč narodnoj poslovici "Bolje da nestane sela nego običaja", mnogi su stoljetni običaji naših krajeva jednostavno nestali. I Pakoštane tu nije iznimka. Međutim, tom svojevrsnom nostalgičnom zovu nije lako odoljeti. Da se običaji ne bi zaboravili i kako bi bili garancija valjanog prijenosa s generacije na generaciju pokušava se oduprijeti pakoška udruga DAN.

Pakoški biseri

Da se naši stari običaji ne zaborave udruga je, uz svesrdnu pomoć Turističke zajednice i direktorice Danijele Vulin, Općine Pakoštane i načelnika Milivoja Kurtova, te brojnih mještana svih generacijskih dobi, u nedjelju navečer po prvi put organizirala manifestaciju pod nazivom "Materine užance". Potporu su im dali blagonakloni sponzori, ali i Zadarska županija koju je ovdje predstavljao zadarski dožupan Đani Bunja. Kroz pakošku povijest nazočne je znalački provela voditeljica Kristina Čudina Kiki.

Trudimo se malo, pomalo. U ovom trenutku kad svijet postaje globalno selo, ovo je jedna od stvari po kojima se možemo razlikovati, naglasila je Dijana Vukoja, jedna od tri utemeljiteljice Udruge DAN.

A pred očima Pakoštanaca i brojnih turista na pakoškoj rivi i trgu ispred crkve Uzašašća Gospodinovoga prezentirani su kućni predmeti, odjeća, obuća i običaji ovog kraja. Teta Marija plela je vunene čarape, ribar Paško krpao je ribarsku mrežu, Jerina je na "trinogama" u povećoj "teći" kuhala bob s pršutom, Bosiljka i Zorka pripremale su slasne mimce, odnosno uštipke, Branka je predvodila grupu ovdašnjih frizerki koje su na modelima stvarale nekadašnje frizure djevojaka i žena, udruga DAN vještim rukama stvarala je raznorazne rukotvorine od lavande, Stošina grupa nezaustavljivo je pjevala domaće pjesme i napjeve, malo podalje načelnik Kurov i dožupan Bunja predvodili su ekipu koja je gromoglasno igrala šiju, muru ili šijavicu...

- Sve što je lijepo postoji tu oko nas, samo se treba zaustaviti i osvrnuti. Naše Pakoštane na karti izgleda poput školjke bisernice, a u njoj zaista ima puno bisera koje valja pravilno prezentirati. Manifestacija "Materine užance" bit će zapravo jedno etno i eko putovanje kroz ovo naselje u ne takvo davnoj prošlosti u kojoj ćemo pokazati ono najvrednije čime se može podičiti naš kraj, istaknula je Danijela Vulin.

Kreativna udruga pod nazivom DAN ovdje u Pakoštanima djeluje tek nekoliko mjeseci. Naime, ideja da se u mjestu osnuje jedna takva udruga potekla je od prosvjetara. Točnije, profesorice osnovne škole u Pakoštanima Dijana Vukoja, Ankica Kovačević i Nives Morić, pokrenule su inicijativu za osnivanje udruge u čiji se rad mogu uključiti svi mladi, ali i oni stariji te svatko na svoj način doprinijeti svestranijem radu udruge i kreativnosti. Cilj nam je zapravo, istaknule su one, promicanje kreativnog i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena djece, mladih, ali i odraslih žitelja, pogotovo tijekom zime kada ipak svatko može odvojiti dio vremena za angažman i društveni doprinos kroz neku od aktivnosti udruge.

Djevojačke pletenice

- Već na samom početku rada iznenadio nas je odaziv koji najbolje potvrđuje zanimanje za rad u nekoj od naših radionica kroz koje se mogu realizirati najrazličitije kreativne sposobnosti mladih. Činjenica je da su djeca i mladi puni ideja i talenata, ali to treba prepoznati i dakako pravilno usmjeriti kako bi u konačnici dale željene rezultate, rekla Dijana Vukoja dodavši kako im je želja da to preraste u ozbiljan kontinuirani rad djece i odraslih s naglaskom na njegovanje tradicijskih vrijednosti Pakoštana i okoline kao i da se prezentiraju široj javnosti kroz nastupe, gostovanja,

U pakoškoj nedjeljnoj večeri uz tek dašak maestrala nema kuhinje pa ni one u najelitnijim restoranima koja bi se postidjela jela koja su pripremile pakoške majke i bake. Jela, kakva su pripremale naše bake, svakako zaslužuju da i danas budu na našim stolovima, zbog njihovog zdravog podrijetla i tradicije, ali i zbog brze i jednostavne pripreme.

- Dakako, cilj nam je potaknuti ugostitelje da neko od ponuđenih jela, ali i neka koja ove prigode nisu prezentirana, nađu svoje mjesto na njihovim jelovnicima tijekom ljeta i turističke sezone, poručio je načelnik Kurtov.

Veliki interes nazočnih bio je usmjeren na pakoške frizerke koje su pod stručnim okom prof. Branke Travica uživo prikazale kako su se češljale i pravile frizure naše majke i bake, od razreza, razdjeljka, pletenice, rogljice, kurdele, kin-kina, facola.

- Čim bi djevojčici porasla kosa majka bi joj po sredini glave učinila stazu, odnosno razrez ili razdjeljak. Splela bi pletenice, a dobivene dvije bi svezala u jednu, rogljicu. Djevojke i žene su po sredini napravile razdjeljak, kosu otraga splele u dvije pletenice koje su se motale oko glave jedan ili dvaput ovisno o duljini pletenica. A ako nisu imale dovoljnu dužinu kose onda su pletenice uplitale vrpcom, najčešće zvanom kurdela. Djevojke su nosile svjetlije, a starije žene tamniju kurdelu. Glavu su pokrivale facolom, maramom, upoznala nas je prof. Travica.

Kroz ovu manifestaciju nastoji se malo pomalo osvijestiti i potaknuti sve mještane Pakoštana da sudjeluju u turističkom životu svog mjesta i općine, naglasili su sudionici prve manifestacije "Materine užance" koje će, tvrde, postati još bolje i masovnije.

Poznati biogradski travar Rade Nekić na manifestacijiji sudjelovao s pripravcima od ljekovitog bilja koje pripravlja po tradicionalnoj recepturi, a zainteresiranima je i demonstrirao način izrade pripravaka.

Manifestacija je potrajala do kasno u noć, privukavši veliki broj gostiju.

 

Nakratko vraćanje u djetinjstvo

- S obzirom na kulturno naslijeđe Pakoštana, usađena je u ljudima ljubav prema starinama, a moram priznati da me najviše veselilo kad su nas posjećivali djedovi ili bake s unucima i objašnjavali djeci što je čemu služilo. Vidim da su oduševljeni i da se, barem nakratko, vrate u svoje djetinjstvo. U tome je posebna čar ove naše pionirske pakoške manifestacije, priča Dijana Vukoja iz udruge DAN.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno