Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Od visokih cijena koristi ima samo vlast

Autor: Ivan Stagličić

06.07.2008. 22:00
Od visokih cijena koristi ima samo vlast

Foto: Vedran SITNICA



Već godinama govorimo da cijene rastu, da uvoz raste, da se ne proizvodi, da su energenti sve skuplji, da hrana poskupljuje, da plaće stagniraju i realno su u padu kao i životni standard i ponavljam za sve to nije krivo samo globalno tržište ili lokalni čelnik oporbe, jer Vlada kaže da ona ni za što nije kriva, ali vlada jedne zemlje je prije svega uvijek odgovorna za to kako žive njezini građani, ističe Antičević Marinović
Saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović održala je jučer u stranačkim prostorijama konferenciju za novinare pod nazivom “Vladin prijedlog rebalansa Državnog proračuna – manje plaće i mirovine” na kojoj je iznijela stajališta glede najaktualnijih pitanja trenutačne Vladine politike.
– Svi to već znamo i ne moramo se posebno uvjeravati da hrvatska ulazi u teško razdoblje, razdoblje krize. Cijene divljaju, lete u nebo, a inflacija doživljava stampedo, kazala je u uvodnom obraćanju te se osvrnula i na poziciju RH u pregovorima s EU.
NATO umjesto EU
– Naš put u Europsku uniju pretvorio se u jedno teško mučenje s neizvjesnim završetkom, a s druge strane to se želi kompenzirati hvaleći naš ulazak u NATO. I tako je u hrvatskoj Vladi i Saboru upravo na dnevnom redu Zakon o potpisivanju i ratifikaciji sporazuma o pravnom položaju američkih vojnika i civilnih snaga koje služe za opsluživanje združenih snaga na hrvatskom teritoriju, kazala je Antičević Marinović te ustvrdila kako je riječ o ustupcima Vlade koja time plaća svoju nekompetentnost i nedostatak kapaciteta za provođenje pravih reformi. Također je dodala kako je riječ o sporazumu koji je potpisan tajno i o kojemu građani nisu upoznati nego se sada kad je već počela ljetna sezona pokušava takav jedan zakon provući neopaženo od očiju javnosti.
Saborska zastupnica je također podsjetila na potpisivanje Partnerstva za mir i pregovora koje je tada vodila koalicijska vlada i kako je u tom sporazumu bilo jasno naznačeno da se hrvatske vlasti ne odriču jurisdikcije nad američkim vojnicima i pripadajućim im civilnim snagama kad počine kaznena djela koja nisu u vezi s njihovim obnašanjem redvitih poslova.
– Vlada kaže da ona vozi petom, šestom brzinom. Hrvatska jednostavno maršira na mjestu, ali zato petom, šestom brzinom divljaju cijene i inflacija koja je s time usko povezana. Podsjetimo se kako je guverner HNB-a, Željko Rohatinski vrlo ozbiljno i vrlo obzirno upozoravao hrvatsku Vladu pred kraj prošle godine da Hrvatska ulazi u teško razdoblje, da Hrvatskoj prijeti inflatorni stampedo, međutim, da vlast učini što treba učiniti, dakle, neovisnu monetarnu vlast, dobio je samo objede od strane vlasti. A sad nam se upravo to događa, ali u puno većoj mjeri nego što je obzirni guverner Rohatinski prognozirao, naglasila je Ingrid Antičević Marinović te iznijela niz podataka od inflacije koju je guverner predvidio oko pet posto, a ona već iznosi 6,4 posto, do povišenja cijena.
– A od povišenja cijena, apsurdno je, no najveću korist ima sama – vlast. Najviše kroz PDV pa se onda hvali kako je ona u tome uspješna, no to su novci naših građana, ističe saborska zastupnica SDP-a koja se upitala i gdje su onda ti novci otišli i na što su utrošeni i zašto nisu kanalizirani u projekte i to prije svega u projekte industrijalizacije i zaštitu naših strateških proizvoda, a to su danas kao i svuda hrana i energija, o tome nema ni riječi, ističe saborska zastupnica SDP-a.
Stampedo inflacije
Upozorivši da je dug naših bolnica sedam milijardi, Ingird Antičević Marinović je primijetila kako se ovim rebalansom proračuna pokriva “samo dno u toj rupi”, negdje dvije milijarde. Ona se nadalje založila da bi ta sredstva, koja su se ostvarila rebalansom, trebalo upotrijebiti za provedbu poreznog rasterećenja kako bi time najširi slojevi gađanstva bili potpomognuti i da se tako potakne rast neto plaće, ali to se nije dogodilo. Za tako nešto učiniti, treba nešto i znati, zaključila je Antičević Marinović te upozorila da će s ovim trendom do kraja godine inflacija biti 7-8 posto, što s ovakvim porastom plaća znači realno smanjenje i plaća i mirovina.
Osvrnuvši se na poskupljenja potrošačke košarice te posebice nafte i naftnih derivata, pri čemu je iznijela podatke Nezavisnih sindikata, Antičević Marinović je zaključila:
– Cijene benzina u šest mjeseci porasle su dvadeset do dvadeset pet posto pa je na taj način država iz džepova svojih građana, na najelegantniji način, putem PDV-a, napunila državnu blagajnu, ponovila je Ingrid Antičević Marinović te na kraju izlaganja zaključila:
– Već godinama govorimo da cijene rastu, da uvoz raste, da se ne proizvodi, da su energenti sve skuplji, da hrana poskupljuje, da plaće stagniraju i realno su u padu kao i životni standard i ponavljam za sve to nije krivo samo globalno tržište ili lokalni čelnik oporbe, jer Vlada kaže da ona ni za što nije kriva, ali vlada jedne zemlje je prije svega uvijek odgovorna za to kako žive njezini građani. Radi se o jednoj nesposobnoj Vladi i pitanje je što nas još sve čeka ove jeseni, zaključila je Ingrid Antičević Marinović.
 


Još se ne zna SDP-ov kandidat za gradonačelnika
Na novinarsko pitanje je li istina da će na budućim lokalnim izborima biti protukandidatkinja aktualnom gradonačelniku Živku Kolegi, Ingrid Antičević Marinović nije odgovorila, istaknuvši da o tome tek trebaju odlučiti stranačka tijela.
– Mi smo o tom pitanju imali Gradski odbor, imamo večeras Županijski odbor, ozbiljno se pripremamo za lokalne izbore i kad dođe ta tema na red, mi ćemo na vrijeme obavijestiti javnost, a prije toga vam ništa neću reći.