Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ruža za srčanu Carmen

Autor: Marija Knežević

06.07.2008. 22:00
Ruža za srčanu Carmen

Foto: Nenad MARČEV



Najvažniji kulturni događaj godine – otvaranje najdugovječnije manifestacije u gradu obilježio je nastup vrsnih solista. U ulozi Carmen zablistala je temperamentna Sanja Anastasia, u arijama Don Josea nastupio je Miro Solman, a pridružio im se i mladi bariton Matija Meić koji je oduševio u ulozi toreadora Escamilla
Više tisuća gledatelja okupilo se preksinoć na zadarskom Forumu, na otvorenju 48. po redu Glazbenih večeri u sv. Donatu. Među okupljenima se, napokon rekli bi mnogi, pojavio i zadarski gradonačelnik Živko Kolega. Nakon kritika od prije dvije godine koje su se odnosile na činjenicu da nije došao na Carminu Buranu na otvorenju večeri a pojavio se na tada otvorenom a prije nekoliko mjeseci zatvorenom Go-Ga, odnosno striptiz klubu, Kolega nije došao niti na lanjsko otvorenje. Nismo saznali zašto je gradonačelnik ove godine promijenio „raspoloženje”, ali promjena je svakako na bolje.
Otvorenju su nazočili i zadarski župan Stipe Zrilić, ravnatelj zadarskog Sveučilišta Ante Uglešić te saborska zastupnica Nevenka Marinović.
Najvažniji kulturni događaj godine – otvaranje najdugovječnije manifestacije u gradu obilježio je nastup vrsnih solista. U ulozi Carmen zablistala je temperamentna Sanja Anastasia, u arijama Don Josea nastupio je Miro Solman, a pridružio im se i mladi bariton Matija Meić koji je oduševio u ulozi toreadora Escamilla.
Nakon himne i nekoliko pozdravnih rečenica umjetničkog ravnatelja maestra Tomislava Fačinija, koji je kasnije ravnao orkestrom, Večeri je tradicionalno otvorio predsjednik zadarskog Gradskog vijeća dr. Zvonimir Vrančić, istaknuvši da su one odavno postale dio identiteta grada.
“Carmen”, koju mnogi nazivaju kraljicom opera, kao ni bilo koja druga opera, nije u svojoj biti namijenjena djelomičnom izvođenju, odnosno izvođenju nekoliko arija kao što je to bio slučaj preksinoć. Nije to praksa patentirana u Zadru, ali Zadrani su željni opere, cijelog djela sa kostimina, šminkom i fabulom, a ne samo njenim dijelovima. Carmen je atraktivna, arije su svima poznate i kod publike uvijek „prolazi”, te je tako bilo i ovaj put. Ipak, Habarnera ili pak arija Toreadora u originalnom „paketu” bile bi neusporedivo efektnije u općem, audiovizualnom ali i edukativnom dojmu.
Program Večeri nastavlja već večeras kada će ekskluzivno u Zadru, u klaustru sv. Frane s početkom u 21 sat, nastupiti Estonski komorni filharmonijski zbor pod ravnanjem Paula Hilliera, dirigenta s kojim postigao internacionalnu slavu. Koncert će direktno prenositi Hrvatska radiotelevizija na programu HRT plus.