Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stanovi bez ograda

Autor: Šime Ćurko

06.07.2008. 22:00
Stanovi bez ograda

Foto: Sebastian GOVORČIN



Iako se ovaj potez nekima možda čini preuranjenim ne bojimo se utakmica bez ograde – kaže Novica Erlić
Iako je stadion na Stanovima po mnogočemu bio zadarsko (sportsko) ruglo, zahvati koji se izvode ovih dana znatno će izmijeniti sliku o zadarskom stadionu. Premda je riječ tek o prvoj fazi adaptacije, u kojoj se uglavnom samo ruši, jasno je da će Zadar, nadaju se u klubu, do početka natjecateljske sezone 2009./10., dobiti reprezentativan sportski objekt. Jedan od velikih koraka, koji nisu tako graditeljski zahtjevni, a možda se nekima čine i beznačajni, jest i skidanje željezne ograde s istočne i južne tribine. Osim što tako Stanovi konačno više ne sliče na kavez i gledatelji koji sjede u prvim redovima na istočnoj tribini moći će bolje vidjeti što se događa na terenu. Na taj je način Zadar ušao među svega dva hrvatska stadiona na kojima trenutačno nema ograde kao fizičke prepreke između publike i igrača. Prije Zadra ogradu je otpilila Rijeka i to na samo jednoj tribini. Stoga je jučeranji potez više kulturološki, negoli infrastrukturni zahvat.
– To što se skida ograda je zasluga naše publike koja nam je svojim ponašanjem u posljednjim sezonama potvrdila da je ograda na našem stadionu nepotrebna. Bilo je u nekim sezonama Zadra u Prvoj HNL određenih incidenata, ali to je sada daleko iz nas. Iako se ovaj potez nekima možda čini preuranjenim ne bojimo se utakmica bez ograde – poručio je Novica Erlić, direktor kluba. Jedna ograda ipak ostaje i to ona na sjevernoj tribini predviđenoj za gostujuće navijače.
– Zbog sigurnosnih uvjeta na tom dijelu igrališta ograda će biti visoka tri metra. Na istoku i jugu, a vjerujemo vrlo brzo kad se izgradi i na zapadu, između gledatelja i igrača bit će samo prepreka visoka 110 cm, kako to propisuje Pravilnik o licenciranju. Na istoku to ostaje betonski zid koji će biti još više udaljen od linije igrališta, a uz stiropor kao zaštitu između zida granice igrališta bit će i reklamni panoi. Inače, prema najavama od natjecateljske sezone 2009./10. svi će stadioni na kojima igraju klubovi u Prvoj HNL biti bez ograda. Tada će biti i obvezan videonadzor na svim stadionima.
Jučer se nastavilo s kopanjem temelja za reflektore i to na spoju istoka i sjevera te istoka i juga.
– Na južnoj strani Grad Zadar je otkupio jednu garažu ispod tribine i na tom prostoru smo počeli kopati temelj za reflektor, budući da nam je taj dio bio najkritičniji kad je riječ o prostoru na koji će se reflektor montirati. Od prvog dana od kada su počeli radovi sve ide željenim tijekom i veliki smo optimisti kad je riječ o tome hoćemo li domaće utakmice sljedeće sezone igrati na svom stadionu. Sve što smo do sada napravili daje nam za pravo očekivati da će utakmica 1. kola između Zadra i Hajduka, u nedjelju 27. srpnja, biti odigrana na Stanovima.
Bude li tako bit će velikih problema s ulaznicama dok se ne izgradi zapadna tribina.
– I lani kad smo tiskali 5.000 ulaznica za Hajduk interes je bio veći od kapaciteta stadiona. Svjesni smo da će tako biti i ove sezone, ali trebamo se svi malo strpjeti. Nekako ćemo izgurati sljedeću sezonu, a onda će s novom zapadnom tribinom sve doći na svoje.
 


Traje potraga za napadačima
Neuobičajeno za pripreme Zadra, ali nema nikakvih vijesti o relaciji dolasci – odlasci. Terkeš i dalje uredno zabija za Zadar iako se na njega praktički ne računa sljedeće sezone. Analogno tome i dalje se traže dva napadača.
– Protiv Cracovije (pobjeda 2:0 pr.a.) smo odigrali dobru utakmicu. Vidljivo je da nam nedostaje hitrosti i živosti, ali to smo i očekivali s obzirom da je do početka sezone još 20 dana. U potrazi smo za napadačima, želimo dovesti nekog iskusnog igrača za tu poziciju, a to nije lako. Nema smisla dovoditi neafirmirane napadače i onda čekati hoće li možda u Zadru proraditi. Za takvo što nemamo vremena – kaže Dalibor Zebić, trener.