Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ekološki incident u Gračacu?

Autor:

06.07.2009. 22:00
Ekološki incident u Gračacu?


Svi rakovi koje sam vidio bili su mrtvi, a neki od mještana govore o žutoj tekućini koja je zamjećena kilometar uzvodno, govori Mrkobrad
Ivan Mrkobrad, mještanin Gračaca u utorak je u rječici Bašinici, koja se ulijeva u Otuču, zamijetio veliki broj mrtvih riječnih rakova. Naime, u vrlo malom prostoru od dvadesetak metara kvadratnih plutalo ih je pedesetak. Riječni ili plemeniti rak zaštićen je zakonom te je zabranjeno njegovo izlovljavanje i uznemiravanje. Zbog prorijeđenosti proglašen je rijetkom i ugroženom vrstom te je uvršten u Crvenu knjigu Međunarodne unije za očuvanje prirode i prirodnih izvora. Kontaktirali smo skoro sve relevantne inspekcijske službe, ali jedino su nam se javili iz Vodopravnog inspektorata gdje su nam rekli kako još nisu čuli za incident.
Ivan Mrkobrad kaže da je u vodi vidio veliki broj mrtvih rakova.
– Svi rakovi koje sam vidio bili su mrtvi, a neki od mještana govore o žutoj tekućini koja je zamijećena kilometar uzvodno. Neki pretpostavljaju da je jedan od razloga pomora rakova i pregrađivanje rijeke, što je napravio jedan vikendaš, govori Mrkobrad.
Na mjesto događaja odmah je otišlo i nekoliko mještana Gračaca, a neki od njih su i članovi ŠRU “Pastrva”.
– Nikada nisam vidio nešto ovakvo. Pedesetak mrtvih rakova pliva u dvadesetak metara kvadratnih. Pretpostavka je da je došlo do zatrovanja vode, možda podzemnim putem jer je ovo jako propusno tlo. Na vodi sam vidio i mrlju koja je slična naftnoj, ali zbog brzine i protočnosti vode mrlja je prošla nizvodno. O razlozima trovanja možemo samo nagađati dok na teren ne iziđe inspekcija, govori nam jedan od zabrinutih mještana, dodajući da je među rakovima vidio i neke koji su se još micali.