Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Europa – za i protiv

Autor: Nikola Markulin

06.07.2009. 22:00
Europa – za i protiv


U ponedjeljak navečer je u dvorištu Providurove palače igrana prva gostujuća predstava 15. kazališnog ljeta – “stand-up” komedija u režiji i izvedbi Arijane Čuline “Za Europu spremni”.
Posljednjih godina vrlo poznata naša kolumnistica, spisateljica i glumica u ovom je svom kazališnom nastupu pokušala ironizirati našu društvenu zbilju s akcentom na sveprisutnu političku dilemu: Europa – za i protiv. Čulinin humor, koji se, sudeći po posjećenosti i reakcijama, zadarskoj publici neizmjerno sviđa, usredotočen je na teme s kojima se “običan čovjek” u Hrvatskoj svakodnevno susreće i kojima u dokolici “razbija” glavu. Tek je nekoliko tema kojima se pozabavila Čulina izuzeto iz kruga “svakodnevnih problema” s kojima se građani i građanke suočavaju. Takva je primjerice, ironiziranje jezičnih purista, ali i nakaradnih jezičnih konstrukcija kojima se govornici hrvatskog jezika sve učestalije služe. Ujedno su to i najbolje sekvence ove umu ne odveć prezahtjevne komedije čiji humor počiva na banalnim i već poodavno “prožvakanim” dosjetkama. Između ostalih tema čijoj se “analizi” Čulina posvetila izdvajamo: etničke manjine, homoseksualci, bespravne izgradnje, susjedski odnosi, estetika…
Valja još jednom ponoviti kako je zadarska publika ovom sat i trideset minuta dugom predstavom bila i više nego zadovoljna.