Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kosor postala prva hrvatska premijerka

Autor:

06.07.2009. 22:00
Kosor postala prva hrvatska premijerka

Foto: EPA



Nova Hrvatska vlada na čelu s Jadrankom Kosor dobila je povjerenje većine saborskih zastupnika u glasovanju na kraju sinoćnjeg maratonskog zasjedanja. Za povjerenje vladi Jadranke Kosor glasovalo je 83 saborska zastupnika, dok je 45 bilo protiv, a suzdržanih nije bilo. Imenovanjem Jadranke Kosor za predsjednicu Vlade RH potvrđen je i sastav njezine vlade u kojoj su potpredsjednici Damir Polančec (HDZ) koji će ujedno biti i ministar gospodarstva rada i poduzetništva, Božidar Pankretić (HSS) koji će obnašati i dužnost ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, te Đurđa Adlešič (HSLS) i Slobodan Uzelac (SDSS).
Novi ministri u Vladi RH su Radovan Fuchs, kao ministar znanosti, obrazovanja i športa, Tomislav Ivić, koji premijerku Kosor zamjenuje na čelu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Davorin Mlakar koji će voditi novoosnovano Ministarstvo uprave, Bianca Matković koja je ministrica bez portfelja, te Petar Čobanković koji je preuzeo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i dalje će voditi Gordan Jandroković, Ministarstvo financija Ivan Šuker, ministar obrane i dalje je Branko Vukelić, unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, pravosuđa Ivan Šimonović, mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, kulture Božo Biškupić, zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, dok će Damir Bajs i dalje biti na čelu Ministarstva turizma.
Novoj vladi uspješan i djelotvoran rad zaželio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, a nakon toga članovi Vlade RH svečano su prisegnuli.
Kosor: Vlada ima legitimitet
Nova predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor uoči glasovanja o davanju povjerenja novoj Vladi RH, zahvalila je saborskim zastupnicima na raspravi, naglasila da ima puni legitimitet za predlaganje sastava nove Vlade, ali i izrazila žaljenje zbog toga što je rasprava u Hrvatskom saboru u pojedinim trenucima izlazila iz demokratskih okvira. Kosor je istaknula kako legitimitet crpi kako iz mandata koji joj je povjerio predsjednik Republike, tako i iz rezultata izbora. Sa žaljenjem je ustvrdila kako je u pojedinim trenucima predloženim članovima Vlade teško bilo slušati raspravu, te je iz fonograma citirala riječi poput “izdajice”, “kukavice”, “dezerteri”.
“Kvalifikacije upućene premijeru Sanaderu su naprosto neprihvatljive”, dodala je te naglasila kako je bivši premijer napravio iznimno puno u demokratizaciji društva, te u pregovorima s EU.
Podsjetila je kako je Republika Hrvatska ušla u NATO i Vijeće sigurnosti UN-a upravo za vrijeme Sanaderove Vlade, te kako je također vraćen i dug umirovljenicima. “Bio je na čelu Vlade RH kad je trebalo provesti puno reformi”, rekla je.
Inače, pojedinačna rasprava saborskih zastupnika trajala je gotovo devet sati, s velikim brojem replika, a na njenom kraju Slavka Linića (SDP) razbijesnila je opaska kandidata za ministra Ivana Šukera. “Ne, ti lažeš!”, povikao je Linić bijesno prema ministru Šukeru nakon što mu je ovaj tijekom govora, u kojem je prošlu Vladu i njene ministre prozvao za neodgovorno upravljanje, dobacio da laže. Uslijedile su reakcije SDP-a na Šukerovo dobacivanje, a u više navrata Linić je podizao ton i jačinu glasa, da bi mu predsjednik Sabora Luka Bebić, nakon što je Linić iz saborske klupe opetovano bijesno reagirao, rekao kako “stalno galami u Saboru” te da se smiri. “Stalno galamite, a prije nekoliko mjeseci ste i mene izvrijeđali i niste se ispričali”, rekao je Bebić SDP-ovom zastupniku Liniću. “Mene opominjete, a ministar mi viče da lažem, s kojim pravom?”, odgovorio mu je Linić.
Prethodno se Bebić u raspravu uključio i iz saborskih klupa rekavši kako oporba zaziva prijevremene izbore, “a moli Boga da do njih ne dođe”. Takve je zahtjeve ocijenio nerealnima i neozbiljnima, te rekao da bi oporba na izborima osvojila slabiji rezultat nego 2007. godine. Na ocjene oporbe da je nova vlada “sklepana” Bebić je odgovorio podsjećanjem na šesteročlanu koalicijsku vladu Ivice Račana čiji su se članovi, kako je rekao, ponašali poput rogova u vreći. “Ovo je daleko veći napredak od te šesterokrake sklepane vlade”, rekao je. Bebić je nadalje kazao i da se danas u Saboru čula velika galama, i to “što manja stranka, to veća galama”. Posebno je izdvojio HNS i njegove čelnike za koje je rekao da ih obilježava aroganciju, bahatost, prepotencija, diskvalifikacije i uvrede.
“Oni drugačije ni ne znaju. Sami sebe vide kao spasitelje bez političkih i moralnih kriterija da to budu”, rekao je Bebić i podsjetio da je Radimira Čačić 2005. godine HDZ nazvao malom strančicom, a danas je njegova stranka “11 puta slabija od HDZ-a” i sve se više pretvara u malu regionalnu strančicu. “A oni bi da nam vladaju”, zaključio je Bebić i pozvao zastupnike da iskažu povjerenje novoj Vladi RH.
Agencije o izboru
Nakon cjelodnevne sjednice, piše dpa, i glasovanja u kojem je dobila 83 glasa, a 45 ih je bilo protiv nje, Jadranka Kosor postala je prva hrvatska premijerka i naslijedila Ivu Sanadera koji je prošli tjedan šokirao zemlju ostavkom nakon šest godina.
Nova premijerka najavila je brze poteze u borbi protiv teške gospodarske krize te obnovu zamrlih pregovora o približavanju Europskoj uniji, piše Reuters i dodaje kako je potpora novoj premijerki slaba, jer je dobila glasove 83 od 153 zastupnika.
Od prisutnih 128 zastupnika u Saboru, 45 oporbenih glasovalo je protiv nove vlade, javlja Tanjug i dodaje kako je povjerenje vladi izglasano nakon cjelodnevne i žučne rasprave, pa i vrijeđanja vladajuće većine i oporbe.
Agencija France Presse piše kako je Jadranki Kosor 56 godina, te kako je ta bivša novinarka koja je u subotu preuzela vodstvo Hrvatske demokratske zajednice, u ponedjeljak pred televizijskim kamerama potvrđena kao premijerka.
Austrijska agencija APA javlja kako će novoj premijerki teško biti ostvariti makroekonomsku stabilnost, a prva će joj zadaća biti rebalans proračuna.