Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ni premijerka Kosor neće vidjeti slijepe?

Autor:

06.07.2009. 22:00
Ni premijerka Kosor neće vidjeti slijepe?

Foto: Tomislav JERAK



U svibnju smo konačno poslali deklaraciju u Bruxelles i u UN u New Yorku. Odgovor od njih čekamo i zaista više ne znam čemu se nadati ni što dalje napraviti, kazao je Vidaić istaknuvši kako ni od nove Vlade ne očukuje ništa, no ne strahuje od dodatnog pogoršanja situacije jer gore ne može
Prava za koja se već godinama civilne slijepe osobe uporno bore, još uvijek su za njih tek daleka, neostvarena želja. Unatoč brojnim peticijama, prosvjedima i prijedlozima upućenim Vladi RH, iznos mjesečnog dohotka za sljepoću, kojeg Hrvatski savez slijepih svim silama želi povećati te dokazati mjerodavnima da je iznos kojeg trenutno primaju sramotan i krajnje nedostatan za osnovne životne potrebe, pozitivnih pomaka još uvijek nema. Činjenica je to koja posebno pogađa sve invalide, a u slijepima ubija i posljednji tračak nade.
Podsjetimo, naime, kako je Hrvatski savez slijepih osoba Vladi RH podnio prijedlog Zakona o dohotku na sljepoću prema kojem bi se povaćao njihov mjesečni iznos. Poznato je, također, da je takav prijedlog Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi odbilo, pojasnivši da bi u tom slučaju bilo riječi o diskriminaciji invalida te obećalo rješenje problema donošenjem “krovnog” zakona za sve osobe s invaliditetom, a koji bi trebao zaživjeti u ovoj godini.
No, iako je spomenuto obećanje doneseno još početkom godine, osim praznih riječi ni do danas se po tom pitanju nije napravilo ništa konkretnije.
Kao što smo prije nekoliko mjeseci doznali u razgovoru s Marinkom Vidaićem, predsjednikom Udruge slijepih Zadarske županije, Hrvatski savez slijepih, čiji je i Vidaić član, prije nekoliko mjeseci Vladi RH poslalo je prijedlog austrijskog modela koji bi po njima možda najviše odgovarao hrvatskim uvjetima, no nikakav službeni odgovor na taj prijedlog ni do danas nisu dobili. Kao što je u to vrijeme bilo i najavljeno, ukoliko pozitivan odgovor ni ovaj put ne uslijedi, slijepi će posegnuti za onim posljednjim korakom u borbi za svoja prava – upućivanjem deklaracije prema Bruxellesu.
– Ni nakon niza peticija, prosvijeda i prijedloga nismo dobili nikakav odgovor i u svibnju smo konačno poslali deklaraciju u Bruxelles i u UN u New Yorku. Odgovor od njih čekamo i zaista više ne znam čemu se nadati ni što dalje napraviti, kazao je Vidaić kazavši kako ni od nove Vlade ne očukuje ništa, no ne strahuje od dodatnog pogoršanja situacije jer gore ne može.
Iako je nova premijerka Jadranka Kosor izjavila kako planirani novi rebalans proračuna neće zakinuti one najugroženije mnogi u to sumnjaju.
– Jadranka Kosor nam je i prije, kao ministrica i potpredsjednica Vlade, davala pusta obećanja, no to su sve tek prazne riječi, ništa od toga nije ostvareno, tako da se ni u ovom trenutku nemamo za što uhvatiti i čemu se nadati. Za branitelje se Kosor uistinu zauzela i napravila je dosta za njih, no invalidima nije pomogla. Država je ionako do grla u dugovima i znamo da za nas novca nema, zaključio je Vidaić.