Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Posljednji pozdrav kralju popa

Autor:

06.07.2009. 22:00
Posljednji pozdrav kralju popa


Obitelj i prijatelji Michaela Jacksona u utorak su na groblju Forest Lawn Memorial Parku u Los Angelesu sudjelovali na privatnom obredu, nakon kojeg se automobilska kolona s njegovim lijesom uputila prema Staples Centru, gdje se danas održala javna komemoracija zvijezdi pop-glazbe preminuloj 25. lipnja.
Kolona s 15 vozila, uz pratnju policije i blokadu dijelova autoceste, ujutro se iz obiteljskog posjeda u Endocinu uputila do groblja Forest Lawn Memorial Parka u četvrti Hollywood Hillsu.
Članovi obitelji Jackson, s roditeljima Joeom i Katherinom na čelu, uz desetke prijatelja, viđeni su kako ulaze u svečanu dvoranu na groblju, gdje je sinoć održano bdijenje za pokojnika, izvijestile su američke TV mreže.
Nakon privatnog obreda automobilska kolona s lijesom Michaela Jacksona polako se kretala prema Staples Centru, praćena helikopterima TV mreža koje izravno prenose oproštaj. U oproštaju će nastupiti ili sudjelovati brojne američke glazbene i druge zvijezde, posebno pripadnici afričko-američke zajednice, kao što su Stevie Wonder, Mariah Carey, Usher, Lionel Richie, Kobe Bryant, Jennifer Hudson, John Mayer i Martin Luther King III.
Policija je blokirala cijelu četvrt oko Staples Centra, upozorivši one koji su bez ulaznica da neće moći prići kompleksu.
Dok obožavatelji u dugim redovima ulaze u Staples Centar, na prilaznim prometnicama desetci uličnih prodavača prodaju majice, baseballske kape, postere, značke i ostale suvenire vezane uz Michaela Jacksona.
Više od 1,6 milijuna ljudi registriralo se za besplatne ulaznice za komemoraciju, a lutrijom je odabrano 8750 osoba koje su dobile po dvije ulaznice.
U ponedjeljak navečer neke od tih besplatnih ulaznica prodavane su na e-bayu po više od tisuće dolara.
Los Angeles je ovih dana središte Jacksonmanije, no prijenos iz Staples Centra izravno će se emitirati u više od 50 kinodvorana diljem SAD-a, a slična okupljanja organizirana su i za njegove obožavatelje u drugim zemljama.
Jackson je umro 25. lipnja u dobi od 50 godina nakon zatajenja srca. Točan uzrok smrti bit će utvrđen toksikološkim ispitivanjima koja su u tijeku, a po do sada dostupnim informacijama njegova se smrt povezuje s dugogodišnjom ovisnošću o lijekovima, uključivo i anestetik Diprivan.
“Određene osobe u našoj popularnoj kulturi zaokupljaju maštu ljudi, a u smrti postaju još veće. Sada, moram priznati da to također potiču mediji koji rade 24 sata na dan i koji su nezasitni”, izjavio je američki predsjednik Barack Obama za TV mrežu CBS u Moskvi, gdje boravi u službenom posjetu.
TV mreže, koje 24 sata emitiraju informativni program, kao što su CNN, MSNBC i Fox News, od 25. lipnja su stotine sati programa ispunile s Michaelom Jacksonom, iznoseći sve pojedinosti o njegovoj iznenadnoj smrti i protuslovlja koja su ga pratila u životu.
U ispitivanjima gledanosti gledatelji su se žalili na pretjerivanje sa zastupljenošću vijesti o Jacksonu, no medije to nije omelo u eksploatiranju njegove smrti.