Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Proračun, okoliš i prometnice

Autor:

06.07.2009. 22:00
Proračun, okoliš i prometnice

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Dvoje novih zaposlenika za brže rješavanje građevinskih i lokacijskih dozvola. Apel za čišće more. Podmirivanje dugova prema listi prioriteta koja mora biti pravedna. Uređenje prometnica prema listi prioriteta.
Dvanaest od 26 nazočnih vijećnika Gradskog vijeća Grada Zadra uputilo je svoja pitanja i inicijative novom zadarskom gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću na jučerašnjem aktualnom satu koji je trajao više od sat i pol vremena.
– Pred nama je dug put i pozivam vas i nadam se da ćemo svi skupa raditi konstruktivno. Ono što obećajem jest da neću biti u permanentnoj predizobornoj kampanji, već ću raditi na dobrobiti grada. Jasno mi je da je vijećnica svojevrsna politička tribina i da ne može biti jednoglasja niti ga treba biti, ali nadam se da ćemo svi dobro surađivati, rekao je Zvonimir Vračić u svom prvom obraćanju Gradskom vijeću, kao gradonačelnik nakon kojeg su uslijedila pitanja i inicijative vijećnika.
Zagađenje Kolovara
Prva se za riječ javila Omerka Šarić koja je gradonačelika pitala kako misli riješiti problem sa sporim izdavanjem građevinskih i lokacijskih dozvola. Vrančić je na to rekao kako je jednog zaposlenika već prebacio u Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša te kako je upravo pri kraju natječaj nakon kojeg će zaposliti još dvoje djelatnika tom odjelu. Zapošljavanjem novih djelatnika trebali bi se smanjiti zaostaci i liste čekanja.
Ingrid Antičević-Marinović pitala je misli li se što poduzeti kako bi se spriječilo zagađivanje mora na bazenu i Kolovarima gdje je nedavno viđena i glava tune kako pliva. Na to je Vrančić odgovorio kako je nedopustivo da se okoliš tako zagađuje te da će apelirati u Županiju i ostale nadležne institucije da pokušaju riješiti taj problem.
Drugo pitanje bilo je vezano uz poslovanje grada, odnosno plaćanje gradskih dugova koje prema njenim riječima nije pravedno. Vrančić je rekao kako je istina da nisu podmireni svi dugovi te da izbor prioriteta mora biti pravedan.
Željka Mikina zanimalo je uređenje zdravstvene i vatrogasne zaštite na otocima, koji se nalaze pod gradskom ingerencijom te hoće li se u dogledno vrijeme izgraditi novi dom za starije građane. Na prvo je pitanje Vrančić rekao kako postoji mogućnost da se na nekim otocima koji nemaju liječnika zaposli medicinska sestra. Što se tiče doma za starije, Vrančić je najavio mogućnost otvaranja još jednog dnevnog boravka za starije, ali izgradnja novog doma će, prema njegovim riječima, još pričekati.
Traktori, ne vlakovi
Željko Predovan dao je inicijativu da se turistički vlakići, koji trenutačno po gradu prevoze turiste, zamjene ekološki prihvatljivijima. Naime, prema njegovim riječima sadašnji vlakovi su zapravo preuređeni traktori, a on smatra da bi se trebali zamijeniti nekakvim vozilima na električni pogon. Na ovo je Vrančić rekao kako za ovu sezonu ne mogu učiniti ništa, ali za sljedeću će razgovarati s koncesionarima.
Čak sedam pitanja vijećnika bila su vezana za rješavanje problema s prometnicama. Tako su Branko Dukić, Maja Pletikosa, Željko Ivančević, Danijel Telesmanić, Ivo Gregov, Vesna Sabolić i Josip Vlahović pitali Vrančića kako i kada misli riješiti probleme uz pojedine prometnice u gradu.
Branka Dukića je zanimalo bi li se prije “Stanarske fešte” mogla urediti cesta na Stanovima u blizini crkve. Maju Pletikosu zanimalo je zašto se automobili parkiraju na nogostupu na Strosmajerovoj ulici prema Vruljici. Željka Ivančevića također su mučila parkirna mjesta, ali u Ulici bana Josipa Jelačića. Sabolić je zanimalo kako riješiti problem oborinskih voda u Ulici Mihovila Pavlinovića na Poluotoku te je podnijela inicijativu stanovnika Stadionske ulice da se promjeni prometna regulacija na toj cesti. Josip Vlahović pitao je kada će se adekvatno osvijetliti Ulica Stjepana Radića te je iznio mišljenje kako semafor na Žmirićima nije odgovarajuće rješenje, već je tamo trebao biti rotor. Međutim, za tu su cestu nadležne državne ceste, a ne Grad.
Odugovlačenje s radovima
Ivo Gregov upitao je gradonačelnika zašto su probijeni rokovi za završetak radova na uređenju Puta Nina i je li istina da nisu provedeni prema projektu te kada će se osvijetliti uvala Bršanj na otoku Ižu. Vrančić je odgovorio kako su rokovi za završetak radova probijeni, jer su naišli na nekoliko problema koje su morali rješavati u hodu. On je naglasio kako bi u takve projekte trebalo ulaziti detaljno pripremljeni da bi se izbjeglo odugovlačenje s radovima. Najavio je kako će započeti s rješavanjem problema rasvjete u uvali Bršanj čim to bude moguće. Što se tiče ostalih prometnica, one će se uređivati prema prioritetima. Za pitanje se javila i Tatjana Smith Savić koja je htjela pitati o onečišćenju mora, ali ju je preduhitrila vijećnica Antičević-Marinović.
Vrančić je na aktualnom satu pokušao izaći u susret svima pa je tako na Telesmanićevu primjedbu kako se na gradskoj rivi gdje staje “Princ Zadra” nakon kiše napravi velika lokva, Vrančić rekao pročelniku Juri Zekanoviću da naspu tamo nekoliko kamiona asfalta pa da to popravi “za prvu ruku”.