Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ugostitelji nisu optimistični

Autor: Petra Mičić

06.07.2009. 22:00
Ugostitelji nisu optimistični

Foto: Adam VIDAS



Prema sadašnjim podacima peticijom smo skupili oko 120.000 potpisa, a za nekoliko dana ćemo imati potpune podatke koje ćemo poslati u saborski odbor. I dalje lobiramo te ćemo nastojati učiniti sve da dođe do izmjene toga zakona, ali nažalost, nismo pretjerano optimistični, kazao je Stipe Knežević, dopredsjednik Udruge restoratera Hrvatske
Na temelju inicijative Hrvatske obrtničke komore za izmjenu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, Odbor za turizam Hrvatskog sabora, na sjednici održanoj 2. srpnja 2009. godine, prihvatio je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda s konačnim prijedlogom zakona, uz prijedlog da se zakon donese po hitnom postupku.
Pušački i nepušački objekti
Podsjetimo, prijedlozi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a su da ugostiteljski objekti do maksimalne površine od 50 metara četvornih mogu sami izabrati žele li biti pušački ili nepušački objekti. Nadalje, u ugostiteljskim objektima iznad 50 metara četvornih predloženo je da se do 30 posto od ukupne površine može fizički odvojiti i osposobiti za pušače te da je u tim prostorima dozvoljena konzumacija. Minimalne tehničke uvjete za prostorije za pušenje potrebno je definirati posebnim propisima u vidu pravilnika, a ne zakona. Pri kažnjavanju vlasnika ugostiteljskog objekta, uzela bi se u obzir pismena evidencija kada je i na koji način gost koji je počinio prekršaj, tj. pušio u prostoru u kojem je pušenje zabranjeno, upozoren da čini prekršaj. Inspekcija bi prilikom uvida to trebala uzeti u obzir i u tom slučaju ne bi kažnjavala vlasnika.
Spomenuti zahtjevi u javnosti su okarakterizirani kao “austrijski model” koji bi trebao spriječiti velike gubitke i zatvaranje obrta, naglasio je dopredsjednik Udruge restoratera Hrvatske, Stipe Knežević.
– Zbog novog zakona o zabrani pušenja došlo je do veoma teške situacije za ugostitelje koji već bilježe gubitke, a došlo je i do zatvaranja pojednih lokala. Prema sadašnjim podacima peticijom smo skupili oko 120.000 potpisa, a za nekoliko dana ćemo imati potpune podatke koje ćemo poslati u saborski odbor. I dalje lobiramo te ćemo nastojati učiniti sve da dođe do izmjene toga zakona, ali nažalost nismo pretjerano optimistični, kazao je Knežević.
Pad prometa
Podsjetimo, peticija se potpisivala od 1. do 30. lipnja u svim ugostiteljskim obrtima diljem Hrvatske, a peticija će se priložiti zahtjevu za ocjenom ustavnosti Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, čije je podnošenje najavila dalmatinska podružnica Hrvatske udruge poslodavaca.
Iz Ceha ugostitelja HOK – a naglašavaju kako je u ugostiteljskim objektima koji nemaju terasu, a registrirani su kao barovi, zabilježen pad prometa od čak 80 posto, a slična situacija je i s objektima u trgovinskim centrima i poslovnim zgradama. Međutim, situacija na Jadranu je u svakom slučaju povoljnija zbog vremenskih uvjeta jer će se dulje moći koristiti terase, te kako je naglasio predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Ante Lukačić, zadarska gradska uprava i uprava na razini županije maksimalno izlazi u susret ugostiteljima.
– Kao naš temeljni argument za izmjenu zakona moram navesti da je ovaj zakon stupio na snagu bez da se dopustilo dovoljno dugo razdoblje prilagodbe, a kao najbitniji zahtjev smatramo kako bi vlasnici lokala manjih od 50 metara četvornih sami trebali odabrati hoće li njihovi lokali biti pušački ili nepušački, tj. uvođenje tzv. “austrijskog modela”. Smatramo da bi se ovaj zakon trebao prolongirati na tri godine, unutar kojih ćemo se prilagođavati, a kroz te tri godine se svašta može dogoditi i naravno promijeniti. Želimo spriječiti još veće gubitke i minuse te želimo da djelatnici u ugostiteljskim obrtima zadrže svoja radna mjesta, zaključio je Stipe Knežević.