Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gradnja javna ili javno-privatna?

Autor: Elza Radulić-Toman

06.07.2010. 22:00
Gradnja javna ili javno-privatna?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kako sada stvari stoje, većina hrvatskih županija će graditi svoje centre pojedinačno, osim sjeverozapadne Hrvatske, gdje su se udružile četiri županije i što će biti ekonomičnije i svakako korisnije. Bilo je govora da bi se u ovome poslu Ličko-senjska županija priključila Zadarskoj, ali zasad od toga nema ništa konkretnoga
Pripreme za izgradnju budućeg zadarskog Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim idu dalje, bez obzira na sveopću recesiju. Neki dan su u Zadru članovi projektnoga tima PHARE 2006. koji rade na Studiji izvodljivosti ovoga velikog projekta prezentirali analizu troška, odnosno koristi i tzv. aplikaciju za EU fondove budućega Centra iz čega se moglo vidjeti i moguće načine financiranja projekta.
Gotov idejni projekt
Naime, izložen je model tzv. javne izgradnje i isto tako i kako bi to bilo po modelu javno-privatnoga vlasništva. Sada je na vlasnicima – Županiji i gradovima Zadru i Benkovcu da se odluče za najpogodniji model. U međuvremenu se radi na cijelome nizu poslova na pripremi gradnje i na uključivanju projekta u razne europske fondove iz kojih bi se trebalo namaknuti najveći dio sredstava, jer se radi o vrlo skupom projektu procijenjenom na oko 56 milijuna eura i također o projektu koji će se graditi i poslovati po europskim normama, što samo po sebi poskupljuje projekt. Iz EU se, primjerice, traže i tzv. ekodozvole, što je i jedan od uvjeta za dobivanje uporabnih dozvola, ali i temelj svih kontrola rada. Takve dozvole će se morati obnavljati svakih pet godina.
Kako smo saznali od direktora zadarske tvrtke Eko d.o.o. Dina Perovića i njegove pomoćnice Sašenke Korenov, trenutačno je još na procjeni jedan od najvažnijih pripremnih dokumenata, Studija o utjecaju na okoliš koja je završena još prošle godine. S njom zajedno se procjenjuju i ostali dokumenti koji predstavljaju uvjete za zaštitu okoliša. Radi se, naravno, o vrlo strogim uvjetima i zadarska je tvrtka zapravo prva u Hrvatskoj koja radi tzv. objedinjene uvjete i stoga je procedura još usporenija.
Saznajemo, također, da je i idejni projekt također gotov, da je na razini kada se kreće u traženje lokacijske dozvole, u što bi se moglo i krenuti već u rujnu. Točnije čim bude završena procjena Studije o utjecaju na okoliš i svih objedinjenih uvjeta. S obzirom da je ovaj zadarski komunalni projekt dobio sredstva za izradu navedenih dokumenata od europskoga fonda PHARE 2006. oni će se uskoro i završiti, jer krajem studenoga ove godine završava s radom ovaj europski fond.
Sanacija odlagališta 123 milijuna kuna
– S obzirom na današnju tešku financijsku situaciju još uvijek nije moguće prognozirati kada bi se u Biljanima i fizički počelo graditi. Tamo će na 50 ha biti sagrađen Centar za gospodarenje otpadom za potrebe cijele Zadarske županije, za svih šest gradova i 28 općina. Zato je i osnovana međuvlasnička tvrtka Eko d.o.o. čiji je vlasnik sa 51 posto Grad Zadar, kao najveći proizvođač komunalnoga otpada, te Županija sa 23 i Grad Benkovac sa 26 posto udjela, podsjeća Perović dodajući da će osim mehaničko-biološke tvornice za prikupljanje i preradu otpada, budući Centar činiti i veliki sustav organizacije, skupljanja i sortiranja otpada.
U projekt, naravno, spada i sanacija svih 14 velikih odlagališta komunalnog otpada, koliko ih danas ima u Zadarskoj županiji. Samo njihova sanacija će stajati 123 milijuna kuna.
Recimo, također, da Zadar u ovome poslu nije ni prvi ni zadnji u Hrvatskoj, ispred njega su Istra i Rijeka, a iza njega sva ostala središta u zemlji. Isto tako, kako sada stvari stoje, većina hrvatskih županija će graditi svoje centre pojedinačno, osim sjeverozapadne Hrvatske, gdje su se udružile četiri županije i što će biti ekonomčinije i svakako korisnije. Bilo je govora da bi se u ovome poslu Ličko-senjska županija priključila Zadarskoj, ali zasad od toga nema ništa konkretnoga.
 


Centri za gospodarenje otpadom ujedinjeni


Na razini Hrvatske gospodarske komore nedavno je osnovana Grupacija centara za gospodarenje otpadom i u nju su uključene skoro sve županije, a njezin voditelj je direktor zadarske tvrtke Eko dipl. inž. Dino Perović. Upravo su na Brijunima održali i jedan svoj skup, a glavne teme su se odnosile na dosadašnja iskustva i na potencijalne probleme u pripremi opsežne dokumentacije za izgradnju centara. Jer, neki su znatno uznapredovali u odnosu na druge i stekli su već znatna iskustva.