Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hrvatsko selo na gradskoj rivi

Autor: Boris Kupčak

06.07.2010. 22:00
Hrvatsko selo na gradskoj rivi

Foto: Vedran SITNICA



Očekujemo dobru posjećenost i dobru prodaju. Imamo oko 80 izlagača, tridesetak iz Zadarske županije i pedesetak iz cijele Hrvatske. Uz to je pripremljen i prigodan program, kazao je Damir Kovačić, organizator manifestacije iz tvrtke Agrarno savjetovanje d.o.o.
U povodu održavanja sajma tradicijskih proizvoda “Proizvodi hrvatskog sela – Zadar 2010”, koji će se održati ovog vikenda na rivi, održana je konferencija za novinare kojoj su nazočili Zvonko Šupe, direktor TZ grada Zadra, Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, te Damir Kovačić, organizator manifestacije.
Osamdeset izlagača
Ciljevi ovoga projekta su: otvaranje novih turističkih tržišta i kanala distribucije za proizvođače tradicijskih proizvoda, uspostava kontakta između proizvođača, ugostitelja i trgovaca te diversifikacija turističke ponude. Očekivane koristi od pilot-projekta su: širenje tržišta za proizvođače tradicijskih proizvoda, poboljšanje kvalitete turističkog proizvoda i s tim povezano veće zadovoljstvo stranih turista.
– Ova manifestacija je prvenstveno zamišljena da okuse i mirise Hrvatske u malom približimo stranim turistima, ali isto tako i domaćim ljudima. Poznato je da zadarsko tržište uživa u finim proizvodima, hrani i piću. Očekujemo dobru posjećenost i dobru prodaju. Imamo oko 80 izlagača, tridesetak iz Zadarske županije i pedesetak iz cijele Hrvatske. Uz to je pripremljen i prigodan program, kazao je Damir Kovačić, organizator manifestacije iz tvrtke Agrarno savjetovanje d.o.o. najavljujući manifestaciju.
Samu konferenciju otvorio je Zvonko Šupe koji je kazao da je ovo korisna i interesantna akcija te istaknuo da ovakvi projekti koriste Hrvatskoj kao turističkoj zemlji.
– Za ovakve stvari imamo dosta dobre preduvjete i mislim da će ovo otvoriti oči mnogima i biti poticaj koji će imati odjek među gostima koji se nalaze ovdje, kazao je Šupe.
Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, kazao je da je ovakva priredba nedostajala gradu Zadru i Zadarskoj županiji.
– Našim proizvođačima, osim novca, nedostaje promocija. S proizvodima možemo biti ponosni i zadovoljni, domaći proizvod je kvalitetniji nego strani, pogotovo oni sa sela koji čuvaju tradiciju na naše stare. Na ovoj manifestaciji bit će zastupljeno oko 25 naših proizvođača maslinova ulja, lavande, poznati i priznati vinari, proizvođači ekološkog povrća, sirari, proizvođači pršuta, kazao je Segarić, dodajući da je manifestacija bila dobro posjećena u Zagrebu, a dobro je da je preseljena na Jadran.
Turizam i poljoprivreda
Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, iskazao je zadovoljstvo što je ova manifestacija u Zadru te što se njom ujedinjuje zelena i plavu Hrvatsku.
– U svim strategijama razvoja RH govori se kako bi turizam i proizvodnja zdrave hrane trebali biti glavni generatori razvoja, no u praksi postoji niz problema u komunikaciji tih dviju grana. Hrvatska je i dalje veliki uvoznik hrane, a cilj ove manifestacije je da se taj trend okrene u korist domaćih proizvođača te da se gradi imidž RH kao zemlje kvalitetne, zdrave i raznovrsne hrane, kazao je Katić, dodajući da, ako proizvođači budu zadovoljni, nema razloga da manifestacija ne postane tradicionalna.
Damir Kovačić, organizator manifestacije, kazao je da sajam ima tradiciju 10 godina te da je pokrenut kako bi mali proizvođači delicija mogli pronaći put do tržišta, a ti proizvodi teško pronalaze put do polica supermarketa.
– U Zagrebu ova manifestacija okuplja 360 izlagača iz cijele Hrvatske i prođe je oko 30 tisuća posjetitelja. Ideja nam je bila da probamo proširiti i na Jadran, a u dogovoru s Ministarstvom turizma odlučili smo krenuti u nekoliko najvažnijih turističkih destinacija s jednom inačicom proizvoda hrvatskog sela. Prvi sajam bio je u Dubrovniku, a ovo je drugi, kazao je Kovačić, dodajući da će manifestacija biti od 9. do 11. srpnja na rivi, dok će radno vrijeme biti od 9 do 21 sat.
Posebnu prigodu za kušanje dijela proizvoda hrvatskog sela imali su novinari za koje je jučer nakon konferencije u konobi “Skoblar” pripremljen poseban domjenak s proizvodima hrvatskog sela.
 


Tradicionalna jela


Za sve posjetitelje manifestacije “Proizvodi hrvatskog sela – Zadar 2010” organiziran je i prigodan program koji započinje otvaranjem u petak 9. srpnja u 11. sati. Nastupit će brojne klape, a sva tri dana u 17 sati kuhari iz Podravke pripremat će tradicionalna jela od posebno vrijednih hrvatskih sirovina. Prvoga dana radit će se brudet od jadranske plave ribe, drugi dan dalmatinska janjetina s krumpirom, a trećeg dana zagorska purica s mlincima uz koje će biti servirana i odgovarajuća vina. Program i prezentaciju manifestacije dobit će svi čitatelji Zadarskog lista u sklopu broja koji izlazi u petak.