Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

HSLS u subotu napušta Vladu?

Autor: Novi list

06.07.2010. 22:00
HSLS u subotu napušta Vladu?


Odluku o napuštanju vladajuće koalicije HSLS će donijeti na sjednici Središnjeg vijeća u Rijeci, iako će takva odluka naići na snažan otpor među HSLS-ovcima na istaknutim pozicijama u izvršnoj vlasti
Hrvatska socijalno liberalna stranka u subotu će, na sjednici Središnjeg vijeća u Rijeci, donijeti odluku o napuštanju vladajuće koalicije. Prema našim informacijama iz vrha HSLS-a, predsjednik stranke Darinko Kosor čvrsto je odlučio da liberale hitno izvede iz HDZ-ova koalicijskog okrilja i da ih pridruži opozicijskom savezu lijevoga centra. Kosor računa da za tu odluku ima većinu u Središnjem vijeću, koje broji šezdesetak članova, premda će takav naum zasigurno naići na snažan otpor među onim HSLS-ovcima koji zauzimaju istaknutije položaje u izvršnoj vlasti.
Šef liberala svjestan je da uskraćivanje podrške HSLS-ovih saborskih zastupnika, kojih je dvoje, neće ugroziti stabilnost Vlade Jadranke Kosor, no njegova je namjera da stranku, prije najavljenog jesenskog rebalansa proračuna, iščupa iz političkog zagrljaja za koji procjenjuje da je gubitnički, te da na taj način pokuša spasiti ostatke ostataka nekoć utjecajne partije. Drugo je pitanje hoće li šefovi koalicije koju čine SDP, HNS i IDS olako prihvatiti da im se liberali pridruže u trenutku kad relevantne ankete pokazuju veliki pad popularnosti HDZ-a, stranke s kojom je HSLS u koaliciji šest i pol godina. Na stranu nakane Darinka Kosora mogla bi prevagnuti njegova dobra privatna povezanost sa SDP-ovim predsjednikom Zoranom Milanovićem.
Odlazak HSLS-a iz vladajuće koalicije ne bi, međutim, automatski morao značiti dva glasa manje u Saboru za Kosoričinu Vladu. Vrlo je vjerojatno da varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok neće postupiti u skladu s Kosorovim uputama, dok držanje Đurđe Adlešič, koja bi se iz Vlade preselila u parlamentarne klupe, u ovom času nije lako predvidjeti: ona, naime, definitivno nije za napuštanje koalicije, ali dosad je uvijek naglašavala svoju lojalnost stranačkim odlukama. No, čak i kad bi dvoje HSLS-ovih zastupnika u Saboru okrenulo leđa HDZ-u, stranka Jadranke Kosor i dalje bi raspolagala potpisanom potporom 79 parlamentaraca, što je za dva glasa više od potrebnoga broja.
U vrhu HDZ-a nisu naročito iznenađeni najavama o HSLS-ovu izlasku iz koalicije. Po našim sugovornicima, HDZ je već neko vrijeme svjestan da HSLS i SDSS važu što bi dobili a što izgubili napuštanjem vladajućeg saveza i izazivanjem prijevremenih izbora, a osnovni je problem u tome što šefovi tih dviju sastavnih komponenti koalicije nisu članovi Vlade: Darinko Kosor i Milorad Pupovac prečesto se ispostavljaju kao ljudi koji problematiziraju Vladine odluke s kojima su se prethodno suglasili njihovi predstavnici u Banskim dvorima, predstavnici koji, inače, zauzimaju potpredsjednička mjesta u Vladi.
 


HDZ može i bez njih u Saboru


79zastupničkih glasova imat će vlada Jadranke Kosor čak i ako dvoje HSLS-ovih zastupnika u Saboru okrenu leđa HDZ-u, što je za dva glasa više od potrebnoga broja.




Izvanredni izbori


Vrlo pouzdani izvori iz HDZ-a kažu da ni vladajućoj stranci više nije tako nezamisliva odluka o izlasku na prijevremene izbore: na Trgu žrtava fašizma, bez obzira na porazne ankete, počela se ozbiljno razmatrati opcija izvanrednih izbora ako se pokaže da će HDZ-ovi politički projekti biti blokirani unutarkoalicijskim trvenjima. “I mi gotovo svakodnevno važemo rizike prijevremenih izbora, jer čemu Vlada ako ne možemo realizirati neke važne projekte kao što su izmjene Zakona o radu”, kaže naš sugovornik iz vodstva HDZ-a.


 


ČEHOK I ADLEŠIĆ


Prvi neće slijediti Kosorove upute, a nepredvidivo je i ponašanje aktualne vicepremijerke.