Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kosa kao umjetnička instalacija

Autor: Krešimir Bukvić

06.07.2010. 22:00
Kosa kao umjetnička instalacija


Bila nam je želja ovim frizurama naglasiti ljepotu kose, pokazati kako i kosa može biti umjetničko platno. Mladi su frizeri ovim kreacijama pokazali kako frizerske tehnike ne moraju nužno biti samo u službi izrade svakodnevnih frizura već i umjetnosti, kreacija koje će upečatljivo demonstrirati njihove profesionalne vizije i dosege kose, naglašava Branka Travica
Da i kosa može biti umjetnost mogli su se uvjeriti posjetitelji nedavno održanog frizerskog showa “Avant-garde” u sportskom centru Višnjik. Učenici Obrtničke škole Gojka Matuline, uz nadzor mentorice Branke Travice, stručne učiteljice već 25 godina pri spomenutoj školi, znanje stečeno tijekom obrazovanja demonstrirali su revijom nevjerojatnih frizura- kulptura. Gotovo je bilo teško povjerovati što se sve može napraviti od kose, kakve je sve “instalacije” sposobna podnijeti ljudska glava. Učenici su se koristili posebnom tehnikom modeliranja dlake, koju je osmislila Travica, ne bi li od kose izvukli ono najbolje.
– Sve što smo imali priliku vidjeti na showu je rađeno od prirodne kose. Kosu smo obrađivali i spajali posebnim tehnikama pa nam je za izradu ovih frizura bilo dovoljno imati na raspolaganju dlaku dugu svega 2 centimetara i naravno duže. Proces izrade ovih frizura započinjao je u frizerskim salonima gdje su polaznici škole skupljali ošišanu kosu. Nakon toga ti su se ostaci kose bojali te prali. Rezultat tih radnji bila je kosa skupljena u grumen poput ovčje dlake koju je trebalo izvlačiti te stavljati na papir za pečenje. Sljedeći korak je bio lakiranje kose običnim lakom za kosu, prekrivanje drugim papirom za pečenje te bi se tako pripremljena kosa prelazila običnom peglom. Rezultat je kosa prerađena u platno veličine koliko god nam je trebalo, čak i do metra četvornog. S tim platnom-kosom mogli smo raditi sve što nam je trebalo, formirati maštovite frizure-instalacije, pričvršćene sitnim ukosnicama. Iako su na prvi pogled te frizure izgledale teške, zapravo su bile jako lagane na glavi, objašnjava Travica.
Spomenuti sistem rada s kosom relativno je nov, egzistira svega posljednjih godinu do dvije dana, a specifičan je prije svega po tome što su sve frizure tako napravljene isključivo modelirane od prirodne kose, za razliku od sličnih art-instalacija na glavi koje se mogu vidjeti na revijama frizura koje najčešće uključuju i upotrebu umjetnih umetaka.
– Kosa je vječna, ne propada nikada stoga nam je u školi bila velika želja ovim frizurama naglasiti ljepotu kose, pokazati kako i kosa može biti umjetničko platno. Spoj kreativnosti i sposobnosti prepoznavanja i stvaranja trendova ujedinjuje sve umjetnike, a među njima, dakako, i frizere koji su ovim kreacijama pokazali kako frizerske tehnike ne moraju nužno biti samo u službi izrade svakodnevnih frizura već i umjetnosti, kreacija koje neće biti svakodnevno nosive, no koje će upečatljivo demonstrirati vizije frizera-umjetnika i dosege kose, dodaje Travica.
U izradi ovih frizura radili su: Iva Matak, Anita Nekić, Margareta Syla, Marta Jović, Maja Gaučanin-Gazibarić, Valentina Zrilić, Katarina Kosović i Lucija Surać.