Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nećemo stati na “ženskoj kvoti” od 40 posto

Autor: Nives Rogoznica

06.07.2010. 22:00
Nećemo stati na “ženskoj kvoti” od 40 posto

Foto: Adam VIDAS



Mi u Zadru prednjačimo jer je naša lista u Gradsko vijeće dala četiri žene i tri muškarca, a kad tome pridodamo da smo išli u koaliciji s HNS-om i da su iz njihove kvote ušli jedna žena i jedan muškarac, moramo priznati da je takav rezultat zaista rijetkost, kazala je Šarić Frantin
Vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra Omerka Šarić Frantin primila je od strane svoje stranke priznanje za desetljeće i pol djelovanja na polju promicanja sudjelovanja žena u političkom životu. Šarić Frantin je jedna od osam članica SDP-a koje su proteklog vikenda od strane Foruma žena SDP-a primile “Priznanje za izniman doprinos promicanju rodne ravnopravnosti i socijalne demokracije”. Forum žena SDP-a je međunarodnom konferencijom pod nazivom “Rodna ravnopravnost – ostvarimo je zajedno”, održanom u zagrebačkom hotelu “Sheraton”, obilježio 15 godina osnutka, a na konferenciji su, među ostalima, sudjelovale i predsjednica Socijalističke internacionalne žena Pia Locatelli, Sanja Lokar iz Mreže za jednakost spolova Srednje i Istočne Europe, predsjednice ženskih socijaldemokratskih foruma iz Makedonije, Crne gore i BiH. Iz Zadra je na konferenciji, uz nagrađenu Omerku Šarić Frantin, sudjelovalo još desetak članica stranke među kojima i saborska zastupnica i predsjednica GO SDP-a Zadar Ingrid Antičević Marinović, predsjednica ŽO SDP-a Zadarske županije Renata Sabljar Dračevac, novoizabrana predsjednica Foruma žena zadarskog SDP-a Tatjana Petrić i vijećnica u Gradskom vijeću Zadra Sabina Glasovac.
– Ovo priznanje shvaćam kao poticaj da sve ono što smo radili na ovom polju nastavimo raditi i dalje, jer s rezultatima, ma kakvi oni bili, ne možemo biti potpuno zadovoljni. Potrebno je još puno angažmana da bi se u društvu, u svakodnevnom životu, afirmirala rodna i socijalna ravnopravnost. Žene ne smiju odustati od traženja rješenja, niti od traženja partnerstva za ostvarenje tog cilja, a konačan je cilj lakše rješavanje problema u društvu, kazala je Šarić Frantin po povratku iz Zagreba.
Forum žena SDP-a Zadra osnovan je 1996. godine, godinu dana nakon njegova osnutka na nacionalnoj razini, a Šarić Frantin je bila jedna od članica Inicijativnog odbora za njegovo osnivanje.
– Statistička je činjenica da su žene podzastupljene svugdje u strukturama koje imaju političku moć. Stoga je i dalje naš cilj ostvariti paritetnu demokraciju, jer društvo ima pravo iskoristiti potencijal svih građana i građanki, pa kada već u Hrvatskoj ima 52 posto žena, tada taj potencijal treba i iskoristiti. Na ovoj konferenciji, s obzirom da je ona bila međunarodna, imali smo priliku usporediti naša iskustva s onima iz drugih zemalja, posebno s iskustvima u drugim državama koje imaju isto ili slično naslijeđe kao i mi. Istina je da su neki odmakli naprijed, a da su neki iza nas, ali ne smijemo i nećemo odustati od pronalaženja rješenja s kojim bismo što bolje ostvarili rodnu i društvenu ravnopravnost i to ne zbog rodne ravnopravnosti same po sebi, već zato što je ona dobra za društvo u cjelini. Mogu reći da mi u SDP-u možemo biti zadovoljne jer smo izborile kvotu od 40 posto, ali nećemo stati na tome. Mi u Zadru u tome prednjačimo jer je naša lista u Gradsko vijeće dala četiri žene i tri muškarca, a kad tome pridodamo da smo išli u koaliciji s HNS-om i da su iz njihove kvote ušli jedna žena i jedan muškarac, moramo priznati da je takav rezultat zaista rijetkost, kazala je Šarić Frantin.