Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Odličan način za stjecanje iskustva

Autor: Nikola Markulin

06.07.2010. 22:00
Odličan način za stjecanje iskustva

Foto: Adam VIDAS



Ovoga ljeta, točnije od 8. do 10. srpnja na međunarodnom znanstvenom simpoziju klasičnih filologa “Grčki i latinski iz indoeuropske perspektive 3” koji će se održati u Bratislavi sudjelovat će i profesor Zvonko Liović, asistent Odjela za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru. To je veliko priznanje za zadarske klasične filologe, koji su, za razliku od ostalih odjela zadarskog sveučilišta, medijski poprilično neeksponirani. Osim mladog i, složit će se njegovi stariji kolege, talentiranog znanstvenika na simpoziju će sudjelovati još jedan hrvatski klasični filolog – Ante Matan sa pulskog sveučilišta, koji je također bivši student zadarskog Odjela za klasičnu filologiju.
Riječ je o vrlo uglednom filološkom simpoziju na kojem sudjeluju mladi znanstvenici klasične filologije iz Europe i svijeta, a koji se održava već treću godinu (održan je 2005. i 2007. godine u Cambridgeu i Oslu). Kao što je to i uobičajeno simpozij, osim brojnih novih znastvenih spoznaja, rezultira zbornikom znanstvenih radova čiji su autori njegovi sudionici.
Zvonko Liović je prijavio izlaganje na temu “Aspekti poetske etimologije osobnih imena u Homera” u kojem će pokušati ukazati na simboliku osobnog imena kod starijih naroda, te na različite funkcije koje ono ima. Autor će na primjeru Homera pokazati da osobno ime ne samo odražava postupke junaka u njegovim epova, nego jednim dijelom i određuje njihovu sudbinu, u skladu s latinskom uzrečicom “nomen est omen”. U središtu Liovićeva rada bit će prikaz vidova pjesničke interpretacije osobnih imena u Homera, koji se, smatra autor, mogu razlučiti na tri razine. Taj je način pjesničkog izražavanja kod Homera je ujedno i tema doktorske radnje prof. Liovića.
– Do mojeg je sudjelovanja na ovoj uglednoj međunardonoj konferenciji došlo prilično slučajno. O njoj sam čuo od kolega s drugih sveučilišta, raspitao se i potražio na internetu dosadašnje zbornike s tog skupa. Nakon što sam vidio da je taj skup namijenjen afirmaciji mladih znanstvenika iz polja klasične filologije, shvatio sam da je to izvrsna i rijetka prigoda da se polaznici doktorskih i magistarskih studija klasične filologije iz Europe i šire nađu, diskutiraju i razmijene iskustva iz svojih istraživanja. Sastavio sam sažetak koji se organizacijskom odobru ovogodišnjeg simpozija učinio interesantnim, pa su me i pozvali. Ono što me ugodno iznenadilo jest činjenica da su se sva dosadašnja izlaganja odnosila gotovo isključivo na jezične teme, dok je književnost prisutna samo kao njihova dopuna. Taj simpozij, osim što je odličan način za stjecanje iskustva i povezivanja s drugim znanstvenicima, ujedno je i potvrda kako rezultata mojih istraživanja, tako i samog Sveučilišta, kazao nam je profesor Liović.