Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Polovina pacijenata na zadarskoj listi čekanja su sa šibenskog i ličkog područja

Autor: Boris Kupčak

06.07.2010. 22:00
Polovina pacijenata na zadarskoj listi čekanja su sa šibenskog i ličkog područja


Magnetska rezonancija je pretraga na koju se u Općoj bolnici Zadar najduže čeka, liste čekanja su od šest do osam mjeseci, a do kraja godine to bi čekanje moglo biti bitno smanjeno. Naime, uređaj za magnetsku rezonanciju u ponedjeljak je pušten u rad u Općoj bolnici Gospić, udaljenoj od Zadra manje od stotinu kilometara i autocestom se do tamo može stići za sat vremena. Veliki broj pacijenata na listi za MR u Zadru dolazi iz drugih županija, među kojima je i Ličko-senjska, a pretpostavka Darija Nakića, ravnatelja OB Zadar je kako će pacijenti koji su sada na listi čekanja za MR i čekati svoj red, dok bi se stanje moglo stabilizirati do kraja godine.
– Kod nas su liste čekanja na magnetsku rezonanciju oko šest mjeseci. Kako bi ih smanjili, osim jutarnje smjene imamo i jednu poslijepodnevnu te još jednu smjenu koju posebno plaćamo. Drago mi je što je uređaj stigao u Gospić te se nadam da će se dobar dio pacijenata tamo i upisati, tim više što je oko 50 posto pacijenata na našoj listi čekanja iz Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije, kazao je Nakić napominjući kako će liste čekanja vjerojatno biti smanjene tek krajem godine, jer će pacijenti koji su već upisani i čekati svoj red, dok će novi pacijenti odabirati bolnicu u kojoj su liste čekanja manje.
Magnetska rezonancija u većini slučajeva nije hitna pretraga, ali naravno svi bi voljeli što prije završiti s bolničkim pregledima. Novi uređaj u Gospiću ima mogućnost pregleda od tri do pet tisuća pacijenata godišnje, dok je prema procjenama iz Ličko-senjske županije na preglede u okolne bolničke centre išlo oko 1.000 pacijenata. U govoru u povodu puštanja u rad uređaja za magnetsku rezonanciju, u svojoj matičnoj bolnici, ministar Darko Milinović kazao je kako imaju obučene timove koji će preglede moći obavljati u dvije smjene. Pacijenti kojima je potrebna magnetska rezonancija tako bi ubuduće mogli bitno skratiti svoje čekanje naručujući se za pregled u maloj gospićkoj bolnici.