Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Proces stvaranja kazališne iluzije

Autor: Nikola Markulin

06.07.2010. 22:00
Proces stvaranja kazališne iluzije

Foto: Sebastian GOVORČIN



Druga predstava 16. Zadarskog kazališnog ljeta odigrana u ponedjeljak navečer u dvorištu Providurove palače bila je „Gretica, str. 89″, komedija Luta Hubnera u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.
Pred ne odveć popunjenim gledalištem u predstavi koja govori o tome kako nastaje kazališna predstava igrali su Andrijana Vicković u ulozi glumice i Elvis Bošnjak u ulozi redatelja. Premijera ove predstave HNK Split odražana je u siječnju 2009. godine. Scenografiju je izabrao Dražen Ferenčina; kostimografiju je izradila Najda Kromić; glazbu je izabrala Maja Žarković; svjetla je oblikovao Miroslav Mamić; inspicijentica predstave je Nela Sisarić.
O vlastitoj režiji ove predstave Dražen je Ferenčina između ostalog napisao: „…proces stvaranja kazališne iluzije, odnos glumac – redatelj i sve što taj odnos nosi u sebi, to je tema naše predstave Gretica, str. 89 autora Lutz Hubnera. Gretica razobličuje kazalište, razotkriva njegov „život” koji publika inače nema prilike vidjeti jer se događa na probama, onda kada u dvorani nema nikoga osim redatelja i glumaca, i bavi se onim trenucima kada glumci nisu skriveni iza kostima, šminke, raskošne scenografije… nego su samo ljudi, sa svojim malim problemima, dramama, strahovima običnih ljudi, poput onih iz gledališta.”
U predstavi je karikaturalno prikazano desetak, kako u donekle suvišnoj naraciji Andrijana Vicković ističe, prototipova kazališnih redatelja (Elvis Bošnjak) kao i njihov način rada s glumcima. Likovi u ovoj predstavi su približeni kontekstu hrvatskog teatra (Hubner je njemački autor). Gledatelji bi tako trebali na smiješan način vidjeti kako nastaje jedna kazališna predstava.
Sljedeća predstava na programu Zadarskog kazališnog ljeta je drama „Ona, on i Vi” Gradskog kazališta Sisak u koprodukciji sa Zijahom Sokolovićem koji je ujedno i redatelj predstave, a igra se večeras u 21 sat i 30 minuta u dvorištu Providurove palače.