Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Smanjenje Proračuna za 6,4 milijuna kuna

Autor: Ivana Burica

06.07.2010. 22:00
Smanjenje Proračuna za 6,4 milijuna kuna

Foto: Adam VIDAS



Pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun Bibijana Baričević ukazala je na značajno smanjenje prihoda iz drugih proračuna. Po ovoj su osnovi u Županijskom proračunu za 2010. godinu bili planirani prihodi od 27 milijuna kuna, a smanjeni su za čak 27,95 posto te će prema predloženim izmjenama i dopunama Županijskog proračuna iznositi 19,4 milijuna kuna
Proračun Zadarske županije za 2010. godinu bit će smanjen 6,440.000 kuna te će umjesto prvotno predloženih 191,000.000 kuna iznositi 184,560.000 kuna, predloženo je na jučer održanom Kolegiju župana.
Pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun Bibijana Baričević ukazala je na značajno smanjenje prihoda iz drugih proračuna. Po ovoj su osnovi u Županijskom proračunu za 2010. godinu bili planirani prihodi od 27 milijuna kuna, a smanjeni su za čak 27,95 posto te će prema predloženim izmjenama i dopunama Županijskog proračuna iznositi 19,4 milijuna kuna.
Prošla su vremena…
– Prošla su vremena kada smo prihode povećavali. Sada se, evo, zbog situacije u gospodarstvu planirana sredstva moraju smanjivati, komentirao je Župan Stipe Zrilić izmjene u Županijskom proračunu.
Za razliku od Proračuna Zadarske županije koji se smanjuje, predložene izmjene i dopune Financijskog plana Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2010. godinu donose povećanje prihoda ove ustanove za 2,49 milijuna kuna pa bi novi financijski plan ŽUC-a za 2010. godinu iznosio 54,6 milijuna kuna.
U nastavku kolegija župan je dao zeleno svjetlo na Plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Zadarskoj županiji.
Plan intervencija primjenjuje se kod iznenadnog onečišćenja mora uljem i/ili smjesom ulja razmjera većeg od 2.000 metara kubnih te kod izvanrednih prirodnih događaja u moru.
Zapovjednikom Operativnog centra Zadarske županije za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Zadarskoj županiji imenovan je lučki kapetan Milivoj Maričić, a zamjenikom zapovjednika Davor Škibola, načelnik Postaje pomorske policije Zadar Policijske uprave zadarske.
Za članove Operativnog centra, odnosno zamjenike članova imenuju se Ivan Knez, Darko Tesko, Mirko Petrica, Denis Livljanić, Jerolim Uroda, Marin Milković, Olivio Meštrović, Josip Matić, mr. sc. Lav Bavčević, mr. sc. Vlasta Franičević, Ivan Paić i Ivan Peša.
Stipendiranje i koncesija
Zadarska županija i Obrtnička komora Zadarske županije i sljedećoj školskoj godini nastavljaju s projektom zajedničkog stipendiranja učenika srednjih škola koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja. Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić izvijestio je da je u Županijskom proračunu za tu namjenu osigurano 62.500 kuna što je čak 12.500 kuna više nego lani. Prema podacima Županijske obrtničke komore deficitnih zanimanja ove godine pet što je su dva zanimanja manje nego lani. Tako su s popisa deficitnih zanimanja nestali konobar, kuhar i klesar, a na popisu su ostali plinoinstalater, zidar, bravar i tokar. U odnosu na lani novo deficitno zanimanje je pekar.
Trgovačko društvo “Borik” d.d. predloženo je za nositelja koncesije na na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja uređene posebne plaže “Borik” s mogućnošću ograđivanja i naplate ulaska. Koncesija će biti važeća nakon što je potvrdi Župansijska skupština, a izdaje se za iznajmljivanje plažnih rekvizita (ležaljke i suncobrani), sportsko rekreacijske djelatnosti (iznajmljivanje sandolina, pedalina, sportskih brodica, škola ronjenja, surfing, parasailing, usluge vožnje bananom i tubovima, postavljanje zabavnog parka na moru i sl.) i ugostiteljsku djelatnost.
Ovlaštenik koncesije obvezuje se davatelju koncesije plaćati godišnju naknadu u iznosu od 241.200,00 kuna, zatim 2 posto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog na predmetnom pomorskom dobru kao i 1 posto od cijene ulaznica.
Trgovačkom društvu Intermod d.o.o., Zadar bit će dodijeljena koncesija na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja uređene posebne plaže “Pinija”, ali bez mogućnosti ograđivanja plaže i naplate ulaza na pomorsko dobro.
Koncesija se daje u svrhu gospodarskog korištenja plaže i to za sljedeće djelatnosti: iznajmljivanje plažnih rekvizita (ležaljke i suncobrani), sportsko rekreacijske djelatnosti (iznajmljivanje sandolina, pedalina, sportskih brodica, škola ronjenja, surfing, parasailing, usluge vožnje bananom i tubovima, postavljanje zabavnog parka na moru i sl.) i ugostiteljska djelatnost.
Koncesija se dodjeljuje na rok od 10 godina, a ovlaštenik koncesije u obvezi je Davatelju koncesije plaćati godišnju naknadu u iznosu od 33.000,00 kuna i 2,00 posto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog na predmetnom pomorskom dobru.
 


Zgrada Doma županije pretijesna


Župan zadarski Stipe Zrilić pokrenuo je temu nedostatka prostora u Domu županije.
– Potrebno je što prije ići u širenje službenih prostora Županije što nije isključivo posljedica dolaska dožupanice. Naime, osim nekoliko reprezentativnih prostora za dužnosnike, ostali su prostori prosječni pa čak u nekim slučajevima i ispod standarda, kazao je župan navodeći primjer nedavnog posjeta poslovnih partnera Odjelu za poljoprivredu koji su zbog nedostatka prostora razgovore morali obavljati s nogu.
– Pronaći ćemo urede izvan ove zgrade, a imao nekoliko varijanti. Postoji mogućnost uređenja ureda u potkrovlju županijskog Zavoda za prostorno uređenje, a u planu je i širenje županijskih službi na urede u bivšem hotelu Beograd. Za to će se vrijeme iznaći privremena rješenja pa će tako dožupani dijeliti ured koji će se pregraditi. Dožupanica će tako moću useliti u prazan ured, kazao je Stipe Zrilić.
Napomenimo i da dožupan Stanko Zrilić, nakon što je prošli put iznerviran uskraćivanjem riječi od strane župana naprasno napustio kolegij, na jučerašnji očekivano nije došao.
Župan je informirao i da je Županija predložila Vladi vlasnički upis na tri zgrade, među kojima i Dom županije, koji bi, mnogi, kazao je Stipe Zrilić, rado prodali za turizam.
– Tu bi mogao biti samo hotel neke bogate inozemne obitelji. No, dok sam ja župan prodaju zgrade nikada neću predložiti Županijskoj skupštini, izričit je bio zadarski župan.