Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Za sisti i plakati

Autor: Mario Padelin

06.07.2010. 22:00


KAKO ZNAMO DA JE STIGLA SEZONA KUPANJA?
Zbilja, kako sa sigurnošću znamo da je stigla sezona kupanja? Odgovor je jednostavan. Sezona kupanja počinje onda kada se na televizijama počnu prikazivati igrani filmovi ili dokumentarci u kojima morski psi napadaju ljude, komadaju ih i proždiru, more je puno krvi, a raskomadani dijelovi tijela padaju na morsko dno. To je vesela razbibriga za svakog ljubitelja ljetnih radosti. Ovog smo ponedjeljka prvo gledali film “Duboko plavo more” u kojem neke psine natprosječne inteligencije prožderu cijelu jednu ekipu naučnika i njihovih pomagača, a nakon toga lijepi dokumentarac o strašnom, istinitom događaju iz drugog svjetskog rata, kada je potopljen brod “Indianapolis”, a njegovu su privremeno preživjelu posadu, malo pomalo, pojeli morski psi.
Neću sada ulaziti u pitanja o tome koji se idiot svake godine domisli tako zabavljati kupače, ali jedna me stvar zbilja muči. Te bijele psine spadaju u zaštićene životinje, a meni nikako nije jasno zašto. Osim što jedu kupače, njihova je primarna hrana riba iz mora, koju nemilice uništavaju. A kao što nam je poznato, ribe je u morima sve manje, a bijele psine su na vrhu hranidbenog lanca i ako posve nestanu, nitko drugi zbog toga neće izumrijeti jer ih nitko ne jede. Znači, kada bi poubijali sve bijele psine, bilo bi puno više ribe u morima koju bismo mi mogli jesti, a psi sa svojim raljama i oštrim zubinama uistinu ne znam kome bi nedostajali. Znam da ovo zvuči malo glupo, ali budite iskreni i priznajte. Biste li se radije kupali u moru gdje plivaju nepregledna jata brancina i oradi ili u onome gdje se pokraj vas brčka desetometarska bijela psina koja je još bezobraznija s obzirom da je zaštićena. To hoće reći da ako se kupate, a ona vas napadne, a vi slučajno pri ruci imate bestrzajni top i ubijete je, još ćete zbog toga i odgovarati pred zakonom. Meni je to nekako glupo. Ja bih ih ipak sve istrijebio. Za svaki slučaj, pa neka se buni tko hoće.
JAKO VAŽNA VIJEST
Već danima u tv vijestima, ali i drugim medijima servira nam se novost koja bi očigledno trebala biti jako bitna, a radi se o tome da na našoj obali gostuju Eva Longorija i Toni Parker, imena meni potpuno nepoznata. Ali s obzirom da ja nisam mjerilo, a već mi se prigovaralo da namjerno ignoriram neke moderne stvari, jer sam strašno star i izlapio, napravio sam anketu među ljudima ne starijim od 27 godina, tj. one dobi koja je u “ona” vremena još spadala u tzv. “omladinu”. E, pa ni ogromna većina tih omladinaca nije imala pojma tko su to dvoje, a znali su samo oni koji su o njihovom boravku čuli na televiziji s obzirom da je to dvoje toliko slavno da treba objašnjavati tko su i čime se bave. Tako saznajemo da je ona glumica koja glumi u seriji, mislim, “Sex i grad” zabavi za dokone domaćice koje misle za sebe da su emancipirane i intelektualno zrele, a on je izgleda košarkaš koji će negdje usput i malo puštati muziku u nekom klubu. Saznajemo i da su se šetali tamo i tamo, gdje je ona kupila takvu i takvu torbu i cjenkala se za nju. Eto, sada vidite što je u ovoj našoj zemlji udarna vijest i na kakve smo grane pali i mi koji to trpimo, a i naše novinarstvo koje se bavi takvim bedastoćama.
LJETNE REPRIZE
Ima nekih stvari koje smo gledali protekle godine a koje bi, zbog njihove ispraznosti i stupidnosti, najbolje bilo što prije zaboraviti. Ali dvije televizijske kuće to vam neće dozvoliti, jer ispada da su im neke od najglupljih emisija nekako srcu najmilije i po svaku ih cijenu žele još jednom prikazati. Zašto to rade, čemu taj mazohizam, nije mi jasno, ali je jasno da vrijedi ona stara “čega se pametan srami, budala se ponosi”. Gledam tako ovoga ponedjeljka RTL, i dok sam onu emisiju u sudnici još nekako i mogao svariti (mada teško), dotukao me je neki talk-show u kojem su gostovali sveprisutna Alka Vuica i, da prostite, onaj pjevač čija je debljina usana obrnuto proporcionalna opsegu njegovog struka. E, pa oni su palamudili nešto o tome kako je divno biti roditelj i imati djecu, a sve je to bilo toliko ljigavo da zbilja nije jasno zašto nam to puštaju, a osobito ako uzmemo u obzir da je to emisija od prije nekoliko godina.
Druga, još mučnija stvar nam je stigla s Nove tv, a radi se o reprizi prošlogodišnje tv sramote (ne znam kako bi drukčije nazvao to ruglo) zvane “Gotovčevi”. Sada, godinu dana poslije, nakon svađa, rastave i suda, još smješnije zvuče njihove ljubavne izjave i ostale bedastoće, a posebno je zanimljivo što je u gornjem kutu ekrana pisalo da program nije za mlađe od 12 godina. To govorim jer je u sklopu emisije prikazan i dio Simoničinog nastupa (“nastupa”?! – buahahahaha!) u nekom klubu gdje su joj u publici, u prvom redu dječica od desetak godina koja joj kliču i znaju napamet tekst njenog hita “Meni treba lova”… A što napraviti nego sjesti pokraj netom razbijenog televizora i glasno zaplakati?