Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadarski iznajmljivači pod povećalom

Autor: Katina Vrsaljko

06.07.2010. 22:00
Zadarski iznajmljivači pod povećalom

Foto: Adam VIDAS



Na veliki “juriš” inspektora po obali osvrnuo se i Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice Grada Zadra.
– Grad Zadar ima svoju inspekciju, no toliko je neprijavljenih smještaja, turista i “rođaka” da zadarski inspektori jednostavno ne mogu obići sve u onoj mjeri u kojoj bi htjeli, posebice u sezoni. Zato dobivaju pomoć iz unutrašnjosti koja je za nas jako važna, govori Šupe.
Kad na sljedećoj Vladinoj sjednici, prije godišnjih odmora, izmjenama i dopunama Zakona o djelovanju inspekcijskih službi, inspektori dobiju veće ovlasti, Šupe vjeruje da će doći kraj sivoj ekonomiji u turizmu.
– Inspektori će moći ulaziti u stanove, apartmane, ugostiteljske objekte, čak i ako se vlasnik s time ne slaže, provjeriti i naravno, sankcionirati. A što se tiče “rođaka”, jasno da je potrebno najaviti njihov dolazak i platiti sve po propisima. Posebno za “rođake” iz inozemstva, jer se ne radi samo o plaćanju i novcima, već i o policijskoj proceduri i sigurnosti tog čovjeka, kaže Šupe te dodaje da se bliske rođake, na primjer majka svoju kćer, ne treba najaviti.
Kako su, nakon niza godina razvijanja hrvatskog turizma, naši snalažljivi iznajmljivači počeli loviti u mutnom, i tome se želi stati na kraj. Navodno i neki Zadrani stoje na Autobusnom kolodvoru i povlače pristigle turiste za rukav, a natpisi “zimmer frei”, koliko god su sve rjeđa pojava, još uvijek povremeno izvire iz šumice pokraj puta.
– U “kućnoj radinosti” je hrvatski turizam izgubio velike brojeve. Moglo je biti možda 30 posto prihoda više, da su dosad iznajmljivači prijavljivali sve turiste. Zapravo bi svaki dobronamjerni građanin trebao prijaviti iznajmljivače koji rade na crno. Recimo, svog susjeda koji radi na crno i ima veće prihode od njega koji radi sve regularno. Na kraju krajeva, 30 posto novca koje njihov grad uprihodi, sljedeće godine se vraća u taj grad u raznim oblicima pomoći – kroz promidžbu, uređenje mjesta, očuvanje kulturne baštine i slično, napominje Šupe i dodaje da se Turistička zajednica Grada Zadra opredjelila da se taj novac utroši na velika događanja, poput koncerata velikih glazbenih zvijezda, jer žele da se gosti u Zadru osjećaju svjetski.