Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

81-godišnja starica na posao putuje helikopterom

06.07.2011. 22:00
81-godišnja starica na posao putuje helikopterom


U domu na Dvojnom jezeru upoznali smo 81-godišnju staricu Mari koja u domu radi punu 31 godinu. Kako do doma treba bar 3-4 sata hoda, u posljednjih nekoliko godina na posao dolazi helikopterom
 
Povedeni pričama o čarobnim ljepotama slovenskog  Nacionalnog parka Triglav,  šestorica mladih zadarskih  planinara, među kojima i reporter Zadarskog lista uputili su se prema jedinom slovenskom nacionalnom parku. NP Triglav se prostire na  gotovo 85000 ha. Zbog svog  neobičnog oblika, planina  Triglav je dobila ime po  božanstvu južnih Slavena koje je imalo tri glave. U Sloveniji, u kojoj je planinarenje  nacionalni sport, Triglav  predstavlja jedan od simbola  zemlje i kao takav krasi njen  grb i zastavu.
Uspon osiguran  sajlama i klinovima
Za uspon na vrh odabrali  smo južni pravac iz mjestašca Stara Fužina, odnosno  doma na Vojaku (690 m)  gdje smo ostavili automobile  pa preko Vodnikova doma  (1817 m) do doma na Kredarici (2515 m) koji je ujedno i najviši planinarski dom  u Sloveniji, a nalazi se ispod  samog vrha Triglava. S Kredarice je uspon na Triglav  izgledao strašno strm, no osiguran je sajlama i klinovima.
Vrijeme nam nije bilo naklonjeno. Noć prije planiranog uspona padala je jaka  kiša, bilo je i grmljavine, a i  još su nas više obeshrabrile  priče o Triglavu kao planini  gromova. U dogovoru s meteorolozima iz meteorološke  postaje koja se nalazi u domu na Kredarici odlučili smo  krenuti prema vrhu jer su  nas uvjeravali da neće biti  oborina u idućih par sati.  Vrh je bio obavijen gustom  maglom i oblacima stoga  nam je glavna opasnost prijetila s neba. Najopasniji je  grebenski prilaz vrhu koji je  vrlo izložen udarima gromova, a na nekim mjestima  širok je najviše jedan metar.  Da je strah od udara gromova sasvim realan, uvjerava nas i cijeli niz spomen-ploča poginulima. Uz  maksimalno osiguranje sigurno stižemo do vrha gdje  se nalazi Aljažev stup, malo  sklonište u slučaju vremenske nepogode. Iako se na  vrhu zbog spomenute magle  i oblaka ništa nije vidjelo  našoj sreći nije bilo kraja.  Ovaj za nas veliki događaj  ovjekovječili smo tradicionalnim  fotografiranjem sa  hrvatskom trobojnicom.
Put prema dolje
 Za manje od sat vremena  spustili smo se do doma na   Kredarici gdje još jednom  bacamo pogled na magloviti  vrh i ostatke nekadašnjeg  triglavskog ledenjaka. Za  spust u dolinu odabiremo  put preko Doline sedam Triglavskih jezera. Za vrijeme  našeg boravka u NP Triglav  spavali smo u četiri planinarska doma, svi odlično  uređeni i organizirani sa uslugom na zavidnoj razini.  Najviše nam je prirastao  srcu dom na sedam Triglavskih jezera (1685 m), što  zbog svog položaja na prelijepom Dvojnom jezeru što  zbog izuzetno ljubaznih domaćina. Tu prvenstveno mislimo na susretljivu i nasmijanu domaćicu Vanju i  kuharicu Mariju Rahne zvanu Mari. Iako Mari ima 81  godinu tu radi od kada je u  mirovini, punih 31 godinu.  Kako do doma treba bar 3-4  sata hoda, u posljednjih nekoliko godina na posao dolazi helikopterom i tu ostaje  četiri mjeseca, a ostatak je u  domu na Komni.
U posjetu Bledu
Do povratka u dom na  Vojaku posjetili smo slap Savicu. Riječ je o najljepšem i  najposjećenijem slapu u Sloveniji u kojem voda prvo prelazi preko trideset metara  kamenih kaskada a zatim se  obrušava pedeset metara u  dubinu. Na putu prema  našem zadnjem odredištu  Bledu prolazimo pokraj  Bohinjskog jezera koje ujedno najveće i najdublje jezero u Sloveniji. Prespavavši  u kampu zadnjeg dana posjetili smo još Bled i Bledsko  jezero te kanjon Vintgar.  Gradić Bled je zajedno sa  svojim istoimenim glacijalnim jezerom smješten u podnožju najljepših dijelova Julijskih Alpa. Jezero okružuju  šume i planine, a na sjevernoj  strani obale nalazi se srednjovjekovni zamak. U sredini jezera nalazi se otok  Bled, jedini prirodni otok u  Sloveniji. Na otoku se nalazi  crkva Marijinog Uzašašća sagrađena u 15 stoljeću. Jezerom se može ploviti samo  na vesla, a uporaba motornih  čamaca je strogo zabranjena  zbog očuvanja čistoće jezera.  Kanjon Vintgar je isklesala  svojom vodenom masom rijeka Radovna. Između visokih stijena napravljen je drveni put s puno mostića koji  nas vode do kraja kanjona  gdje se nalazi slap Šum visine  šesnaest metara.
 


Sklonište u slučaju lošeg vremena


Triglav je najviši planinski  vrh u Sloveniji i Julijskih Alpa –  visok je 2.864 metra. Prvi put  je osvojen 26. kolovoza 1778.  U slučaju vremenske nepogode uvijek se možete skloniti  u Aljažev stup – malo sklonište  koji je 1895. godine podigao  Jakob Aljaž, župnik iz Dovja.  Kupivši teren na vrhu Aljaž je s  ekipom dobrovoljaca sav potreban materijal iznio do vrha  iz doline Vrata jer je time  Nijemcima htio pokazati da je  to slovenska planina.




Cijene


U domove na višim gorskim predjelima svu hranu i  potrebni materijal dovozi helikopter. Cijena usluge je jedan euro po kilogramu tereta.  Kad je riječ o smještaju s  planinarskom iskaznicom cijena u domovima možete odsjesti za 10 do 14 eura ovisno  o kategoriji doma. Pivo u limenci možete kupiti za četiri  eura, tursku kavu za dva eura,  dok ručak sastavljen od juhe  od gljiva, jote, kranjskih kobasica i punjene paprike  možete dobiti za cijenu od pet  do osam eura.