Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Đakić: Ne mogu svi imati jednaka prava

06.07.2011. 22:00
Đakić: Ne mogu svi imati jednaka prava


Đakić je rekao da već sada nismo svi jednaki jer su “nacionalne manjine ustavna kategorija, a hrvatski branitelji nisu”, te da kada je govorio o jednakosti mislio na činjenicu da “smo jedni branili Hrvatsku, a drugi bili u Münchenu, treći u Americi, a četvrti u podrumu”


Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang uzaludno je jučer u sabornici pozivao zastupnike SDP-a da podrže ustavne promjene koje bi omogućile da zaštita prava branitelje postane ustavna kategorija. Sutra kad će se glasovati o Vladinom prijedlogu da se prava branitelja ubuduće mogu mijenjeti tek ako se s tim složi  dvije trećine zastupnika, SDP-ovci, bez čije potpore nema izmjena Ustava, neće biti za. To je i jučer rekao Josip Leko sudjelujući u raspravi. Sa saborske galerije to su pratili brojni predstavnici braniteljskih udruga, a doći će i sutra.
– Srdačno pozdravljam hrvatske branitelje. Borili ste se za samostalnost i demokratsku državu i u tome ste uspjeli. Bit ćemo vam vječno zahvalni, cijenimo vašu žrtvu. Ali, svi građani moraju biti ravnopravni i zato ne možemo poduprijeti ovaj prijedlog, objasnio je Leko.
Tijekom rasprave najviše je bure digla konstatacija HDZ-ovog zastupnika Josipa Đakića da “ne možemo svi biti isti u domovini Hrvatskoj i ne možemo svi imati ista prava”.
– Hrvatski branitelji su ti koji su nesebično davali sebe i svoj život u obrani domovine, prolijevajući krv. I nema te materijalne vrijednosti koja može nadoknaditi sve one patnje i sve boli koje su proživjeli. Nema toga gospođo Pusić s čim bi vi osudili hrvatske branitelje da su bili agresori u BiH. A vi ste bili u Americi. Tu su i roditelji i majke i djeca i udovice i invalidi. Danas recite njima što zapravo mislite. Iako ste puno puta ponovili da su to za vas agresori u BiH, to su bile vaše riječi, koje su zapamćene i koje su ostale duboko ucrtane u našim srcima i našem pamćenju. Ne možete  i nećete ih izbrisati nikada, ničime, rekao je Đakić.
Prozvana predsjednica kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić odgovorila mu je da se u njegovom slučaju radi o “jednom od najskandaloznijih govora koje smo čuli u Hrvatskom saboru ikad”.
– Ispravljam najskandalozniju tvrdnju koju je zastupnik Đakić iznio, koja je ujedno i protuustavna i protuzakonita. A to je da u Hrvatskoj nismo i ne možemo svi biti jednaki. To je temelj svake moderne države da su svi građani u jednoj zemlji i po Ustavu i po zakonima jednaki. I bit ćemo jednaki i možemo biti jednaki, rekla je Pusić.
Đakić je odgovorio rekavši da već sada nismo svi jednaki jer su “nacionalne manjine ustavna kategorija, a hrvatski branitelji nisu”, te da kada je govorio o jednakosti mislio na činjenicu da “smo jedni branili Hrvatsku, a drugi bili u Münchenu, treći u Americi, a četvrti u podrumu”.
– Mi ne možemo dozvoliti vašu šutnju, nego recite glasno i jasno zašto ne želite podržati prijedlog braniteljske populacije. Možda zbog toga što se sjećate 4.280 predmeta za koje je kriva vaša vlast, a koji su poništeni na Upravnom sudu i koji su plaćeni milijardu i pol kuna iz proračuna. Zar je to odnos prema braniteljima, zapitao se Đakić.
Đakić je zatražio da glasovanje u petak bude javno kako bi se vidjelo tko je za, a tko je protiv branitelja. Njegov kolega Petar Mlinarić na press konferenciji išao je dotle da je rekao kako “onaj tko ne digne ruku za promjenu Ustava, ne voli i ne želi Hrvatsku”.