Kazne za nedopušteno glisiranje od 1.000 do 10.000 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
gliseri
Zabranjeno je glisiranje u prostoru 300 metara od obale

 

Ovog će ljeta hrvatskim akvatorijem ploviti više  od 60.000 stranih jahti i brodica  te oko 125.000 plovila domaćih  vlasnika, a dobar dio njih prometovat će i na zadarskom području. S obzirom na pojačani  pomorski promet tijekom ljetnih mjeseci, zadarska Lučka  kapetanija uz pomoć Pomorske  policije organizirat će pojačani  inspekcijski nadzor, pogotovo  tijekom vikenda kada je na moru najveći broj plovila, kaže  načelnik Ureda za pomorski  promet i traganje i spašavanje  zadarske Lučke kapetanije Denis Livljanić.

Nautičari koji uplovljavaju u  hrvatske teritorijalne vode dobivaju letak otisnut na pet jezika, ali on je namijenjen i kupačima jer na letku su otisnute  informacije poput one koja ih  upozorava da ne smiju plivati  više od 100 metara od obale, a  ne smiju se udaljavati ni od  ograđenih plaža koje su pod  koncesijom. Za plovila ta je  granica znatno veća, jer se ne  smije glisirati u prostoru 300  metara od obale, a u vodenom  prostoru pored plaže brodice  moraju ploviti na udaljenosti  većoj od 50 metara od ograde  uređene plaže, odnosno 150 m  od obale prirodne plaže, naglašava Livljanić, dodajući da  su djelatnici već počeli s pojačanim nadzorom.

- Kod nas nautička sezona  traje nešto dulje nego turistička pa ćemo pojačani nadzor  svakodnevno provoditi sve do  sredine listopada. Ujedno,  provodit ćemo i pojačane akcije, a u jednu krećemo već  sredinom srpnja. Prekršitelji će  se sankcionirati, a kazne za nedopušteno glisiranje kreću se  od 1.000 do 10.000 kuna, rekao  je Livljanić te naglasio da su od  početka sezone djelatnici  Lučke kapetanije Zadar sankcionirali oko 30 prekršitelja,  no to je i uobičajeni broj s  obzirom na pojačani promet.

Pravila krše mladi  stranci

- Moram naglasiti da su prekršitelji uglavnom mlađe osobe, uglavnom mladi dečki koji  se opuste pa zaborave na brzinu, ali i blizinu obale, i to  uglavnom stranci. Naime, s  vlasnicima brodica s dugogodišnjim iskustvom gotovo da  nema nikakvih problema, jer se  oni u velikoj većini pridržavaju  pravila. Naše akcije ne provode  se da bismo njima zastrašili  vlasnike brodica ili kupače, jer  one su prije svega preventivne.  U nekim slučajevima kada  dođe do nesreće na moru, vrlo  je teško utvrditi tko je zapravo  kriv, vlasnik brodice ili kupač,  jer more nije kopno i mi ne  možemo uvijek precizno izmjeriti udaljenost i utvrditi  okolnosti. Stoga su ovakve akcije potrebne da bismo ljude  upozorili i spriječili nesretne  slučajeve, kazao je Livljanić.

Podsjetimo, prema zakonskim odredbama brodovi i brodice prilikom plovidbe unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnim morem Republike  Hrvatske ne smiju se približavati obali, i to brodovi koji obavljaju javni promet na udaljenost manju od 300 metara, brodovi za sport i zabavu, na  udaljenost manju od 200 metara, motorne brodice i jedrilice  na udaljenost manju od 50 metara, dok samo brodice na vesla  smiju ploviti i na udaljenosti  manjoj od 50 metara od obale.  Područja na kojima je gliserima  zabranjeno glisirati, odnosno  područja na kojima je brodicama dopušteno glisirati te  način njihova označavanja  određuje Lučka kapetanija. Kapetanija određuje područja na  kojima je zabranjeno skijanje  na vodi i područja na kojima je  dopuštena obuka skijaša i voditelja brodica na mlazni pogon  te način njihova označavanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)