Kraj pregovora ne donosi pad kamata

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran KARUZA

Završetak pregovora Hrvatske s EU odmah je malo popravio rejting Hrvatske u svijetu, pa je prošlog tjedna blago pojeftinilo zaduživanje zemlje u inozemstvu. Još lani Vlada se zaduživala izdavanjem državnih obveznica uz kamate veće od šest posto, a prošlog tjedna se za obveznice s dospijećem od osam godina zadužila uz kamate od 5,88 posto.

Poslovne banke već dugo govore da će ulazak zemlje u EU pridonijeti i padu kamata u Hrvatskoj, što će pojeftiniti i zaduživanje naših građana i poduzeća. No, sam završetak pregovora, čini se, za to nije dovoljan razlog.  

- Ulazak u EU sigurno je pozitivan čimbenik koji može pridonijeti smanjenju aktivnih kamatnih stopa, ali to ne znači da će zbog najavljenog punopravnog članstva u EU odmah doći do automatskog smanjenja, smatra Dražen Dumančić, pomoćnik izvršnog direktora u Privrednoj banci Zagreb. Kamatne stope već neko vrijeme lagano padaju, a očekujemo nastavak tog trenda, uz uvjet da ne dođe do nekih značajnijih negativnih promjena, kaže Dumančić.

Kamate poslovnih banaka u Hrvatskoj u padu su već gotovo dvije godine, a približavanje EU sigurno je bilo jedan od faktora koji su na to utjecali, upozorava Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka. Na formiranje kamata, prema riječima Dumančića i Bohačeka, utječe više razloga - od rizika zemlje, cijene izvora sredstava, do troškova regulacije - pa je za njihovo stalno smanjivanje potrebno nešto više.

- Jedino prave mjere za gospodarski oporavak, njihovo odlučno provođenje, potrebne strukturne reforme dovest će do jačanja percepcije Hrvatske u investicijskim krugovima, što je preduvjet za smanjenje premije na rizik zemlje, kao jedne od prepreka daljnjem padu kamatnih stopa na kredite, tvrdi Bohaček. Drugi je faktor oporavak u gospodarstvu, koji će smanjiti teže naplative kredite i time premiju na rizik dužnika. Dakle, trend teče već neko vrijeme u pravom smjeru, tako da ne očekujemo nagle ili automatske skokove zbog samog završetka pregovora, naglašava Bohaček.

Slično misli i Zrinka Živković Matijević, direktorica ekonomskih istraživanja Raiffeisen banke, napominjući da za daljnji pad kamata treba smanjiti rizike, što znači da je "nužno provođenje strukturnih reformi i poboljšanje fiskalne pozicije države, te stvaranje temelja za održivi gospodarski rast Hrvatske".

Čini se da ni država još ne može biti sigurna da su joj kamate na zaduživanje u inozemstvu trajno pale.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno