Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Maraška – voće za slatke i slane delicije

06.07.2011. 22:00
Maraška – voće za slatke i slane delicije


Maraška se smatra najukusnijom višnjom na svijetu i to potvrđuju kemijske analize, koje pokazuju da je maraška u svojoj postojbini, zadarskom okružju, po koncentraciji ključnih sadržaja prije svega suhe tvari, ali i nekih aromata, superiorna u odnosu na bilo koju drugu višnju na svijetu
 
Višnja maraška, autohtona  hrvatska sorta, jedna je od  najvažnijih hrvatskih gastronomskih atrakcija. Smatra se  najukusnijom višnjom na svijetu i to potvrđuju kemijske  analize, koje pokazuju da je  maraška u svojoj postojbini,  zadarskom okružju, po koncentraciji ključnih sadržaja  prije svega suhe tvari, ali i  nekih aromata, superiorna u  odnosu na bilo koju drugu  višnju na svijetu.
Čuveni liker Maraschino svoju slavu duguje prije svega  kompleksnosti okusa višnje  maraške, iako se svagdje u  svijetu nudi niz kopija koje  našem originalu, bez osnovne sirovine koja je tom imenu dala slavu, rade vrlo lošu  reklamu. Takozvane maraschino cherries koje se prodaju u svijetu nemaju ništa  zajedničko s našom maraškom. To su obično svijetle  trešnje koje su izbijeljene,  zatim obojene, ušećerene i  aromatizirane gorkim bademom pa na kraju nemaju nikakve veze s bilo kojom sortom. Za razliku od drugih  višanja, maraške se obično  prodaju bez peteljki i to je  jedan od načina kako ih prepoznati na tržnici.
Kako bi se očuvala autohtona hrvatska sorta, pokrenut je IPA projekt “Višnja  maraška (Prunus cerasus var.  Marasca) kao sastojak funkcionalne hrane”, koji financira Europska unija, u sklopu kojega je u Zadru nedavno održana   radionica pod  nazivom “Višnja maraška kao  potencijal za širu paletu  proizvoda”. Radionica je  održana kako bi ciljane skupine upoznale primjenu novih tehnologija sušenja u  proizvodnji funkcionalne  hrane te potaknule  umrežavanje znanstvenih institucija i lokalnih proizvođača i uzgajivača višnje  maraške.
Višnja maraška uzgaja se na  području sjeverne i srednje  Dalmacije, a najveći broj uzgajivača i proizvođača nalazi  se u Zadarskoj županiji, gdje  je njezina postojbina. Među  najpoznatijim uzgajivačima  je Obiteljsko-poljoprivredno  gospodarstvo Damjanić/Babac iz Poljica, koji su nedavno u restoranu “Pet bunara” u Zadru održali “Šinjorina maruška”, prezentaciju  pekmeza od višnje maraške.  U sklopu ove prezentacije  Mario Arbanas, šef kuhinje u  restoranu “Pet bunara”, osmislio je niz jela s višnjom  maraškom i pekmezom od  višnje maraške. Tako je Mario pripremio zadarsku pašticadu s maraškom, lungić punjen maraškom, rižoto s kozicama i maraškom, savijaču,  tri različite torte i pitu sa  “Šinjorinom maruškom”. Ovo  prilikom Mario pojašnjava  kako se priprema lungić punjen maraškom i torta od  maraške, delicije koje prijaju  u vrućim ljetnim mjesecima.
 


Torta maraška


Sastojci
150 g prhkog tijesta, 500 g svježih maraški, 250 g šećera, 0,5 l slatkog vrhnja, 0,4 l tučenog vrhnja, želatina
Priprema
Ispeći podlogu od prhkog tijesta u okruglom kalupu. Ohladiti tijesto. Prokuhati šećer, očišćene maraške i slatko vrhnje. U vruću smjesu dodati želatinu, pustiti da se ohladi. U hladnu smjesu dodati tučeno vrhnje. Izmiješati i sve skupa preliti preko pečenog tijesta. Ostaviti da se dobro ohladi i poslužiti.




Lungić punjen maraškom


Sastojci (za 4 osobe)
600 g lungića, 100 g svježih maraški, 50 g maslaca, 0,1 l prošeka, 0,03 l Maraschina, malo temeljca
Priprema
Očistiti višnje. Napuniti lungić maraškama. Lungić popržiti na maslacu sa svih strana da dobije lijepu boju. Potom meso podliti prošekom i Maraschinom te dodati malo temeljca. Sve zajedno pirjati nekoliko minuta da se umak malo poveže. Izvaditi lungić, po širini ga narezati na ploške te preliti umakom. Uz ovako punjeni lungić mogu se poslužiti domaći njoki, hrustavci, kao i kuhano povrće.