Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Na izletima najviše Nijemaca

06.07.2011. 22:00
Na izletima  najviše Nijemaca


Interesa za jednodnevne izlete brodom na Kornate i Telašćicu ima. Usporedimo li ovogodišnje brojke s prošlogodišnjim u ovo vrijeme godine, onda mogu reći da je broj gostiju isti


Turističku sezonu  neizostavno prate bukeri sa  štandovima na najprometnijim točkama, onima na rivi, s  obje starne mosta i na Puntamici. U razgovoru s bukerom doznajemo da, ako je  suditi po broju gostiju, može  biti još puno bolje.
– Interesa za jednodnevne  izlete brodom na Kornate i  Telašćicu ima. Usporedimo li  ovogodišnje brojke s prošlogodišnjim u ovo vrijeme godine, onda mogu reći da je  broj gostiju isti. Interes kod  turista postoji, no koliko  ćemo zaista gostiju bukirati,  ovisi i o osobnom angažmanu  bukera i o tome koliko je  zainteresiran i motiviran za  ovaj posao koji nije nimalo  lako raditi po ljetnim temperaturama uz prometnicu i  bez fiksnog radnog vremena.  Radi se dok god ima gostiju,  kazuje buker.
Među gostima koji se  najčešće odlučuju za posjet  Kornatima i Telašćici svakako  su Nijemci. No i kod njih,  kako napominje sugovornik,  ima onih koji su slabije platežne moći te nastoje tijekom  ljetovanja uštedjeti.
– Dugi niz godina na turiste  iz Češke gledali smo kao na  goste slabije platežne moći,  no istina je da su postali najbolji gosti i po potrošnji i po  ljubaznosti, kaže buker.
Cijena jednodnevnog izleta  po osobi iznosi 40 eura, odnosno 290 kuna. Za taj iznos  svaki gost dobije hranu i  piće.
– Uvijek ima gostiju koji će  negodovati zbog cijene jer  smatraju da bi trebala biti niža  s obzirom na to da ipak pripadamo istočnoj Europi. U  europskim zemljama kao što  su Italija ili Švicarska za iznos  od 40 eura dobijete samo  vožnju s jednog kraja jezera  na drugi, bez hrane i pića,  ističe buker.
Brodovi ujutro isplovljavaju  s turistima prema Kornatima i  Telašćici, a takva slika uobičajena je u danima srpnja  kad gradske ulice preplave  domaći i inozemni gosti. Tako  će se popuniti brodski kapaciteti.
Bukeri se nadaju da će se  vratiti i oni gosti koji pritisnuti  krizom i recesijom prošle godine nisu došli, da će i njih  privući ljepote nacionalnih  parkova.