Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Od ovoga tjedna opet prodaja karata na kioscima

06.07.2011. 22:00
Od ovoga tjedna opet  prodaja karata na kioscima


Netko je tako odlučio, smatrajući da će putnici karte više kupovati izvan autobusa, što bi značilo i da će na taj način vozači autobusa imati manje posla s blagajnom, sa zadržavanjem na stanicama i čestim traženjem sitniša, da će se više usredotočiti na samu vožnju


Nakon što se u  vremenu nešto manje od mjesec dana nije moglo na kioscima kupiti autobusnu kartu,  ovoga tjedna se opet sve vraća  na staro. Naime, na kioscima  Tiska je bilo zaustavljeno prodavanje Liburnijinih autobusnih karata, a u zadarskome  gradskom autobusnom prijevozniku kažu da je taj zastoj  izazvan mimo njihove volje.  Vjerojatno, kažu nam, zato što  je došlo do spajanja prodajnih  mjesta, odnosno do pripojenja  kioska Slobodne Dalmacije  Tisku, pa je u međuvremenu i  zastala narudžba artikala!
Našoj redakciji su se požalili  građani koji se voze gradskim  autobusima i koji su primijetili  te promjene. Jer autobusne  karte su znatno jeftinije kada se  kupe na kiosku. Zapravo karta  kupljena na kiosku stoji 13 kuna, a vrijedi za dvije gradske  vožnje, dok onu koja se kupi u  autobusu treba platiti 8 kuna, a  vrijedi samo za jednu vožnju.
Netko je tako odlučio, smatrajući da će putnici karte više  kupovati izvan autobusa, što bi  značilo i da će na taj način  vozači autobusa imati manje  posla s blagajnom, sa zadržavanjem na stanicama i čestim  traženjem sitniša, da će se više  usredotočiti na samu vožnju,  što im je ustvari i najvažniji  zadatak dok sjede za volanom.
Od Srećka Špalete iz Liburnije  jučer smo saznali da je Tisak na  kraju prošloga tjedna ponovo  preuzeo 20.000 putnih karata i  da će prema tome njihovi kiosci  ovoga tjedna ponovno početi  prodavati gradske karte po 13  kuna i svaka takva karta će vrijediti za dvije gradske vožnje.  Inače, na privatnim kioscima  karte za gradske autobuse mogle  su se i dosad kupovati. Sve su  cijene i dalje iste, i za vožnju po  središtu grada i za sve omeđeno  gradom, od Dračevca, Crnoga,  Dikla. No za Kožino i Petrčane  cijene su ponešto više, jer se tamo mjere kilometrima i ta mjesta  se smatraju prigradskima.
Ipak, u Liburniji se i dalje  mogu dobiti povlaštene karte, za  određene kategorije putnika. Za  umirovljenike, kojima mirovina  iznosi manje od 2.500 kuna izdaju se besplatne karte, kao i za  pojedine socijalne kategorije, za  studente, učenike i slične. O svemu tome odlučuje Grad Zadar,  koji i sufinancira povlaštene karte, pa tako, primjerice, sufinancira gradsku vožnju i za čak 2.200  studenata! Podsjetimo da svaki  građanin Zadra, ako stanuje  unutar granica grada, može mjesečno kupiti povlaštenu kartu  koja stoji 200 kuna. Oni koji  dosta koriste autobus i ako im  odgovara autobusna linija, kupuju i ovakve putne karte.