Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Povećanje zaposlenosti temeljni cilj Strategije

06.07.2011. 22:00
Povećanje zaposlenosti  temeljni cilj Strategije


Dubravko Bacalja se osvrnuo i na problem nezaposlenosti u Zadarskoj županiji, rekavši da je on u velikom broju slučajeva povezan s niskim obrazovanjem.
Stoga, istaknuo je, moment obrazovanja mora postati glavni instrument za smanjenje stope nezaposlenosti


Razvoj ljudskih  potencijala nije svrha sama  sebi, već je dio sveukupnih  planova koje namjeravamo  realizirati, rekao je predsjednik Partnerskog vijeća za  tržište rada i razvoj ljudskih  potencijala zadarski župan  Stipe Zrilić u uvodu jučer  održane prezentacije Strategije razvoja ljudskih potencijala Zadarske županije i akcijskog plana 2011. – 2013.
On je naglasio i da je partnerski okvir ključni pokretač  za korištenje sredstava iz Europskih fondova, posebno Europskog socijalnog fonda koji  zahtijeva regionalni pristup  razvoju ljudskih potencijala.
– Važno je reći da je ova  Strategija nastala u skladu s  metodologijom koja se koristi  u EU te da je usklađena s  nizom strateških dokumenata  i programa među kojima je i  Županijska razvojna strategija kao temeljni planski dokument županijske razine, rekao je župan Zrilić, napomenuvši da su najvažniji ciljevi provedbe strategije povećanje stope zaposlenosti,  jačanje obrazovnih institucija,  jačanje uključenosti osoba s  mentalnim i fizičkim poteškoćama te jačanje civilnog  sektora.
Prezentaciju namijenjenu  predstavnicima zadarskih medija vodio je Dubravko Bacalja iz Hrvatskog zavoda za  zapošljavanje, Područnog  ureda Zadar, koji je ujedno  bio i voditelj radne grupe za  izradu Strategije.
Naglasio je da je ovo bio već  drugi put da se radila strategija te da je bilo lakše nego  prvi put – što zbog prethodnih  iskustava, što zbog činjenice  da je u posljednje dvije godine  Zadarska županija pokrenula  izradu mnogih dokumenata  povezanih s regionalnim razvojem.
– Cilj razvoja županijske  strategije među ostalim je  koordinirati županijsku politiku u području zapošljavanja,  obrazovanja i socijalne inkluzije s onima na nacionalnoj i  EU razini, kao i optimizirati  upotrebu dostupnih izvora financiranja, rekao je Bacalja  koji je potom pojasnio i zašto  je akcijski plan donesen za  samo trogodišnje razdoblje.
– Kako s 2013. godinom  završava aktualno obračunsko  razdoblje u EU, mi smo s time  uskladili i naš akcijski plan.  Nakon 2013. planovi će se  raditi za sedmogodišnje periode, koliko traju i obračunska razdoblja u EU. Ako se  kroz ovo kratko vrijeme do  2013. godine metodički osnažimo, već smo napravili dobar posao, procjenjuje Bacalja.
On se potom osvrnuo i na  problem nezaposlenosti u Zadarskoj županiji rekavši da je  on u velikom broju slučajeva  povezan s niskim obrazovanjem.
Stoga, istaknuo je, moment  obrazovanja mora postati  glavni instrument za smanjenje stope nezaposlenosti.  Inače, stopa nezaposlenosti u  Zadarskoj županiji je prema  zadnjim podacima iznosila  18,3 posto te je veća od državnog prosjeka koji iznosi 16  posto.