Povećanje zaposlenosti temeljni cilj Strategije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
dubravko bacalja
Vedran SITNICA
Dubravko Bacalja - Nezaposlenost je često povezana s niskim obrazovanjem

Razvoj ljudskih  potencijala nije svrha sama  sebi, već je dio sveukupnih  planova koje namjeravamo  realizirati, rekao je predsjednik Partnerskog vijeća za  tržište rada i razvoj ljudskih  potencijala zadarski župan  Stipe Zrilić u uvodu jučer  održane prezentacije Strategije razvoja ljudskih potencijala Zadarske županije i akcijskog plana 2011. - 2013.

On je naglasio i da je partnerski okvir ključni pokretač  za korištenje sredstava iz Europskih fondova, posebno Europskog socijalnog fonda koji  zahtijeva regionalni pristup  razvoju ljudskih potencijala.

- Važno je reći da je ova  Strategija nastala u skladu s  metodologijom koja se koristi  u EU te da je usklađena s  nizom strateških dokumenata  i programa među kojima je i  Županijska razvojna strategija kao temeljni planski dokument županijske razine, rekao je župan Zrilić, napomenuvši da su najvažniji ciljevi provedbe strategije povećanje stope zaposlenosti,  jačanje obrazovnih institucija,  jačanje uključenosti osoba s  mentalnim i fizičkim poteškoćama te jačanje civilnog  sektora.

Prezentaciju namijenjenu  predstavnicima zadarskih medija vodio je Dubravko Bacalja iz Hrvatskog zavoda za  zapošljavanje, Područnog  ureda Zadar, koji je ujedno  bio i voditelj radne grupe za  izradu Strategije.

Naglasio je da je ovo bio već  drugi put da se radila strategija te da je bilo lakše nego  prvi put - što zbog prethodnih  iskustava, što zbog činjenice  da je u posljednje dvije godine  Zadarska županija pokrenula  izradu mnogih dokumenata  povezanih s regionalnim razvojem.

- Cilj razvoja županijske  strategije među ostalim je  koordinirati županijsku politiku u području zapošljavanja,  obrazovanja i socijalne inkluzije s onima na nacionalnoj i  EU razini, kao i optimizirati  upotrebu dostupnih izvora financiranja, rekao je Bacalja  koji je potom pojasnio i zašto  je akcijski plan donesen za  samo trogodišnje razdoblje.

- Kako s 2013. godinom  završava aktualno obračunsko  razdoblje u EU, mi smo s time  uskladili i naš akcijski plan.  Nakon 2013. planovi će se  raditi za sedmogodišnje periode, koliko traju i obračunska razdoblja u EU. Ako se  kroz ovo kratko vrijeme do  2013. godine metodički osnažimo, već smo napravili dobar posao, procjenjuje Bacalja.

On se potom osvrnuo i na  problem nezaposlenosti u Zadarskoj županiji rekavši da je  on u velikom broju slučajeva  povezan s niskim obrazovanjem.

Stoga, istaknuo je, moment  obrazovanja mora postati  glavni instrument za smanjenje stope nezaposlenosti.  Inače, stopa nezaposlenosti u  Zadarskoj županiji je prema  zadnjim podacima iznosila  18,3 posto te je veća od državnog prosjeka koji iznosi 16  posto.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno