Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prihvaćena dokapitalizacija “Lenca”

06.07.2011. 22:00
Prihvaćena dokapitalizacija “Lenca”


HBOR je glasao protiv, no na kraju je dokapitalizacija je prihvaćena sa 76,65 posto glasova, što je jedva malo više od potrebne većine


Odluka o dokapitalizaciji brodogradilišta “Viktor Lenac” ulaganjem Tankerske plovidbe od 29 milijuna kuna kroz iglene je uši prošla jučerašnje glasovanje skupštine dioničara škvera, zbog protivljenja predstavnika HBOR-a koji drži desetak posto dionica “Lenca”.
 Članovi Skupštine do te, jedanaeste točke dnevnog reda odluke su donosili kao na tekućoj traci, premoćnim brojem glasova predstavnika Uljanik plovidbe i Tankerske plovidbe, no prilikom odlučivanja o dokapitalizaciji “Tankerska” je, kao ulagač, bila isključena iz glasovanja. To je bitno promijenilo odnos snaga, jer od ukupno nešto malo više od 11 milijuna glasova prisutnih na jučerašnjoj skupštini, gotovo polovicu su, sukladno vlasničkom udjelu, držali predstavnici zadarskog brodara. Kako prema Statutu društva odluka o dokapitalizaciji mora biti izglasana kvalificiranom većinom od 75 posto prisutnih glasova, a HBOR je glasao protiv, uslijedilo je desetak minuta neizvjesnosti, koliko je trajalo detaljno prebrojavanje glasova. Na kraju je dokapitalizacija ipak prihvaćena sa 76,65 posto glasova, jedva malo više od potrebne većine, čime je temeljni kapital “Lenca” povećan na preko 168 milijuna kuna, a Tankerska plovidba stigla na korak do većinskog vlasništva, s 48,4 posto udjela.
–  Zašto je HBOR protiv, može se samo nagađati, ali njihovo nas protivljenje nije začudilo jer su se i prije protivili sličnim odlukama, primjerice o stjecanju vlastitih dionica društva. Važno da je odluka prihvaćena, sve drugo je nebitno. Namjera je Tankerske plovidbe da stekne većinski vlasnički udio u brodogradilištu, kazao je Ivica Čičmir, član uprave “Tankerske”, po završetku Skupštine.
Od predstavnika HBOR-a nismo uspjeli saznati razloge njihovu protivljenju dokapitalizaciji, no zanimljivo je da “Lenac” tih 29 milijuna kuna, koliko ulaže “Tankerska”, prema riječima predsjednika uprave Roberta Škifića, namjerava iskoristiti kao učešće za dobivanje kredita upravo u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj.
– Kredit ćemo zatražiti u HBOR-u, a sredstva uložiti u novi razvojni ciklus brodogradilišta, kratko je objasnio Škifić.
Prema njegovom izvještaju, “Viktor Lenac” je prošlu godinu završio s neto dobiti nešto većom od šest milijuna kuna, od čega će, prema odluci Skupštine, tri milijuna unijeti u rezerve za vlastite dionice, dok ostatak ide u ostale rezerve kapitala.