Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Štrajkao svaki peti profesor

06.07.2011. 22:00
Štrajkao svaki peti profesor


Da se ispiti i konzultacije uglavnom odvijaju redovito, moglo se vidjeti na hodnicima fakulteta gdje su studenti uredno čekali i obavljali ono zbog čega su došli na fakultet
Najviše 150 od ukupno 800 zaposlenih na Filozofskom fakultetu, ili u prosjeku svaki peti profesor, štrajkalo je jučer tražeći od Vlade i Sabora povlačenje iz procedure spornog paketa zakona o znanosti, sveučilištu i visokom obrazovanju. Vodstvo sindikata Akademske solidarnosti koji je organizirao štrajk, nije htjelo otkriti točan broj štrajkaša, pravdajući to strahom od “medijskih manipulacija”.
Koliko mu djelatnika ne radi, novinarima nije znao reći ni dekan fakulteta Damir Boras, koji je procijenio da je brojka od 150 ljudi, koliko ih je učlanjeno u Akademsku solidarnost, ujedno i maksimalna brojka zaposlenih koji su se jučer pridružili štrajku. Da se ispiti i konzultacije uglavnom odvijaju redovito, moglo se vidjeti na hodnicima fakulteta gdje su studenti uredno čekali i obavljali ono zbog čega su došli. Da je dio nastavnika u štrajku odavao je jedino 20-metarski transparent na ulazu u zgradu fakulteta s porukom “U obrani javnog dobra”.
Komunikacija silom
Štrajku u koji su ušli kao odgovor na “komunikaciju silom” od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, prema tvrdnjama Akademske solidarnosti u idućim će se danima priključiti i drugi sveučilišni centri, od Rijeke do Splita i Dubrovnika. Najavu ministra Radovana Fuchsa da dani provedeni u štrajku neće biti plaćeni, u Akademskoj solidarnosti ne prihvaćaju kao ozbiljnu.
– Ako ministar misli da ne treba platiti štrajk, prevario se. Ministarstvo se proglasilo nenadležnim u ovom sporu, pa ne može ni provoditi sankcije protiv štrajkaša – rekla je Lada Čale-Feldman na konferenciji za novinare Akademske solidarnosti. Najavila je i da će, neovisno o ishodu štrajka, 21. srpnja svi štrajkaši otići na godišnji odmor i prekinuti sindikalne akcije do jeseni. “Ako saborski zastupnici mogu na teško zasluženi godišnji, možemo i mi”, prokomentirala je Čale-Feldman.
Nastavnici podijeljeni
Dekan Boras opovrgnuo je glasinu o tome da su profesori zbog štrajka studentima na ispitima masovno podijelili prolazne ocjene.
– To je zlonamjerna laž, krajnje ispod akademske razine – ustvrdio je Boras, te ponovio da će učiniti sve da studentima osigura dovoljno termina za polaganje ispita. Po njegovim je riječima štrajk potpuno legitiman, nakon što postupak mirenja s poslodavcem nije uspio. Reperkusija za zaposlene u štrajku time ne smije biti, osim mogućnosti poslodavca da ne isplati plaću za dane provedene u štrajku, ističe Boras.
Nastavnici Filozofskog fakulteta i dalje su podijeljeni po pitanju spornih zakona. Dok Akademska solidarnost traži da se zakoni povuku, njihovi kolege u Nezavisnom sindikatu znanosti smatraju da se zakoni mogu popraviti, te najavljuju da će normalno raditi sve poslove sa studentima tijekom srpnja.
 


Zadrani nisu u štrajku, ali bi mogli sutra


ZADAR – Kako je dugo i najavljivano jučer je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u  Zagrebu počeo štrajk članova Akademske solidarnosti protiv novog Zakona o obrazovanju ministra Fuchsa. Štrajk bi se iz Zagreba trebao proširiti i na  ostala hrvatska Sveučilišta pa tako i zadarsko. Iako se nagađalo, članovi  Akademske solidarnosti u Zadru jučer nisu stupili u štrajk, ali mogli bi to  učiniti sutra. Naime zadarski profesori učlanjeni u Akademsku solidarnost  najavljivali su kako bi mogli stupiti u štrajk solidarnosti, dakle ne štrajk protiv  poslodavca, nego štrajk iz solidarnosti sa svojim zagrebačkim kolegama.  Kako takav štrajk službeno počinje dva dana iza pravog štrajka, ako ga bude  on će početi sutra kad će se znati hoće li i u kakvom obliku štrajkati na  Sveučilištu u Zadru i hoće li zadarski studenti normalno završiti ovu studijsku  godinu, a brucoši upisati novu.
V.M.




Bjeliš prijeti odgodom početka nastave sljedeće akademske godine


Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je da će, ako se sa sveučilišnom zajednicom ne uspostavi puna suradnja na izradi budućeg strateškog okvira u području viskog obrazovanja i znanosti kao preduvjeta za buduće zakonodavstvo, odgoditi početak nastave u akademskoj godini 2011/2012. Time je zapravo Senat, uz minimalne promjene, prihvatio inicijativu Fakultetskog vijeća Pravnog fakulteta. Senat je ponovio i da su tri sporna zakona takvi da nisu trebali biti upućeni u saborsku proceduru i smatra ih nepopravljivim. Prilikom glasanja pet je članova Senata bilo suzdržano, među njima sva četiri predstavnika Studentskog zbora. Što se tiče obustave nastave na Filozofskom fakultetu, upitno je hoće li i kako zbog toga studenti završiti ovu akademsku godinu, a to može imati vrlo ozbiljne posljedice, poput sudjelovanja studenata na natječajima za mjesta u domovima, za stipendije i dr. Rektor Aleksa Bjeliš je kazao da eventualna odgoda početka nastave u sljedećoj akademskoj godini ne znači da se program neće ostvariti. Riječ je o protestu i upozorenju da se “krene na drugi način, prije svega definirati strateški okvir”.