Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Za Etnografsku zbirku izgradit će se zavičajna kuća

06.07.2011. 22:00
Za Etnografsku zbirku  izgradit će se zavičajna kuća


Željeli smo otkupiti jednu kuću, ali u tome nismo uspjeli i zbog toga će se kupiti zemljište za gradnju. Zavičajna kuća će biti podsjetnik na stara vremena i nekadašnji način života u Kolanu, ali će obogatiti i turističku ponudu Kolana, rekao je Josip Zubović Pipe, načelnik Općine Kolan


U Kolanu postoji jedina Etnografska  zbirka na otoku s oko 150  predmeta koji su se nekada  koristili u vinogradarstvu,  ovčarstvu i u svakodnevnom  životu.
Frane Šupraha, jedan od  osnivača Etnografske zbirke  i prvi predsjednik KUD-a  “Bartol Kašić” unutar kojeg  je zbirka i utemeljena, pita se  što se danas događa s tim  ponosom Kolana. Navodi  kako je zbirka nedavno iz  Doma kulture preseljena u  Zadružni dom i nije otvorena za javnost.
Dio zbirke izgubljen
– Nas nekoliko koji smo  sudjelovali u osnivanju Etnografske zbirke željeli smo  se ponovno time baviti, ali  ne možemo. Ne znamo u  kakvom se uvjetima zbirka  nalazi, a to je važno jer su  predmeti od drva i tekstila i  mogu lako propasti, rekao je  Frane Šupraha.
Šupraha navodi da je dosta predmeta iz zbirke nestalo.
– Nestalo je barem dvadeset posto predmeta, a  gdje, to nitko ne zna. Šteta je  što je dio zbirke izgubljen jer  je ona vrlo vrijedna, rekao je  Šupraha.
Šupraha je naveo kako je  zbirka utemeljena u okviru  KUD-a “Bartol Kašić” 1978.  godine.
– Na ideju o uređenju Etnografske zbirke došli smo  godinu dana prije i u okviru  Šahovskog kluba smo počeli  po obiteljima evidentirati  razne predmete. U inicijativnom odboru je bilo jedanaest mještana Kolana i  kada smo osnovali kulturno-umjetničko društvo  pošao sam u policiju, jer se  to tada moralo, kako bih  prijavio osnivanje društva.  Mislili smo društvo nazvati  Kolan, ali nam je službenik u  policiji rekao da bi bilo bolje  da društvu damo ime po nekom značajnom čovjeku.  Glasovali smo na listićima za  jedno od predloženih imena  među kojima su bili Marko  Marulić, Petar Zoranić, naš  Pažanin Bartul Kašić i neki  drugi. Za Bartula Kašića je  bilo šest glasova i tako je  društvo dobile ime, priča  Frane Šupraha.
Nakon osnivanja KUD-a  “Bartol Kašić” počelo se s  uređenjem Etnografske  zbirke.
– Za zbirku nam je trebalo  dosta novaca. Institucije u  Pagu su nam pomogle i dobili smo dovoljno sredstava,  a mještani Kolana su radili  besplatno, kaže Šupraha.
KUD “Bartol Kašić” je od  nekadašnjeg SIZ-a dobio  dvadeset milijuna, od  RSIZ-a još dvadeset milijuna i od Poljoprivredne zadruge deset milijuna dinara.  U uređenju zbirke pomagale  su Zdenka Palčić Crnković i  Jelena Gamulin iz Etnografskog muzeja u Splitu.
Općina brine o baštini
– Krajem osamdesetih, još  u bivšoj državi dosta nam je  pomogao i Borko Oguić koji  je bio predsjednik Izvršnog  vijeća, kaže Šupraha.
Šupraha je napustio KUD  Bartol Kašić nakon osnivanja klape.
– Tada su se odnosi u  društvu pogoršali i otišao  sam, kaže Šupraha.
S drugim osnivačima zbirke htio se ponovno aktivirati, ali zbirke, kaže, nema.
Josip Zubović Pipe, načelnik Općine Kolan, kaže da  su predmeti iz Etnografske  zbirke na sigurnom i kako će  se zbirka ponovno urediti.
– Općina Kolan je nizom  dosadašnjih aktivnosti i projekata pokazala da se zna  brinuti o svojoj baštini pa će  tako biti i s Etnografskom  zbirkom. Predmeti su privremeno preseljeni jer nam  je trebao prostor za urede  katastra i suda zbog upisa  čestica u Kolanjskom polju  što je najveći projekt od kada je utemeljena Općina Kolan, rekao je Zubović.
Naveo je da nema spoznaja o tome gdje su i kada  nestali predmeti iz Etnografske zbirke.
– Ako je nešto nestalo, to  se moglo dogoditi samo prije  osnivanja Općine Kolan i o  tome treba pitati one koji su  u to vrijeme vodili brigu o  zbirci, rekao je Zubović.
Zubović je rekao da će  Općina Kolan otkupiti zemljište i izgraditi zavičajnu  kuću u kojoj će se postaviti  Etnografska zbirka.
– Željeli smo otkupiti jednu kuću, ali u tome nismo  uspjeli i zbog toga će se kupiti zemljište za gradnju. Zavičajna kuća će biti podsjetnik na stara vremena i nekadašnji način života u Kolanu, ali će obogatiti i turističku ponudu Kolana, rekao je Josip Zubović Pipe.