Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najviše upita o trajektima i otočnim plažama

06.07.2012. 22:00
Najviše upita o trajektima i otočnim plažama


U zadarskom Turističko-informativnom centru ovih dana vlada uobičajena gužva. Gotovo do ne  prođe minuta, a da na vrata  TIC-a ne uđe barem dvoje  turista. Ionako mali prostor  u kojem je TIC smješten na  trenutke je doslovce pretijesan, u što smo se i sami  uvjerili dok smo čekali za  izjavu djelatnica. Od njih  doznajemo da se zadarski gosti najčešće raspituju o prometnim vezama i smještaju.
– Najčešće se raspituju o  smještaju, cijenama te trajektnim vezama, a veliki broj  njih traži i informacije kako  doći do nacionalnih parkova  i parkova prirode. Kornati i  Plitvice su im, izgleda, najprivlačniji. Veliki broj upita,  uglavnom od mlađih turista,  je za kampove na Dugom  otoku te plaže na otocima,  kažu djelatnice te dodaju kako je zadnjih dana primjetno  veći broj mladih turista,  uglavnom studenata i to iz  Francuske, Španjolske i Italije.
Jednu takvu skupinu mladih gostiju iz Španjolske susreli smo upravo pred vratima  TIC-a, kako čekaju dvoje prijatelja koji su otišli po letke i  brošure. Na naš upit kako im  je u Zadru, odgovaraju:
– Ljudi su jako ljubazni i  rado žele pomoći. Puno ljudi  govori engleski jezik što je  također dobro, a susreli smo i  neke koji solidno govore i  španjolski, što nas je ugodno  iznenadilo. Grad je lijep i zanimljiv, sviđa nam se što svakih desetak metara ima neki  kafić ili restoran gdje se može  popiti kava i pivo po pristupačnim cijenama ili pojesti  sendvič. Doduše, gradske  plaže nam se nisu pretjerano  svidjele, a upravo smo od  zadarskih vršnjaka čuli da su  one na otocima puno ljepše.  U Zadru smo bili tri dana, a u  Hrvatskoj ćemo ostati još deset dana. Namjeravamo još  posjetiti Split i Dubrovnik,  kažu španjolski studenti koji  će nakon Zadra posjetiti  Božavu.
Mladim Španjolcima jedino se ne sviđa noćni život u  Zadru, a ocjenjuju ga dosadnim i bez sadržaja za mlade.