Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Veteranima na postoljima nedostaje samo olimpijska medalja

06.07.2012. 22:00
Veteranima na postoljima nedostaje samo olimpijska medalja


Marenić: Po dosadašnjim rezultatima očito je da možemo do postolja, a Olimpijske igre se ne bi trebale pretjerano razlikovati od ostalih regata
Fantela: Očekuje nas radno ljeto, no svjesni smo da je olimpijska godina te da će i ostale posade dati sve od sebe kako bi se u Londonu predstavile u što boljem svjetlu
Kada je u pitanju hrvatsko jedrenje, ali i hrvatski sport općenito, Šime Fantela i Igor Marenić već su s 26 godina postali jedni od najvećih. Dvojac Svetog Krševana samo je u posljednje četiri godine osvojio svjetsko zlato i tri bronce, odnosno tri naslova najbolje europske posade u klasi 470. Posljednji od njih stigao je u srijedu, kada su u škotskom Largsu najvišu stepenicu na postolju osigurali i prije plova za odličja: drugoplasiranim Britancima Saxtonu/Masonu pobjegli su nedostižna 22 boda te u anale dodali još jedno poglavlje s prepoznatljivim potpisom Fantela/Marenić.
– Prvenstvo je bilo dosta dugo: odradili smo sedam natjecateljskih dana s ukupno 13 jedrenja. U prosjeku smo svakodnevno na moru provodili četiri do pet sati, međutim bodovna razlika na kraju pomogla nam je da zaboravimo na umor i zahtjevan ritam. Glavninu posla obavili smo plov prije završetka regate, kada smo sedam bodova ispred Britanaca i Rusa pretvorili u plus 22. Tu je nastala razlika koju konkurencija više nije mogla dostići – govori Šime Fantela.
Trening za poželjeti
Plov za odličja zbog bonace se nije odjedrio do kraja; dva je puta prekidan, ali u oba navrata Šime i Igor bili su vodeći.
– Šteta jer smo tako prvi put u karijeri mogli rasterećeno odraditi “medal race”, no nećemo se žaliti. Presretni smo zbog zlata i načina na koji smo stigli do njega – reći će Igor Marenić.
Prvo mjesto na EP-u, ističu Fantela i Marenić, nije bilo primarna ambicija, već je cilj bio maksimalno odraditi regatu i provjeriti formu uoči Olimpijskih igara u Londonu.
– Nikada ne idemo na regatu sa stavom: sada moramo osvojiti zlato. Izuzetak tako nije bila ni Škotska, koja je poslužila kao odlična provjera za olimpijsku regatu u Weymouthu – kazao je Marenić.
No, iz njihovog je nastupa više nego očito da se nisu štedjeli za London.
– Naravno. Bez obzira na činjenicu da je ovogodišnji EP neposredno pred Olimpijadu, željeli smo otići do kraja – objašnjava Marenić.
Konkurencija u Škotskoj? Izostanak dijela posada ipak nije umanjio kvalitetu regate.
– Tako je. Iako su neki odlučili ostati u Weymouthu pripremati se, dajući primat Igrama, Europsko prvenstvo bilo je prije svega kvalitetno natjecanje s odličnim posadama. Naš je tim odlučio otputovati u Largs zbog posebne atmosfere koju donosi velika regata i, naravno, zbog činjenice da je svako natjecanje bolje od samog treninga. U Weymouthu smo ionako bili dosta puta, tako da smatram da nismo ništa propustili, dapače. Odradili smo sjajnu trening regatu koja nam je donijela novo zlato i dodatno samopouzdanje uoči Londona – naglašava Fantela.
Mislima u Londonu
Zlatni dvojac u Zadru će se odmarati četiri dana, a nakon toga ponovno kreće put Otoka.
– U utorak se vraćamo novom domu – Weymouthu. Tamo ćemo odraditi još 10-ak dana priprema, pa onda kratki odmor u Zadru te povratak u Veliku Britaniju 25. srpnja. Očekuje nas radno ljeto, no svjesni smo da je olimpijska godina te da će i ostale posade dati sve od sebe kako bi se u Londonu predstavile u što boljem svjetlu – kaže Fantela.
Na svjetskim i europskim smotrama stigli ste do impresivnog popisa odličja. Je li došlo vrijeme i za jedno olimpijsko?
– Nadam se. Po dosadašnjim rezultatima očito je da možemo do postolja, a Olimpijske igre se ne bi trebale pretjerano razlikovati od ostalih regata. Dobro ćemo se pripremiti, već je vidljivo da smo većinu posla obavili, dok ćemo u Londonu dati sve od sebe i uz pravi pristup pokušati ostvariti željeni cilj – rekao je Marenić.
Tko će Fanteli i Mareniću biti glavni konkurenti na Igrama?
– Australci, Englezi, Francuzi, Španjolci i Novozelanđani – posade koje su već nekoliko godina u vrhu. Konkurencija je “paprena”, ali naviknuti smo na borbe i učinit ćemo sve kako bismo im poremetili planove – ističe Fantela.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU