Grčka

Slika korisnika admin

Grčka je sinonim za dug, danas bi rekli da je Grčka paradigma duga. Još kao djeca znali smo za izreku "dužan si kao Grčka". I u helenskim ratovima Grčka se zaduživala da bi iz rata izlazila kao pobjednica. Dakle, što se Grčke i duga tiče, ništa novo na ovome svijetu. Iz povijesti je poznato da pobjeđuju oni koji nemaju što izgubiti, njima je lako sve staviti na jednu kartu. Tako je i pobjeda Tsiprasa pobjeda onog tko nema što izgubiti, što i jest najopasnije i o čemu će EU morati voditi računa kako se na njenim leđima ne bi lomila ratna koplja ljevičara i novog kapitalizma.

Od svog nastanka EU je u stalnim preobraženjima, mijenama i prilagođavanjima, mislilo se da tome dolazi kraj s prestankom recesije, kao najveće provjere vjerodostojnosti novih europskih proklamiranih vrijednosti, međutim od 5. srpnja 2015. godine sve se dubinski pomjera i mijenja. Grčka je EU rekla "Ne!", pa od ovog datuma EU zasigurno više nije ono što je prije toga bila, a što će stvarno biti tek će se vidjeti. Europa nije pred izazovom, ona je pred važnim ispitom, Syriza je postavila zadatak s više nepoznanica. Grčka nije samo svoj problem, ona je i EU problem. Ako ga ne riješi EU, onda ona ne gubi samo povjerenje, već i sebe dovodi u pitanje i preživljavanje, baš kao i sama Grčka. Riječ je o zakonima spojenih posuda, pa je situacija dramatičnija nego li što itko trenutno želi priznati. Odaslani su signali mnogim zemljama sličnoga gospodarskoga stanja, poruka s kojom će se pozabaviti vlade svih europskih zemalja. Krizu u Grčkoj valja gledati u sklopu svih političkih kretanja u europskim mediteranskim zemljama, ali i ne vani događanja u bliskom arapskome svijetu duž mediteranskih obala. Više nije jasno što su uzroci, a što posljedice, doista jesu li Grci sami krivi za svoje nevolje, ili su ih u nevolje bacile vanjske okolnosti? S Grčkom započinje europska odisejada, samo što se danas ne naziru ni obrisi neke nove Itake, a Penelopa je davno napustila svoju ložnicu.

EU se još vrti na osovini Njemačka - Francuska, koju britanski političari često i vješto stružu u svoju korist. Italija, Španjolska i Portugal plove po vrlo rizičnim gospodarsko-političkim valovima, koje sve jače raspiruju ljevičarski vjetrovi. Mađarska je bez pardona stavila na kušnju mnoga europska načela, za koja ne možemo reći ni da se provode u Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj, pa i u Sloveniji, s time što u potonjim zemljama kršenje EU načela ide na štetu zemalja kršiteljica, a ne EU kao središta moći. I dobrostojeći u EU, kao i oni koji su u krizi zajedno dvoje, a ponekad i strahuju ne vlada li se Europom iz Berlina. Sad kada se nameće pitanje hoće li, ili neće Grčka iz eurozone, pogledi se okreću Rusiji i Kini, mladim i vitalnim gospodarskim tigrovima. Na utegu s Rusijom je i Ukrajina. To je razlog američkom apelu za "spas" Grčke. No, teško je reći da li je i koliko u pravu, mada nije bez traga istine, grčki ministar Yanisa Voroufakis, inače poznati američki profesor ekonomije, kako su Sjedinjene Države svjetsko čudovište koje godinama na globalnom planu guta viškove robe i kapitala. On Ameriku uspoređuje s Minotaurom, tako je i nazvao svoju knjigu "Globalni minotaur" koja se nedavno pojavila i u Hrvatskoj. U kontekstu rečenoga promatrati je i tajnoviti Transatlantski sporazum o trgovini i investicijama između EU-a i SAD-a, za kojega kažu da će nam promijeniti živote.

I na kraju, nije zgorega sjetiti se činjenice kako je Europa i počela s Grčkom, dobivši ime po feničkoj princezi. Pitanje je samo što će sad reći Jupiter čiji je Europa prirodni satelit.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno