Bibinjska divovska kapula za Guinnessovu knjigu rekorda

Slika korisnika valentinam
Stanko Sikirić uzgojio kapulu tešku 2,1 kilogram
Nema se tu što lagati i pretjerivati. Evo, od ovih sedam ubranih kapula čak njih šest nije "lakše" od 1,70 kilograma, a sedma ima točno 1,5 kilogram. Ovo je Božji mirakul, sasvim ozbiljno priča Stanko
Velimir BRKIĆ
U Bibinju rastu gigantske kapule

Vidi je kolika je, ka' četrun, ponosno pokazuje ogromnu  kapulu Stanko Sikirić u vrtu Ograda u Bibinjama, na pola puta od škole  i Marine Dalmacija. I uistinu je ogromna, vjerovali ili ne čak dva kilograma, točnije dva kilograma i jedan dekagram.

- Satima sam s bratom tražio po internetu, ali ovakve divovske kapule  nisam nigdje pronašao. Ovo je za Guinnessovu knjigu rekorda, ponosno  govori 11-godišnji Stankov unuk Karlo, dok važemo tek ubrane kapule i  ne možemo doći k sebi od nevjerice i čuđenja.

Stanko Sikirić, odnosno OPG Stanko i Dinko Sikirić, oborio je vlastiti  rekord. Prošlogodišnja rekorderka imala je 1,75 kilograma.

- Nema se tu što lagati i pretjerivati. Evo, od ovih sedam ubranih kapula čak njih šest nije "lakše" od 1,70 kilograma, a sedma ima točno 1,5 kilogram. Ovo je Božji mirakul, sasvim ozbiljno priča Stanko, bivši mesar, a  sad uzorni poljoprivrednik, jedan od pionira modernog maslinarstva u  Dalmaciji.

U vrijeme sve veće nesigurnosti u kvalitetu uvozne hrane i namirnica,  ovo je pravi domaći, bibinjski odgovor, na uvoznu, pesticidima tretiranu,  kapulu.

- Vidi se da je po Božjoj strani, da je dobro blagoslovljeno, što je je, govori Stanko, koji u OPG-u zajedno sa sinom Dinkom, domarom u ovdašnjoj školi, stvorio brend ovjenčan desecima zlatnih medalja - ekstra  djevičansko malinovo ulje i zelene masline u slanoj vodi, u staklenkama.

Prije četiri godine Sikirić je sjeme crvenog luka kupio u obližnjem rasadniku kod Šindije.

- Sjeme je već prve godine dalo kapule teške preko kilograma. Sada uzgajam vlastito sjeme od uroda. Je li za rekordni urod osim sjemena "krivac" i pogodna zemlja, biološko tretiranje i zalijevanje, vjerojatno da,  odaje Stanko tajnu divovskih kapula, crvenog slatkog luka.

Kapulu u raskošnom i bogatom vrtu, 15-ak metara širokom, ali dugom  od ceste do mora, koje zalijeva i brižno uređuje, posadio je u studenom  protekle godine.

- Je li Božje čudo ili ne, ali ovo bibinjsko sjeme uzgojeno u bibinjskom  rasadniku, daje divovske plodove kapule. Kako je krenulo u budućnosti  će biti isplativije saditi kapulu nego baviti se vinogradarstvom i maslinarstvom, sa smiješkom zaključuje 66-godišnji Stanko Sikirić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2.5 (2 glasova)