Bukove šume Velebita pod UNESCO-om

Slika korisnika valentinam
Lista svjetske prirodne baštine
Vijest je ugodno iznenađenje jer je savjetodavno tijelo UNESCO-a za prirodnu baštinu predlagalo odgodu, makar se znalo da će ovo proširenje već postoječih upisa zasigurno proći
Bukove šume upisane su u UNESCO

Na 41. zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu, koje se održava od 2. do 12. srpnja 2017. u Krakovu u Poljskoj Hrvatska je danas,  zajedno s devet zemalja ‒ Albanijom, Austrijom, Belgijom, Bugarskom, Italijom, Rumunjskom, Slovenijom, Španjolskom i Ukrajinom ‒ upisala proširenje serijske nominacije "Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe“ na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Time su tri lokaliteta u Velebitu od čega dva u NP Paklenica postala dio svjetske prirodne baštine.

Oni koji prate pripeme i procedure UNESCO-a dijelom su iznanađeni jer, kako smo prije zasjedanja i javljali, IUCN, savjetodavno tijelo UNESCO-a, čiji se prijedlozi u principu prihvaćaju je u materijalu za zasjedanje stavio oznaku D - Recommended for deferral. Dakle – Preporučeno za odgodu. Tako smo suprotno Zadra i Sv. Nikole u Šibeniku, čiji upis očekujemo idućih dana, i gdje je savjetodavno tijelo ICOMOS stavilo oznaku - upisati, ovdje očekivali upis tek dogodine. IUCN je Međunarodni savez za očuvanje prirode (International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources) a odgodu je predlagalo iz tehničkih, ali ne bitnih razloga što ova odluka očito potvrđuje.

Proširenje serijske prekogranične nominacije uključilo je 63 područja bukovih šuma, od čega je Republika Hrvatska sudjelovala s tri područja, u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica. Riječ je o 1289,11 hektara bukove šume koja se u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit nalazi u Strogom rezervatu "Hajdučki i Rožanski kukovi“ te 2031,87 hektara šume na lokacijama Suva draga-Klimenta i Oglavinovac-Javornik u Nacionalnom parku Paklenica.

Iznimnost predloženih iskonskih bukovih šuma u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica temelji se na njihovoj izvornosti, geografskom položaju, starosti i veličini.

Upis na Popis svjetske baštine potvrda je da se prirodnim ljepotama Hrvatske upravlja na najbolji mogući način s ciljem zaštite za buduće naraštaje i da je Hrvatska po bioraznolikosti među najbogatijim europskim državama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)